Blog
Obama: Cannabis Niet Gevaarlijker Dan Alcohol
2 min

Obama: Cannabis Niet Gevaarlijker Dan Alcohol

2 min

In een zeldzaam vertoon van gezond verstand heeft de Amerikaanse president formeel erkend dat marihuana minder gevaarlijk is dan alcohol – hij vindt echter nog steeds dat roken een slechte eigenschap is.

In een zeldzaam vertoon van gezond verstand heeft de Amerikaanse president formeel erkend dat marihuana minder gevaarlijk is dan alcohol – hij vindt echter nog steeds dat roken een slechte eigenschap is.

In een recent interview sprak president Barack Obama zich uit voor cannabisgebruikers en de medische legalisatie van deze wonderlijke plant. Hij erkende dat cannabis minder schadelijk is voor de maatschappij dan alcohol, en zelfs minder schadelijk voor het individu.

“Zoals bekend is, heb ik als kind wel eens wiet gerookt, en ik zie dat als een slechte eigenschap en een ondeugd, niet veel anders dan de sigaretten die ik vroeger tijdens een groot deel van mijn volwassen jaren gerookt heb. Ik denk niet dat het gevaarlijker is dan alcohol”, zei hij tegen David Remnick, redacteur bij de New Yorker Magazine.

Obama Cannabis

Met de cannabishervorming die door de VS gaat was het slechts een kwestie van tijd totdat Obama zich over het onderwerp uit zou spreken. Hij heeft ook het gevoel dat het huidige systeem faalt. Zoals het er op dit moment voor staat, lopen cannabisgebruikers in de meeste staten nog steeds de kans om vervolgd en opgesloten te worden voor hun cannabisgebruik, en arme mensen lijden daar het meest onder, want zij kunnen geen behoorlijke rechtsbijstand betalen. Dit betekent dat er een onevenredig aantal mensen in de gevangenis zit vanwege kleine cannabisvergrijpen. Obama gaf ook toe dat het een kleine groep is die op disproportionele schaal wordt gearresteerd en opgesloten.

Obama wil net als het Ministerie van Justitie een verschuiving zien van het vervolgen van individuen naar het focussen op grote dealers en gewelddadige criminelen – zowel om de politie te ontlasten als om ervoor te zorgen dat de aandacht komt te liggen op georganiseerde misdaad.

Hoewel Obama zich heeft uitgesproken tegen de huidige regulatie, die hij te streng vindt, is hij geen voorstander van legalisatie en vreest hij dat dit ertoe zou leiden dat men ook harddrugs zoals cocaïne en methamfetamine wil legaliseren.

Hij zei: “Als marihuana gelegaliseerd wordt en de mensen zeggen op een gegeven moment ‘Wij kunnen ook wel een dosis cocaïne afwegen die niet schadelijker is dan wodka’, staan wij daar dan voor open?” Obama zei ook: “Als iemand zegt ‘We hebben een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid methamfetamine, je gaat er niet dood aan en je tanden rotten er niet van weg’, gaan we daar dan mee akkoord?”

Tegen degenen die het nog nooit geprobeerd hebben zegt Obama dat het gebruik ervan niet gestimuleerd moet worden, dat is tijdverspilling; maar dat de weerzin ertegen in het land buiten proportie is. Hij zegt ook dat degenen die cannabis gelegaliseerd hebben, zoals de staten Colorado en Washington, hun wetten niet terug moeten draaien, en dat het belangrijk is dat de legalisatie voort wordt gezet. Hij vindt het onzinnig dat een groot deel van de populatie ‘de wet overtreedt’ maar slechts een klein deel gestraft wordt. Hij zei ook dat het hypocriet was van degenen die wetten maken om gebruikers langdurig op te sluiten als ze zelf zeer waarschijnlijk ook wel eens cannabis hebben gebruikt.

Mason Tvert, directeur van de afdeling communicatie voor het Marijana Policy Project was tevreden met de progressieve aard van de toespraak en prees Obama voor het feit dat hij zich aansloot bij de mening van de meeste Amerikanen, die vinden dat cannabis legaal zou moeten zijn.

“Onze federale overheid is nu al meer dan 80 jaar bezig om het gevaar van marihuana te overdrijven, alleen maar om het illegaal te houden”, zei Tvert tegen journalisten. “Voor de eerste keer erkent een van onze nationale leiders dat marihuana in feite minder schadelijk is voor de gebruiker dan alcohol.”

Het is een veelbelovende stap voorwaarts en het kan politici wereldwijd onder druk zetten om hun standpunt tegenover cannabis nog eens te overdenken, al is het maar voor heel even. Het is belangrijk om algemeen bekend te maken dat cannabis niet schadelijk is, maar dat een verbod dat wel is. Dat de strijd om decriminalisering en legalisatie alsmaar door mag gaan.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken