Blog
Onderzoek: Cannabis Vermindert Huiselijk Geweld
1 min

Onderzoek: Cannabis Vermindert Huiselijk Geweld

1 min
Nieuws Onderzoek

Huiselijk geweld is sterk verbonden met drugsgebruik, maar cannabis bestrijdt deze trend.

Er zijn diverse onderzoeken geweest die aantonen hoe cannabis gewelddadige neigingen vermindert, hetzij vergeleken met andere stoffen, zoals alcohol, of tijdens het beoordelen van het verband tussen cannabis en geweld in het algemeen. Hier kunnen we een recent onderzoek aan toevoegen, waarin de effecten worden onderzocht van cannabis en huiselijk geweld. En jawel, ze hebben ontdekt dat het roken van wiet de kansen op huiselijk geweld vermindert.

De onderzoeksgegevens

Hoewel het onderzoek pas recentelijk is gepubliceerd, heeft het lange tijd plaatsgevonden. In 1996 zijn onderzoekers begonnen met het verzamelen van gegevens van 634 stellen tijdens 9 jaar huwelijk. Tijdens deze periode, ontving elk stel regelmatig vragenlijsten met diverse kwesties, van toepassing op hun levens. Zelfs als er rekening wordt gehouden met zaken als alcohol en andere variabele factoren, laten de resultaten een aanzienlijk verband zien tussen het gebruik van marihuana en een laag niveau van huiselijk geweld.

Dit onderzoek springt eruit omdat het een van de eerste is die over een lange periode werd uitgevoerd. Het meeste onderzoek op het gebied van cannabis en huiselijk geweld gebruikt gegevens van een kortere periode en is dus minder representatief. Het feit dat dit onderzoek een veel groter tijdsbestek omvat, voegt veel geloofwaardigheid toe aan de resultaten.

Ter vergelijking: Alcohol en huiselijk geweld

Afhankelijk van het onderzoek en het land, is alcohol betrokken bij 50% tot 70% van de incidenten met huiselijk geweld. Meestal is de geweldspleger degene onder de invloed van drank en wordt, nuchter, zelden beschreven als een gewelddadig persoon. Alcohol consumptie als een directe oorzaak van huiselijk geweld wordt vaak genegeerd of beschouwd als een excuus voor het "onderliggende" probleem, zoals economische problemen of een impulsieve persoonlijkheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er echter direct bewijs dat de consumptie van alcohol er inderdaad voor zorgt dat personen minder in staat zijn een niet-gewelddadige oplossing te vinden in relatieconflicten. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel: Zwaar drinken kan leiden tot meer problemen, die het risico op geweld in de relatie weer verhogen.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken