Blog
Nieuw onderzoek: MDMA vermindert angst
1 min

Nieuw onderzoek: MDMA vermindert angst

1 min
Volgens nieuw onderzoek kan MDMA ons helpen angsten te overwinnen die zijn veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen, waarbij het idee wordt versterkt dat MDMA als nuttig therapeutisch hulpmiddel kan worden gebruikt.

MDMA is momenteel de partydrug volgens de meeste feestgangers. Het wordt in feite ook al jarenlang in verband gebracht met de clubscene. En toch gaan de mogelijkheden van MDMA veel verder dan dat. Onderzoek toont aan dat MDMA een zeer effectief middel kan zijn als het wordt gebruikt als onderdeel van een therapie om aandoeningen als PTSS te behandelen. Recentelijk is er een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat MDMA geconditioneerde angst dramatisch kan verminderen, waardoor een nieuwe mogelijke manier is ontstaan om mensen te helpen die met dit soort problemen kampen.

WAT IS GECONDITIONEERDE ANGST?

In feite is een geconditioneerde angst een negatieve, emotionele reactie op een stimulus waarvan de persoon geleerd heeft dit te vrezen. Een angst voor ritjes in de auto na een eerder auto-ongeluk bijvoorbeeld, of een angst een bepaalde plek te bezoeken waar de persoon iets traumatisch is overkomen.

Hoewel sommige geconditioneerde angsten redelijk, vermijdbaar en beheersbaar zijn in het moderne leven, kunnen sommigen verlammende effecten hebben, waardoor een normale levensstandaard niet mogelijk is.

HET ONDERZOEK

In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry, wilden de onderzoekers de effecten observeren van MDMA op de amygdala bij muizen, een deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met geheugen en angst. Door de muizen te trainen een geluid te vrezen, door tegelijkertijd een milde schok toe te dienen, waren de wetenschappers in staat hun angstreacties te testen.

Een paar dagen later, werden sommige muizen geïnjecteerd met MDMA. Alle muizen luisterden toen naar het angst opwekkende geluid en er werd gemeten hoelang het duurde om eroverheen te komen en wanneer het angsteffect "uitstierf"; dus het moment waarop de muizen niet meer bevroren wanneer ze het geluid hoorden. Ontdekt werd dat de muizen, die MDMA gekregen hadden, aanzienlijk sneller hun angst voor het geluid verloren.

Hoewel er tot nu toe alleen op dieren is getest, toont het wel aan dat MDMA uitgesproken effecten kan hebben op hersenen. Muizen komen fysiologisch erg overeen met mensen. Het is alweer een stukje van de puzzel en het is zeker dat dit een inspiratie zal zijn voor meer onderzoek in dit gebied om mogelijke therapeutische toepassingen te ontdekken.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken