Blog
Nederlandse Burgemeesters Zetten Zich In Voor Cannabishervorming
2 min

Nederlandse Burgemeesters Zetten Zich In Voor Cannabishervorming

2 min

De burgemeesters van Nederland hebben zich uitgesproken tegen de ingewikkelde aard van de Nederlandse cannabiswetten, die een onduidelijke en tegenstrijdige situatie hebben gecreëerd. Om dit tegen te gaan, willen ze nu zelf cannabis gaan kweken.

Nou ja, de burgemeester gaan het niet daadwerkelijk zelf doen, hoewel we dat natuurlijk zouden toejuichen. In plaats daarvan willen ze een beleidsverandering die het mogelijk maakt voor de stad om legaal cannabis te kweken.

De liberale aard van de Nederlandse wet heeft Nederland een van de progressiefste landen ter wereld gemaakt als het op cannabis aankomt. Maar Nederland komt achterop te liggen nu Colorado, Washington en Uruguay zich ook op de kaart hebben geplaatst. Amsterdam wordt niet langer gezien als de hoofdstad van cannabis, want progressievere landen dingen nu mee naar deze titel. Zoals het er nu voor staat, zijn de tegenstrijdige wetten in Nederland het resultaat van een gestagneerd politiek klimaat – sommige politici en groepen willen vooruit, terwijl anderen proberen om de klok terug te draaien.

Complicaties en mazen in de wet

Cannabis is technisch gezien legaal in Nederland, en coffeeshops hebben te maken met een gedoogbeleid. Dit betekent dat coffeeshops momenteel afhankelijk zijn van meerdere wietleveranciers, die allemaal illegaal cannabis verbouwen. Kleine, gepassioneerde kwekers maken hoogkwalitatieve wiet, maar ironisch genoeg zijn zij het meest kwetsbaar voor de politie. Georganiseerde bendes geven daarentegen niet veel om de kwaliteit van de wiet, maar zij hebben wel de infrastructuur en de veerkracht om overeind te blijven.

De term ‘georganiseerde misdaad’ is natuurlijk zeer bevooroordeeld, want de term zou ook een aantal andere legale activiteiten en industrieën kunnen beschrijven. De georganiseerde bendes waar de burgemeesters naar verwijzen zijn echter ook betrokken bij activiteiten die niet zo gaaf zijn, zoals de handel in harddrugs, mensensmokkel en afpersing.

Om dit te rectificeren en Nederland weer in de voorhoede te plaatsen van de progressieve hervorming, hebben 35 burgemeester een manifest getekend waarin staat dat ze hun steden de mogelijkheid willen bieden om hun eigen door de staat gecontroleerde wiet te kweken en te verkopen. Het manifest is dan wel geen wet, maar wel een duidelijke boodschap aan de Nederlandse overheid over wat de mensen willen. Een recente enquête door het actualiteitenprogramma Een Vandaag toonde aan dat 60% van de Nederlandse bevolking het idee van door de staat gekweekte wiet ondersteunt.

De voordelen van staatscontrole

Dit zou op effectieve wijze de middenpartij uitschakelen en coffeeshops in staat stellen om veilig gekweekte, gecontroleerde wiet te kopen, zonder dat ze te maken krijgen met georganiseerde misdaad. Hierdoor zouden gebruikers altijd zeker weten wat er in hun wiet zit en dat deze voldoet aan bepaalde standaarden, want de wiet uit de onderwereld is op gulle wijze behandeld met allerlei soorten pesticiden en andere nare stofjes. Bovendien zou zo een systeem de steden en de staat miljoenen aan inkomsten opleveren. Inkomsten die anders in handen van criminelen terecht zouden komen, zouden dan rechtstreeks in de schatkist van de staat belanden.

Een kwestie van imago

Dit alles is niet ongemerkt aan de regering voorbij gegaan. “We zijn het ermee eens dat misdaad en hinder bestreden moeten worden, maar we zijn het niet eens met de manier waarop”, was haar antwoord. Het argument dat de regering te berde brengt, houdt in dat de omliggende landen het daar absoluut niet mee eens zouden zijn, en door de staat gekweekte producten zouden waarschijnlijk wel over de grens komen.

De internationale opinie is echter aan het veranderen. Frankrijk en Duitsland, die erom bekend staan dat ze de Nederlandse regering onder druk hebben gezet mbt het cannabisbeleid, zijn nu zelf op wiet gebaseerde medicijnen aan het onderzoeken. Een Duitse raad heeft zich onlangs zelfs uitgesproken vóór het openen van een coffeeshop in Berlijn. Hetzelfde gebeurt in bijvoorbeeld Uruguay, waar wiet onlangs gelegaliseerd is, en in bepaalde VS-staten, zoals Colorado.

De Nederlandse overheid zou zich minder druk moeten maken om wat andere landen van de Nederlandse regering vinden en er meer op gericht moeten zijn om van Nederland een veilige en welvarende plek te maken.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken