Blog
Nieuw onderzoek: Enige risico van het roken van cannabis is tandvleesproblemen
2 min

Nieuw onderzoek: Enige risico van het roken van cannabis is tandvleesproblemen

2 min
Nieuws Onderzoek

In een onderzoek, waar 1000 mensen werden gevolgd, werd ontdekt dat langdurig cannabis gebruikers een hoger risico lopen op tandvleesaandoeningen, maar lichamelijk niet slechter af zijn dan niet-rokers.

Cannabis wordt al lang gedemoniseerd, maar nieuw onderzoek suggereert dat er bijna geen risico's kleven aan het gebruik. Het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry publiceerde recent een onderzoek, waarin wordt beweerd dat het langdurig gebruik van cannabis kan leiden tot tandvleesaandoeningen, maar geen andere serieuze aandoeningen. Dit is behoorlijk belangrijk nieuws! Zorg er dus voor dat je regelmatig poetst en flost!

HET ONDERZOEK WAAR CANNABIS EN GEZONDHEID WERD BEOORDEELD

Het onderzoek werd geleid door Madeline H. Meier van de Arizona State University en uitgevoerd in samenwerking met de Duke University in North Carolina, King's College in het Verenigd Koninkrijk en de University of Otago in Nieuw-Zeeland. Het onderzoeksteam zocht naar correlaties tussen het roken van cannabis en een aantal algemene gezondheidsproblemen, zoals bloeddruk, long-functionaliteit, systemische ontsteking, cholesterol, triglyceriden, glucose controle, body mass index en middelomtrek. Alle deelnemers van het onderzoek, allemaal langdurig cannabis gebruikers, werden gedurende 20 jaar gevolgd, vanaf het 18de tot 38ste levensjaar.

De resultaten van dit onderzoek lijken aan te tonen dat het langdurig roken van cannabis de waarschijnlijkheid op het ontwikkelen van parodontale aandoeningen kan verhogen, wat uiteindelijk leidt tot ontstoken en terugtrekkend tandvlees. De onderzoekers benadrukten dat er geen andere gemeenschappelijke indicatoren van een slechte lichamelijke gezondheid werden geïdentificeerd onder de 1000 deelnemers die deelnamen aan het onderzoek. Deze uitslag kan verrassend zijn, gezien de vooroordelen van het algemene publiek, die over het algemeen aanneemt dat cannabisgebruikers mensen zijn die nauwelijks voor zichzelf zorgen.

In het verslag wordt letterlijk gemeld dat "cannabis gebruik gedurende 20 jaar niet geassocieerd wordt met een specifieke set lichamelijke gezondheidsproblemen rond de vroege middelbare leeftijd." De parodontale aandoeningen, die vaak voorkomen bij langdurig cannabisgebruikers, moeten echter wel worden beschouwd als waarschuwingsteken. Het onderzoek kon ook bevestigen dat sommige schade werd veroorzaakt door het roken van tabak: "We kunnen in dit onderzoek de lichamelijke gezondheidseffecten zien van het roken van tabak, maar we zien niet dezelfde effecten bij het roken van cannabis," zei Madeline Meier. "Cannabis mag dan in sommige opzichten schadelijk zijn, maar mogelijk niet in alle opzichten," zei Avshalom Caspi, co-auteur van het onderzoek en Professor in de Psychologie and Neurowetenschappen aan Duke University. "We moeten erkennen dat zwaar recreatief cannabis gebruik wat nadelige gevolgen heeft, maar de algemene schade aan de lichamelijke gezondheid is niet zichtbaar in dit onderzoek."

HOUD JE TANDVLEES GEZOND

Onder de vrijwilligers in dit onderzoek, had 55,6% van de gebruikers die al 15-20 jaar cannabis rookten, een tandvleesaandoening ontwikkeld. Daarentegen had slechts 13,5% van de mensen in dezelfde leeftijdsgroep die nooit cannabis hadden gerookt een tandvleesaandoening. De conclusie van de wetenschappers is dat artsen aan hun patiënten moeten uitleggen dat het langdurig roken van cannabis het risico op het verlies van een aantal tanden en kiezen verhoogt. Opgemerkt moet worden dat er in dit onderzoek uitsluitend rekening gehouden werd met het roken van cannabis, zonder vermelding te maken van diegenen die cannabis innemen of vaporizen.

Hoe dan ook, dit onderzoek toont duidelijk aan dat cannabisgebruikers aandacht moeten besteden aan de gezondheid van hun tandvlees. Het is belangrijk de tanden regelmatig en zorgvuldig te poetsen en te flossen om etensresten te verwijderen, dus onttrek je niet aan een goede mondgezondheid. Als je regelmatig flost, zullen de bacteriën, die voor terugtrekkend tandvlees zorgen, het lastiger vinden om de mond van een roker te koloniseren. Ook is het een goed idee om de tanden regelmatig grondig te laten reinigen door een professional.

Nu dat cannabis hard op weg is wereldwijd te worden geaccepteerd, is er meer onderzoek nodig om de effecten op de gezondheid te onderzoeken. De wetenschap lijkt erop te wijzen dat het regelmatig gebruik van cannabis niet in de weg staat van een gezond leven, dus laten we de aandacht vestigen op gezonde voeding, een actieve levensstijl en mentaal welzijn.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken