Blog
Onderzoek: Alcohol En Niet Cannabis Gelinkt Aan Psychose
1 min

Onderzoek: Alcohol En Niet Cannabis Gelinkt Aan Psychose

1 min

En alweer een nagel gehamerd aan de doodskist van cannabis mythes: Resultaten van een langetermijnstudie tonen aan dat marihuana niet in verband staat met het ontwikkelen van psychische aandoeningen.

Een vierjarig onderzoek naar de effecten van alcohol-, tabak- en cannabis gebruik op het risico van psychoses is recent gepubliceerd in het tijdschrift Schizophrenia Research. Dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Calgary, volgde, vier jaar lang, 170 personen die een hoog risico liepen op het ontwikkelen van een psychose. Het gebruik van de stoffen werd geanalyseerd en ook wat de effecten waren op de psychische gezondheid op de lange termijn.

Er werd ontdekt dat het gebruik van deze stoffen aanzienlijk hoger lag bij personen met psychose of schizofrenie, dan bij personen die hier niet aan leden, maar dat er geen bewijs was om cannabis werkelijk te koppelen aan het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen. Wat zij echter wel ontdekten, misschien niet verrassend, was dat áls er al iets een psychose veroorzaakt, dat dat alcohol is.

Jean Addington, de hoofdonderzoeker en auteur schreef: "Resultaten onthullen dat matig gebruik van alcohol wel bijdroeg aan de voorspelling van psychose in het klinische hoge risico, maar niet het gebruik van cannabis of tabak bij de aanvang."

Dit ondersteunt een groeiend aantal onderzoeken, waar we er een aantal al hebben genoemd in eerdere blogs, waarin gesteld wordt dat cannabis niet de aanleiding is van dergelijke aandoeningen. Het bewijs wekt sterk de indruk dat het ontstaan van een psychose grotendeels te maken heeft met erfelijke factoren, waardoor de schuld helemaal van de drugs wordt afgeschoven.

"Impact of substance use on conversion to psychosis in youth at clinical high risk of psychosis": http://www.schres-journal.com/article/S0920-9964(14)00193-5/abstract

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken