Onderzoek: THC bevordert de slaap


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogMedicinale cannabisWetenschap

Onderzoek: THC bevordert de slaap


Het is geen geheim dat cannabis voor een goede nachtrust kan zorgen, maar het waarom en hoe wordt maar langzamerhand begrepen. Naarmate medicinale cannabis steeds populairder wordt, raken onderzoekers steeds meer geïnteresseerd in hoe THC de slaap beïnvlo

Het is geen geheim dat cannabis voor een goede nachtrust kan zorgen, maar het waarom en hoe wordt maar langzamerhand begrepen. Naarmate medicinale cannabis steeds populairder wordt, raken onderzoekers steeds meer geïnteresseerd in hoe THC de slaap beïnvloedt.

Onlangs heeft voorbereidend onderzoek aangetoond wat al duidelijk was, namelijk dat THC de slaap kan bevorderen. Eerder onderzoek op dat gebied was veelbelovend en toonde aan dat THC bij dieren succesvol slaap bevorderde, maar het effect op mensen is inconsistent.

20 mg THC oraal ingenomen de klok rond voor zeven dagen

Het onderzoek werd gefinancierd door het National Institute on Drug Abuse (NIDA) en een Cooperative Research and Development Agreement tussen Sanofi-Aventis en de National Institutes of Health (NIH). De resultaten werd gepubliceerd in het American Journal on Addictions. Het doel van het onderzoek was het verkrijgen van stevig bewijs om anekdotische verslagen over de slaapbevorderende werking van THC te ondersteunen dan wel te weerleggen.

Aan het onderzoek deden 13 mannelijke deelnemers mee die al sinds lange tijd dagelijks cannabis rookten. Elke vrijwilliger kreeg zeven dagen lang om het uur een orale dosis van 20 mg THC. Elke ochtend werd de deelnemer gevraagd om de St. Mary’s Hospital Sleep vragenlijst in te vullen, en iedere avond werden bloedmonsters afgenomen. Hierdoor konden de onderzoekers de zelfgerapporteerde effecten vergelijken met het werkelijke THC-gehalte in het bloed.

De data suggereren dat hogere concentraties THC in het bloed ’s avonds tot gevolg hadden dat de persoon veel sneller in slaap viel en de volgende ochtend langer doorsliep. Interessant is dat de feitelijke zelfgerapporteerde nachtelijke slaapduur in de loop van het onderzoek afnam.

Dit suggereert dat het chronisch gebruik van THC kan helpen om slaap te bevorderen; de kortere slaapduur kan echter suggereren dat langzamerhand een tolerantie voor de effecten wordt opgebouwd.

Je zou kunnen zeggen dat het onderzoek gebruik maakt van een aantal twijfelachtige methoden. Ten eerste reflecteert het continu toedienen van THC niet hoe cannabis normaal gesproken als slaapmiddel wordt gebruikt, namelijk direct voor het slapen gaan. En door gebruik te maken van een THC-extract werd de invloed van andere cannabinoïden, terpenoïden en flavonoïden uitgesloten.

Natuurlijke alternatieven voor slaappillen?

Cannabis als natuurlijk slaapmiddel is een zeer gebruikelijke medicinale toepassing. De meeste mensen die cannabis gebruikt hebben, zijn bekend met de verdovende effecten ervan, met name bij hogere orale doseringen van Indicaplanten. Dat dit onderzoek nu gesteund wordt door toonaangevende farmaceutische bedrijven, suggereert dat cannabis nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de grote spelers. Naarmate de legalisatie dichterbij komt, wordt duidelijk wie zich gereedmaakt om mee te doen aan het spel.