Blog
Nieuw cannabis onderzoek naar PTSS eindelijk van start
3 min

Nieuw cannabis onderzoek naar PTSS eindelijk van start

3 min
Nieuws Onderzoek
Dr. Sue Sisley, pionier in het onderzoeken van cannabis voor de medicinale behandeling van PTSS bij veteranen, boekt eindelijk vooruitgang met haar baanbrekende onderzoek.

Dr. Sue Sisley van het Scottsdale Research Institute in Phoenix, Arizona, heeft zojuist een enorme overwinning gescoord, niet alleen voor haarzelf maar ook voor de patiënten die ze wil helpen. Haar medische onderzoek, waarbij cannabis wordt gebruikt om veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) te behandelen, boekt eindelijk vooruitgang, na vele valse starts en doodlopende straten. Sisley verloor in 2014 haar baan op de University of Arizona, slechts twee maanden na het verkrijgen van federale goedkeuring om een voorraad cannabis van de overheid te ontvangen, afkomstig van de enige overheidsboerderij in Mississippi. In 2010 kreeg ze van de Federal Drug Administration al toestemming om het onderwerp te bestuderen. Sisley is vervolgens uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende personen in de VS die strijdt voor meer medicinaal onderzoek voor de behandeling van PTSS en cannabis in het algemeen.

Het onderzoek van Sisley is echter niet de enige die de impact van medicinale cannabis op deze lastige te behandelen aandoening onderzoekt. In Canada lanceert de University of British Columbia ook het eerste onderzoek van het land naar cannabis en PTSS.

De ontwikkelingen in deze beide landen maken duidelijk dat medisch onderzoek razendsnel wordt opgepakt, terwijl de oorlog tegen drugs faalt, met name in door de overheid gefinancierde onderzoeken. Het is pas een jaar geleden dat Amerikaanse overheidsartsen medicinale cannabis niet eens mochten bespreken met hun veteranen patiënten, op dreiging van ontslag.

Sisley's onderzoek wordt gefinancierd door de staat Colorado, met geld dat binnengehaald is door belastingen op de legale industrie in de staat en zal worden uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de John Hopkins University, MAPS (de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies), de University of Pennsylvania en de University of Colorado.

PTSS EN DE EU

PTSD brain

Posttraumatische stressstoornis is een aandoening waar mensen mee te maken krijgen die zijn blootgesteld aan meerdere, overweldigende, gewelddadige gebeurtenissen en de stoornis wordt gekarakteriseerd door flashbacks, angst en onvermogen om te slapen. De hersenen schieten zogezegd in een overdrive van activiteit, wat zeer pijnlijk is voor patiënten. De aandoening komt veel voor bij voormalige soldaten en is, tenminste in de VS, een van de hoofdoorzaken van invaliditeit bij veteranen. Hoewel er in Europa een minder sterke strijdkreet is om medische hervormingen en cannabis behandelingen, omdat er wereldwijd minder Europeanen dienen in de strijd, is PTSS een aandoening die vooraan staat in het uitgevoerde pro-cannabis onderzoek. Vijf jaar geleden presenteerden onderzoekers uit het Duitse Bonn bijvoorbeeld sterk bewijs dat het medicijn de kwaliteit van leven van patiënten met PTSS, maar ook patiënten met chronische pijn, enorm verbeterde.

Tegenwoordig is PTSS een aandoening waarvoor medicinale cannabis wordt voorgeschreven waar het legaal is. In Duitsland zal het medicijn vanaf volgend jaar opnieuw worden ingedeeld, zodat het wordt gedekt via de volksverzekering. PTSS is een van de aandoeningen die zal worden vergoed en 5000 patiënten (die niet allemaal aan PTSS lijden) gebruiken al THC, zij het in pilvorm, sprays of druppels.

Dit is bijzonder belangrijk, gezien het overwicht van anti-legalisering onderzoeken in Europa, die tot eind vorige eeuw zijn uitgevoerd. Zweden heeft in 1987 een beroemd onderzoek uitgevoerd met 50.000 soldaten die ook cannabis gebruikten, om vervolgens te concluderen dat het medicijn leidde tot schizofrenie en psychoses. Twee onderzoeken uit de late jaren '90, een uit Duitsland en de ander uit Nieuw-Zeeland, kwamen tot dezelfde conclusie. Een op grote schaal bekendgemaakt Brits onderzoek uit 2011, waar tien jaar lang gegevens waren verzameld over 1923 Duitse tieners, concludeerde een sterk verband tussen cannabisgebruik door tieners en psychose.

Dit soort onderzoeken zijn tegenwoordig, ook in Europa, ongehoord en worden op grote schaal in diskrediet gebracht, om een simpele reden: Dergelijke onderzoeken bestudeerden minderjarige proefpersonen of beperkten het aantal deelnemers tot personen die reeds leden aan ernstige psychische aandoeningen en toevallig ook de drug gebruikten en keken niet naar de reden waarom ze dit deden en de impact van het gebruik op het verlichten van de symptomen.

Vanaf het begin van deze eeuw, hebben de meeste onderzoekers in zowel de Verenigde Staten als Europa geprobeerd te onderzoeken waarom zoveel mensen het medicijn gebruikten en hoe cannabis de symptomen, variërend van psychologische aandoeningen tot chronische pijn, kan verlichten of zelfs stoppen. In 2012 ontdekten Duitse onderzoekers aan de University of Cologne zelfs dat cannabis een van de meest effectieve anti-psychotische medicijnen op de markt is, zelfs voor mensen die lijden aan "psychoses". Zelfs de beoordeling van bestaand onderzoek over cannabisgebruik van de Universiteit van Heidelberg, dat vorig jaar werd gepubliceerd in het Duitse tijdschrift Deutsches Ärzteblatt International, richtte zich op het zogeheten "recreatieve" gebruik in plaats van "medisch" gebruik, met de nadruk op verslavende persoonlijkheidskenmerken en aandoeningen. De auteurs waren slechts in staat vast te stellen dat slechts 9% van alle gebruikers tekenen vertoonden van "verslaving".

HOE KAN CANNABIS PATIËNTEN MET PTSS HELPEN?

Het is anekdotisch bekend dat medicinale cannabis een van de meest effectieve medicijnen is voor PTSS, speciaal vanwege het feit dat gebruikers niet kunnen overdoseren tijdens bijzonder sterke aanvallen. Onderzoekers geloven dat cannabis zo goed werkt bij deze groep patiënten omdat cannabis voorkomt dat de hersenen automatisch en onbewust toegang krijgen tot pijnlijke herinneringen, terwijl ook fysieke pijn wordt verlicht, die een aantal verontrustende psychologische en fysieke gevolgen kan hebben, zoals angst, boosheid, depressie en gebrek aan eetlust.

IS CANNABIS DE ENIGE OPTIE?

Patiënten met PTSS, die cannabis ontvangen onder medische supervisie, laten opmerkelijke vooruitgang zien op alle vlakken. Dat gezegd hebbende, omvat de meest effectieve behandeling voor dit soort patiënten ook begeleiding, zoals cognitieve gedragstherapie. Het wordt patiënten ook aangeleerd hoe ze bewust verontrustende gedachten of herinneringen kunnen vervangen met meer positieve beelden en gedachten en hoe ze een meer gezonde levensstijl kunnen leiden (waaronder regelmatige beweging en het volgen van een gezond dieet). Afhankelijk van het land waar je woont, kan het ook lastig zijn een arts te vinden die bereid is het medicijn voor te schrijven, voor welke aandoening dan ook. Het is extreem belangrijk medische ondersteuning te vinden die bereid is mee te denken.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken