Blog
Onderzoek: LSD versterkt emotionele reactie op muziek
1 min

Onderzoek: LSD versterkt emotionele reactie op muziek

1 min
News Research
Nu de steun voor door psychedelica geassisteerde therapie toeneemt, verdiepen wetenschappers zich in de manieren waarop psychedelica onze waarneming veranderen. Het huidige aandachtspunt is muziek.

Drugs en muziek hebben reeds een lange en diepe relatie: Drugs inspireren de creatie, versterken de waardering en worden zelfs door muziek geleid tijdens een trip. Het is wat laat, maar de wetenschap is begonnen de verbanden te onderzoeken tussen muziek en LSD en ze vinden er een heleboel.

In het meest recente onderzoek naar het onderwerp is ontdekt dat LSD een veel sterkere emotionele reactie op muziek veroorzaakt. Voor iedereen die ooit getript heeft op LSD, zal dit enorm logisch klinken. LSD is niet alleen een van die drugs die wordt gevormd en geleid door muziek, maar het stelt je ook in staat dingen te zien en te voelen in de muziek, die je anders niet zou hebben ervaren.

WAAROM AL DIE MOEITE?

Waarom doet de wetenschap de moeite te bevestigen wat we al weten? Nou, ze doen dit niet om ons gelijk te bewijzen. Nee, het zit allemaal wat dieper. Aangetoond is dat muziek therapeutisch waardevol is, dus ontdekken hoe de hersenen er in diverse toestanden op reageren, kan inzicht geven in de manier waarop de hersenen werken, maar ook hoe muziek in ons voordeel kan worden gebruikt. Door psychedelica geassisteerde therapie bijvoorbeeld, gaat met sprongen vooruit en helpt personen die lijden aan aandoeningen als PTSS, verslaving en depressie, maar ook personen die traumatische levensgebeurtenissen willen verwerken. Muziek wordt vaak gebruikt tijdens de therapie en door de interactie beter te begrijpen, kunnen we misschien manieren ontdekken om dit te versterken.

HET ONDERZOEK

Het daadwerkelijke onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, mocht je er meer over willen lezen. In het onderzoek werden 10 gezonde vrijwilligers gevraagd om twee sessies bij te wonen, waarbij in elke sessie naar muziek werd geluisterd. In een sessie ontvingen de deelnemers een placebo terwijl ze tijdens de andere sessie LSD kregen. Na elke sessie werden de deelnemers ondervraagd. Er werd geconcludeerd dat de emotionele reactie op de muziek veel groter was tijdens het trippen op LSD, vergeleken met het placebo. Deelnemers gebruikten woorden als "wonder", "kracht", "tederheid" en "transcendentie" om de emotionele ervaring te beschrijven.

Zoals reeds vermeld, onthult het onderzoek niets nieuws en het is dan ook niet baanbrekend voor iedereen die al eens een LSD-trip heeft ervaren. Maar in het grotere geheel van LSD onderzoek en door psychedelica geassisteerde therapie, is het wederom een stap vooruit op de weg naar begrip.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken