Blog
Nieuw Onderzoek: Ayahuasca Helpt Depressies Bestrijden
2 min

Nieuw Onderzoek: Ayahuasca Helpt Depressies Bestrijden

2 min
News Research

Nieuw onderzoek is gepubliceerd, waar het verband is onderzocht tussen ayahuasca en depressie. Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend.

Recent is gemeld dat Ayahuasca, het hallucinogene brouwsel uit de Amazone, een effectieve behandeling is bij zowel het doorbreken van verslaving als het verlichten van PTSS. De meest recente rapporten suggereren nu ook dat dit middel uit het regenwoud wel eens de ideale behandeling zou kunnen bieden bij een depressie, een gebied waar andere farmaceutische middelen vaak falen.

WAT IS AYAHUASCA?

Ayahuasca is een traditioneel brouwsel uit de Amazone, die gemaakt wordt van een cocktail van twee planten uit het regenwoud: Banisteriopsis caapi en Psychotria viridis. Het resultaat is een brouwsel die fatsoenlijke hoeveelheden DMT en MAO-remmers bevat, waardoor de DMT oraal actief is. Je kan meer lezen over Ayahuasca, de geschiedenis en hoe het wordt gebruikt, op onze Ayahuasca informatie pagina.

HET ONDERZOEK

Dit nieuwe onderzoek hebben we te danken aan een team Braziliaanse wetenschappers, die de mogelijke toepassingen van Ayahuasca hebben onderzocht. Hoewel hun werk nog niet compleet is, zijn de eerste positieve resultaten reeds gepubliceerd in het tijdschrift Revista Brasileira de Psiquiatria.

De onderzoekers gaven een dosis ayahuasca aan 6 deelnemers, die allemaal leden aan depressies waarbij commercieel verkrijgbare antidepressiva niet werkten. Deelnemers werden vervolgens in een schemerige kamer geplaatst, waar ze tijdens hun trip diverse vragen over hun symptomen moesten beantwoorden. Ontdekt werd dat de symptomen van hun depressie na 3 uur trippen begonnen te verminderen, terwijl de gemiddelde trip 5 uur aanhield. En het belangrijkste: Gemeld werd dat de positieve vermindering van de symptomen tot wel drie weken na de dosering aanhield.

Het onderzoek concludeert: "Deze resultaten suggereren dat AYA snelwerkende anxiolytische en antidepressieve effecten heeft bij patiënten met een depressieve stoornis."

WAAROM WERKT AYAHUASCA TERWIJL FARMACEUTICA FAALT?

Toen Brian Anderson, een psychiater aan de Universiteit van Californië, het over het onderzoek had, zei hij: "Het is bewijs van een concept wat zoveel ritueel Ayhahuasca gebruikers al weten: Ayahuasca kan iemand helpen zich extra goed te voelen, niet alleen tijdens de ervaring, maar tot wel dagen of weken erna. De relatie tussen de psychedelische en therapeutische effecten van Ayahuasca moet experimenteel worden bestudeerd."

Het is een duidelijk teken dat, hoewel het nog niet beslissend is, er veel bewijs is dat suggereert dat Ayahuasca daadwerkelijk psychologische aandoeningen kan behandelen, waar commerciële medicijnen falen. Maar hoe zit dat?

Een theorie is dat dit het resultaat is van de schrille, fundamentele verschillen tussen de aard van antidepressiva en hallucinogenen. Antidepressiva neigen de nadruk te leggen op het bestrijden van de symptomen van een depressie op een directe manier, waarbij ze chemische balansen aanpassen in een poging het probleem te verlichten. Hallucinogenen daarentegen pakken dit niet op dezelfde manier aan. In plaats daarvan hebben ze de neiging de manier waarop we onszelf zien, en de wereld om ons heen, te veranderen, waardoor we negatieve gedachtenpatronen kunnen doorbreken en de zaken een poosje in een ander perspectief zien. Wanneer dit wordt gecombineerd met constructieve situaties, kan dit resulteren in een meer positief inzicht, vanwege een fundamentele verandering in het denken. Natuurlijk is dit wetenschappelijk lastig te bewijzen, maar personen die hallucinogenen zelf hebben ervaren, denken er vaak ook zo over.

De wetenschap achter Ayahuasca blijft maar bloeien en behaalt steeds opnieuw positieve resultaten. We hoeven waarschijnlijk niet lang te wachten tot een meer concrete basis wordt gelegd voor klinische onderzoeken.


Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken