Blog
Onderzoek Ontdekt Dat Kanna Meer Is Dan Slechts Een Ssri
2 min

Onderzoek Ontdekt Dat Kanna Meer Is Dan Slechts Een Ssri

2 min
Products Smartshop

Kan kanna's vermogen om de stemming te verbeteren, potentieel bezitten wat we ons eerder niet realiseerden? Initieel onderzoek suggereert dat dit het geval kan zijn.

Er bestaan ontzettend veel kruiden, allemaal met vrij onbekende en interessante effecten op het menselijk lichaam. Een ervan is kanna, een Zuid-Afrikaans kruid dat al eeuwen wordt gebruikt door inheemse stammen voor de behandeling van angst, vrees en depressie bij strijders die terugkeerden uit de strijd. Er is maar weinig onderzoek gedaan naar dit soort kruiden, omdat ze meestal niet worden opgemerkt door de wetenschappelijke gemeenschap. Bij diegenen die echter graag kruidenremedies gebruiken, is het potentieel van kanna niet onopgemerkt gebleven, waardoor het in populariteit gegroeid is.

Deze populariteit heeft een punt bereikt waardoor het voor wetenschappers lastig te negeren is. Natuurlijk verovert kanna de wetenschappelijke gemeenschap niet, maar langzamerhand wordt het wel steeds meer onderzocht voor de therapeutische mogelijkheden.

KANNA: EEN SSRI?

Gedacht wordt dat kanna werkt als een Selectieve Serotonine Reuptake Inhibitor, oftewel SSRI. Omdat serotonine nauw verbonden is met aandoeningen als depressies en angst, worden voorgeschreven SSRI's vaak gebruikt om de serotonine niveaus te reguleren om de stemming te verbeteren. De stemmingsverbeterende eigenschappen van kanna zijn welbekend bij diegenen die het gebruiken, maar ook diegenen die initieel onderzoek hebben gedaan naar het fenomeen. De specifieke details waren echter tot voor kort niet helemaal onderzocht.

Related Story

Kun Je Kanna Het Beste Snuiven, Roken Of Kauwen?

EEN HEEL NIEUWE MANIER OM DE STEMMING TE VERBETEREN

Uit de initiële bevindingen ontstond de theorie dat kanna werkt als een SSRI, maar onderzoek, gepubliceerd in het Journal of ethnopharmacology suggereert dat het nog verder gaat. Hoewel het erop lijkt dat kanna een kleine rol heeft als SSRI, is dit secundair aan het feit dat kanna eigenlijk werkt als een Monoamine Releasing Agent, oftewel MRA.

Zoals de naam al suggereert, verhoogt een MRA de afgifte van monoamines in de hersenen. Monoamines zijn een groep neurotransmitters, waar ook serotonine, dopamine en noradrenaline onder vallen. Dus kanna voorkomt niet alleen de heropname van serotonine door de hersenen om de aantallen te vergroten; het kan actief de afgifte van meer veroorzaken.

Kannabekijk Kanna

HET ONDERZOEK

In het onderzoek in kwestie werden de effecten van kanna geobserveerd op zowel menselijk hersenweefsel als dat van muizen. Na een blootstelling van 30 minuten aan de actieve ingrediënten in kanna, werden de resultaten afgelezen. Het bleek dat Kanna serotonine transporters naar beneden reguleerden, vergelijkbaar met de manier waarop SSRI antidepressiva dat doen, terwijl ook monoamine transporters omhoog werden gereguleerd, wat een dubbele actie suggereert.

De onderzoekers concludeerden: "De serotonine heropname remmende activiteit, toegeschreven aan de Sceletium plant, is een secundaire functie vergeleken met de monoamine-afgevende activiteit van hoog-mesembrine Sceletium extract."

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat kanna onmiddellijk een behandeling zal worden voor depressie, biedt het ons wel enorm interessante inzichten in de manier waarop de hersenen kunnen worden gemanipuleerd en hoe kanna de sleutel kan zijn voor toekomstige behandelmethoden. Een ding is echter zeker: Resultaten zijn positief en meer onderzoek is gerechtvaardigd; eerst om deze acties gedetailleerder te onderzoeken, gevolgd door diepgaande klinische proeven. Het moet allemaal ergens beginnen en dit kan zomaar het moment zijn voor kanna. Wie weet hoeveel geheimen kanna nog heeft?

Als je meer wil weten over kanna, hebben we een gedetailleerde informatiepagina waarin alles staat wat je moet weten.

 

Francisco

Geschreven door: Francisco
Francisco is een 20-jarige schrijver en fotograaf. Zijn liefde voor cannabis heeft hem doen besluiten zich hier op professioneel vlak mee bezig te houden. Met als doel het stigma van de wietgemeenschap te doorbreken, schrijft Francisco positieve en progressieve artikelen.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken