Na de verkiezingen: Zal Canada de volgende zijn die cannabis legaliseert?

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisDrugswetgevingen

Na de verkiezingen: Zal Canada de volgende zijn die cannabis legaliseert?


De toekomst ziet er groen uit voor Canada, nu de pas verkozen Premier verklaart dat hij van plan is marihuana op een recreatieve basis volledig te legaliseren.

In de recentelijke verkiezingen van het land, heeft de Liberal Party in Canada een verpletterende overwinning meegemaakt, waardoor Justin Trudeau en zijn liberale MP's het mandaat hebben om de toekomst van het land te vormen. Een kwestie, die reeds is behandeld, is marihuana en Trudeau is van plan het te legaliseren.

Het is geweldig nieuws wat zeker kan helpen een einde te maken aan vervolging en wat de economie kan oppeppen met een nieuwe industrie. Trudeau heeft beloofd dat, met hem aan het roer, een systeem voor de regulering en belasting van recreatieve marihuana landelijk zal worden doorgevoerd. Het speelde een belangrijke rol in zijn verkiezingscampagne en het zal Canada een van de weinige landen maken die op een nationaal niveau hebben gelegaliseerd.

Het is een absolute verademing en doorbreekt een negen jaar durende Conservatieve regressie, die zich heeft ingezet voor het implementeren van verplichte minimale straffen voor drugsdelicten en probeerde naald klinieken te sluiten.

Volgens een officiële woordvoerder van de Liberal Party:

"We zullen marihuana legaliseren en reguleren en de toegang beperken. Het verbod op marihuana voorkomt niet het gebruik door tieners, veroorzaakt sociaal storende en dure arrestaties en ondersteunt de georganiseerde misdaad." Aan de verklaring werd nog toegevoegd: "We zullen de consumptie van marihuana en incidenteel bezit uit de Criminal Code halen en nieuwe, sterkere wetten maken om zwaardere straffen te kunnen uitdelen aan personen die het aan minderjarigen leveren, personen die een voertuig besturen onder invloed en personen die het verkopen buiten de nieuwe regelgeving."

EEN ZONNIGE TOEKOMST... OVER EEN JAAR OF ZO

Hoewel dit geweldig nieuws is voor Canada, en het gevecht om het verbod te beëindigen in het algemeen, is dit niet iets dat morgen al zal gebeuren. Hoewel er goede voorbeelden zijn, zoals Colorado en Washington, zal het maken van nieuwe regelgeving binnen het Canadese rechtssysteem wat tijd in beslag nemen. De Liberals hebben geschat dat het een tot twee jaar kan duren om het systeem volledig te implementeren. Sommigen vinden dit een grote domper, maar het is vooruitgang en een aanzienlijke verandering voor het land wiens vorige overheid dacht dat cannabis gevaarlijker was dan tabak.

WAT BETEKENT DIT VOOR ONS IN EUROPA?

Interessant genoeg kan deze 180 graden draai van Canada over het cannabis drugsbeleid grote gevolgen hebben voor ons in de EU. Canada is een grote speler in de VN en zonder twijfel een wereldmacht. De VN houdt in grofweg zes maanden een conventie over drugs en als Canada pro-cannabis is, zal de druk op het wereldwijde verbod nog verder worden opgevoerd. De muur van het cannabis verbod is steen voor steen aan het afbrokkelen!