Blog
Onderzoek: Gebruik van cannabis geassocieerd met verbeterde pijnverlichting
2 min

Onderzoek: Gebruik van cannabis geassocieerd met verbeterde pijnverlichting

2 min
Nieuws Onderzoek
Medische marihuana is wederom een kampioen, omdat nieuw onderzoek laat zien dat het niet alleen de kwaliteit van leven verbetert, maar ook de afhankelijkheid van opioïden vermindert.

Chronische pijn kan het leven van patiënten ondraaglijk maken, niet alleen voor henzelf, maar ook voor familie en vrienden die moeten toekijken hoe hun geliefde dag in dag uit worstelt. Ondanks een groot aanbod opiaten, die bestaan om pijn te bestrijden, kunnen veel van deze geneesmiddelen vervelende bijwerkingen hebben. Het nieuwste onderzoek, uitgevoerd door de Hebrew University, kan bijdragen om het gebruik van cannabis voor de verlichting van pijn te ondersteunen, waardoor ogenschijnlijk een meer natuurlijke aanpak wordt geboden.

In dit onderzoek, uitgevoerd door academici in Israël, werden 176 kandidaten gevraagd om hun pijnverlichting te meten na het gebruik van medicinale marihuana. Resultaten lieten een algemene afname zien van 44% in de consumptie van opiaten door de groep. De meting van de pijn werd ingediend via scores verkregen via de S-TOPS (Treatment Outcomes in Pain Survey). In deze enquête werden ook vragen gesteld over lichamelijke, sociale en emotionele gevolgen tijdens de behandeling om de bredere impact op het leven van de kandidaten te begrijpen.

Naast de afname in het gebruik van opiaten, werden de meest veelbelovende bevindingen geconstateerd in de vermindering en de beheersing van pijn. Meer dan de helft van de kandidaten (66%) meldde een afname van hun pijnsymptomen aan het einde van het onderzoek. Deze verlichting hielp hen om slaappatronen te verbeteren en om te gaan met de verstoring door pijn in hun dagelijks leven.

De auteurs van het onderzoek vatten samen: "Prospectieve cohort resulteerde in betere pijn- en functionele resultaten."

Het succes van dit onderzoek staat niet op zichzelf. In 2015 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van Mcgill University in Montreal. Het verslag, gepubliceerd in het "Journal of Pain", onderzocht de effecten van langdurig cannabis gebruik voor pijnstilling. Ze concludeerden dat de kandidaten niet alleen "verbetering in pijn, functioneren, kwaliteit van leven en cognitieve functies" beleefden, maar ook een "redelijk veligheidsprofiel" bleken te hebben. Het komt erop neer dat het langdurig gebruik van cannabis in deze situatie niet iedereen verandert in paranoïde, schizofrene wrakken. Een reactie op cannabis gebruik, die vaak wordt aangehaald door de media.

Beide onderzoeken tonen duidelijk aan dat medicinale cannabis effectief kan zijn bij de beheersing van pijn en kan bijdragen de algemene kwaliteit van leven te verbeteren. Het onderzoek uit Israël levert nog wat zeer gewenste ondersteuning voor het gebruik van medicinale cannabis op grotere schaal, dankzij het verminderde gebruik van opiaten. Gezien de grootte van dit onderzoek en het aantal niet meegetelde variabelen, is het duidelijk dat er meer onderzoek nodig is. Een overzicht van de gebruikte opiaten, maar ook welke opiaten minder vaak werden gebruikt, zou helpen de status van medicinale marihuana te verbeteren, terwijl een grotere groep zou helpen om de specifieke aandoeningen aan te wijzen die het meeste kunnen profiteren.

Het lijdt geen twijfel, dat de meerderheid van de kandidaten in dit onderzoek profiteerde van het gebruik van medicinale cannabis, wat de argumenten voor het gebruik versterkt. Een verbetering in de algemene kwaliteit van leven, door beter om te gaan met chronische pijn, biedt patiënten een licht aan het einde van de tunnel, zodat ze hun normale activiteiten weer kunnen oppakken. De afname in het gebruik van opiaten biedt hen opties en een manier om bijwerkingen te beheersen die patiënten mogelijk ervaren als gevolg van langdurig gebruik.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken