Blog
Non-Stop Oogst: Hoe Knip Je Het Hele Jaar Wietplanten
6 min

Non-Stop Oogst: Hoe Knip Je Het Hele Jaar Wietplanten

6 min

De gemiddelde cannabisteler denkt dat hij/zij beperkt is tot slechts één oogst per jaar. Maar met de juiste ruimte, tools en technieken, kun je ook elke paar maanden van nieuwe toppen genieten! In het begin lijkt dit misschien ingewikkeld, maar we zullen je bij elke stap begeleiden en de redenering erachter uitleggen.

Je eigen wiet kweken. Volgens ons is er niets beter dan dat!

Aangezien je dit leest, gaan we er even van uit dat jij er net zo over denkt. Ook gaan we er voor het gemak even van uit dat je het liefst meer dan één keer per jaar wilt oogsten. Guess what: met de juiste ruimte, tools en kennis van bepaalde technieken gaat je dit zeker lukken!

Het trotseren van de seizoenen bij non-stop oogsten is echter alles behalve eenvoudig. Daarom leggen we hieronder in detail uit hoe je dit aanpakt. We gaan stap voor stap door het proces heen, dus lees snel verder.

Meerdere keren per jaar cannabis oogsten

Meerdere Keren Per Jaar Cannabis Oogsten

Probeer je meerdere oogsten met je reguliere kweekmethode te behalen, dan zul je van een koude kermis thuiskomen. Je moet slimmer en harder werken om meer dan één oogst per jaar binnen te kunnen harken. Daarnaast zal je budget een grote rol spelen.

Beter gezegd: de sleutel tot meerdere oogsten ligt in de manipulatie van het bloei- en groeiproces, evenals het reorganiseren (en mogelijk uitbreiden) van je kweekruimte.

Over de kweekruimte gesproken: zorg voordat je begint met kweken dat je genoeg binnenruimte hebt. Kweek je buiten, overweeg dan een kas. Idealiter creëer je vervolgens aparte plekken voor zaailingen, de vegetatieve fase en bloeifase. Verderop leggen we uit waarom het essentieel is om te zorgen dat je bij geen enkele groep planten het ontwikkelingsproces belemmert.

Gerelateerd artikel

Alles Over Cannabis Zaailingen

Wat zijn de voordelen van een non-stop oogst?

Misschien vraag je je af of dit allemaal wel de moeite waard is. Ondanks dat wij er zelf erg enthousiast over zijn, hangt dit wel van een aantal zaken af.

Woon je op een plek met weinig zonlicht of heb je nauwelijks ruimte voor je huidige kweek, dan is het wellicht niet de moeite waard. Maar stel je eens voor wat je kunt besparen als je het hele jaar door je eigen toppen kunt gebruiken! Ongeacht je expertise of de grootte van je kweek, je zult nooit meer zonder wietvoorraad zitten.

Hoe werkt non-stop cannabis oogsten?

Ben je al overstag gegaan? Vast wel, toch? Dan gaan we snel door en leggen we je uit hoe een non-stop wietoogst precies in zijn werk gaat.

Benodigdheden

Benodigdheden - non-stop cannabis oogsten

Om je 'multi-oogstoperatie' te starten, heb je het volgende nodig:

  • Extra kweekruimte/tent

Omdat je tegelijkertijd twee afzonderlijke groepen cannabisplanten kweekt, heb je twee aparte ruimtes nodig. Beide groepen vereisen verschillende verlichtingsschema's, dus je moet ze scheiden met een muur.

Je kunt eventueel één grote kweektent of kamer gebruiken, maar dan moet je nog steeds een stevige muur en deur monteren om tussen de twee ruimtes te kunnen bewegen.

Eerder schreven we al dat één ruimte gewijd moet zijn aan de vegetatieve fase en de andere aan bloeiende planten. Wietplanten in het vegetatieve stadium hebben niet zoveel ruimte nodig. Als je hiervoor bijvoorbeeld een extra tent wilt kopen, hoeft deze dus niet zo groot te zijn als de bloeiruimte.

  • Extra (zwakkere) lichten

Omdat je een aparte ruimte nodig hebt om aan een ander lichtschema te kunnen voldoen, is ook een andere set lampen vereist. Deze hoeven gelukkig niet zo sterk te zijn, aangezien planten in de vegetatieve fase niet zoveel behoefte hebben aan sterk licht als bloeiende exemplaren.

Gerelateerd artikel

Tips Om Het Jezelf Makkelijker Te Maken In De Cannabiskweekruimte

  • Lichtbestendige benodigdheden

Omdat lichtvervuiling bloeiende planten aanzienlijk kan schaden, moet je hun ruimte zo lichtdicht mogelijk maken. Dit kan met vuilniszakken, dikke planken of elk ander goedkoop, ondoorzichtig materiaal.

  • Materialen voor de luchtvochtigheid/temperatuur/luchtcirculatie

Ten slotte, aangezien je meer planten dan normaal in je ruimte hebt staan, moet je de luchtvochtigheid, temperatuur en luchtcirculatie goed in de gaten houden. Er kan bijvoorbeeld vervelende schimmel ontstaan als het te benauwd wordt. Voeg simpelweg een ventilator, ventilatieopening en thermometer/hygrometer toe.

Je kweekruimtes inrichten

Je Kweekruimtes Inrichten

Zodra je je benodigdheden hebt, is het tijd om je kweekruimtes in te richten.

Zaailing-/vegetatieve fase

Omdat zaailingen en planten in de vegetatieve fase dezelfde lichtcyclus vereisen, kun je ze prima in dezelfde kamer zetten. Ze moeten echter wel in afzonderlijke delen van de kamer staan, omdat de lichtsterkte verschilt.

Qua licht heb je voor zaailingen slechts enkele kleine fluorescerende T5-lampen nodig. Plaats deze er direct boven. De lampen moeten achttien uur per dag branden. Dit geldt ook als je begint met klonen. Plaats tevens warmtekussens onder de planten en zet ze in speciale koepels om vocht vast te houden.

In de vegetatieve fase hebben de planten krachtigere lampen nodig. Fluorescerende T5's zijn hier ook prima, maar MH of LED is vaak beter. MH- en LED-lampen zijn wel duurder en vereisen meer elektriciteit, maar de extra toppen die ze genereren, zijn het absoluut waard.

Gerelateerd artikel

Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen

Bloei

Als je planten volwassen beginnen te worden, verplaats ze dan naar een kamer waar je HPS- of LED-lampen hebt geïnstalleerd. Welke type lamp je ook kiest, zet de lampen twaalf uur per dag aan en probeer zo het daglicht van de veranderende seizoenen na te bootsen.

Zorg ook voor ventilatoren en ventilatieopeningen om de luchtvochtigheid en temperatuur onder controle te houden.

Gewasrotatie

Gewasrotatie - non-stop cannabis oogsten

De kunst van een non-stop oogst ligt in gewasrotatie.

Na lang wachten bereiken je eerste planten de bloeifase, waarna je het drukker krijgt. Zo moet je meteen na de bloei klonen of pas ontkiemde zaden een plekje in de groeiruimte geven. De kunst is dat je de eerste planten oogst voordat de nieuwe wietplanten klaar zijn voor de bloeifase.

Nu dit duidelijk is, volgt hier een belangrijke tip:

Kies je zaden op basis van hun bloeitijd voordat je begint met kweken. De vegetatieve fase van de tweede partij planten moet daarbij net zolang duren als de bloeifase van de eerste. Als de timing al bij een van beide niet klopt, is de cyclus gedoemd te mislukken.

Stekken maken/zaden planten

Stekken Maken/Zaden Planten

Voortbordurend op bovenstaande tip, moet je goed timen wanneer je stekken van je eerste planten neemt. Over het algemeen raden we aan om ze van vegetatieve wietplanten te nemen die ongeveer drie weken later geoogst moeten worden. Wat betreft het planten van zaden: geef ze voldoende tijd om te ontkiemen voordat je ze verhuist naar de ruimte voor de vegetatieve fase.

Hoe kun je non-stop cannabis oogsten?

Nu je alles voorbereid hebt, alle benodigdheden hebt verzameld en ruimtes hebt ingericht, is het tijd om daadwerkelijk te gaan kweken. Laten we eens kijken hoe een non-stop wietoogst eruitziet, zowel indoor als outdoor.

Binnen

Binnen - non-stop cannabis oogsten

Zorg er allereerst voor dat je twee ruimtes klaar hebt voor gebruik, ook als je de bloeiruimte nog een aantal weken niet gebruikt. Verzeker ook dat de lucht goed kan circuleren in je bloeiruimte voordat je er planten in zet.

Zodra je jonge planten klaar zijn, zet je ze in de vegetatieve ruimte. Wacht niet te lang met de voorbereiding van je volgende ronde zaden en stekken, zodat deze op tijd gereed zijn om de eerste wietplanten in de vegetatieve kamer te vervangen.

Als je eerste set planten klaar is om te gaan bloeien, verplaats je ze naar de bloeiruimte en zorg je dat ze de juiste verlichting krijgen. Tegelijkertijd moet de tweede partij klaar staan om aan het vegetatieproces te beginnen. Je kunt eventueel een derde set voorbereiden, maar we nemen het beginnende of simpelweg vermoeide kwekers niet kwalijk om het voorlopig bij twee te laten.

Zodra je eerste set klaar is om te worden geoogst, begint eigenlijk het echte werk pas. Breng je geoogste toppen naar de droogkamer, verplaats je tweede partij planten naar de bloeiruimte en, als je er echt voor bent gegaan, verhuis je de derde set naar de vegetatieve ruimte.

Buiten

Buiten

Je kunt met deze methode niet volledig buiten kweken, maar je kunt de natuur wel deels in je voordeel gebruiken. Zo besteed je een deel van de tijd aan het telen in een kas en een deel aan kweek in de buitenlucht.

Hoewel je aparte kassen voor de vegetatieve fase en bloeifase moet hebben (of één verdeelde kas), kun je met je eerste set planten in de buitenlucht werken, zoals je gewend bent. Nadat de eerste ronde is voltooid, kun je beginnen met het voorbereiden van je kassen die als binnenruimtes zullen fungeren. Dat wil zeggen dat je lichtapparatuur moet regelen, maar ook zeil, om de buitenkant van je bloeiruimte lichtdicht te kunnen maken.

Zorg er ook voor dat je temperatuurregelsystemen hebt om te voorkomen dat de kassen te koud of te warm worden.

Hoe vaak per jaar kun je buiten cannabis oogsten?

Nu je weet hoe het werkt, ben je vast al aan het berekenen hoeveel oogsten je uit één jaar kunt halen. Dit hangt af van de grootte van je ruimte en het aantal planten dat je kweekt, naast een aantal andere factoren.

Over het algemeen kunnen kwekers die het proces met succes uitvoeren, ten minste twee zeer goede oogsten behalen. Een derde oogst is niet ondenkbaar, maar je hebt dan wel voldoende energie en ruimte nodig. Theoretisch gezien, zou je met de optimale hoeveelheid ruimte, tijd en materialen tot wel zes oogsten per jaar moeten kunnen behalen!

Lichtcycli beheren om de bloei van cannabis te bepalen

Lichtcycli beheren om de bloei van cannabis te bepalen

Zoals we al eerder hebben aangestipt, is het lichtschema essentieel wat betreft non-stop wietoogsten. Je verkregen zaden zijn wellicht gezegend met de perfecte bloeitijd, maar misschien heb je ook niet zoveel geluk. In dat geval is het cruciaal te leren hoe je de lichtcyclus kunt aanpassen om de bloei te manipuleren en zo je kansen te verbeteren.

Om precies te zijn, moet je een techniek gebruiken die ook wel bekendstaat als lichtdeprivatie of verduistering.

Wanneer moet je de lichtdeprivatie-techniek gebruiken?

"Maar wanneer komt lichtdeprivatie dan precies van pas?"

Weet je nog dat we het hadden over het op elkaar afstemmen van de vegetatieve fase en bloeifase van je planten? Als je merkt dat je wietplanten iets sneller moeten gaan bloeien, is het tijd voor lichtdeprivatie. Dit zal je planten laten denken dat de herfst dichterbij komt, waardoor ze sneller klaar willen zijn.

Hoe gebruik je lichtdeprivatie?

Deze techniek is niet alleen erg handig, maar ook eenvoudig toe te passen, of je nu binnen of buiten kweekt.

  • Binnen

Als je denkt dat je planten bijna klaar zijn om te gaan bloeien, verschuif je simpelweg de lichtcyclus van 18/6 naar 12/12. Dit geeft ze de indruk dat de seizoenen beginnen te verschuiven, waardoor ze meteen in bloei gaan. Als je dit goed doet, kun je jezelf weken tijd per jaar besparen!

  • Buiten

Als je buiten of in een kas kweekt, koop dan ondoorzichtige zeilen die je planten volledig tegen het licht kunnen beschermen. Net als bij een bloeiruimte, moet je ervoor zorgen dat het zeil je kas volledig lichtdicht maakt. Als je hiermee een 12/12-schema kunt nabootsen, kun je de planten in een mum van tijd laten bloeien.

Kun je in dezelfde kweekruimte meerdere keren oogsten?

Kun je in dezelfde kweekruimte meerdere keren cannabis oogsten?

Nu we het einde van deze post naderen, twijfel je wellicht of je wel genoeg ruimte hebt. Met alle info over aparte kamers en ruimtes, vraag je je misschien af of je ook meerdere oogsten in dezelfde kamer kunt behalen.

We zullen er niet omheen draaien: het is niet makkelijk en je bespaart niet veel in vergelijking met een aparte kamer of kas. Als je echter geen andere keus hebt, is het zeker mogelijk en moet je de hoop niet verliezen.

Je kunt het jezelf makkelijker maken door autoflowers te kweken, aangezien deze redelijk veerkrachtig zijn en geen wijzigingen in het belichtingsschema nodig hebben om te gaan bloeien. Je hoeft hierdoor niet eens een scheiding tussen je vegetatieve- en bloeiruimte te hebben!

Laatste tips voor non-stop oogsten

Een lang verhaal kort, vatten we hier onze laatste tips voor je samen:

  • Zoals we eerder schreven: wees selectief bij het kiezen van je zaden. Elke strain heeft een andere bloeitijd en je wilt niet te maken krijgen met een cyclus die niet synchroon loopt.

  • Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je energie- en waterkosten voordat je ervoor gaat. Je wilt niet halverwege de bloeicyclus door torenhoge rekeningen verrast worden!

  • Houd rekening met de omgeving en zorg dat je alle typen verwarming en ventilatoren hebt gekocht die je nodig hebt voordat je zaden of stekken gaat opkweken.

  • Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om meerdere oogsten te drogen, uit te harden en op te slaan!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken