Blog
Onderzoek Weerlegging: Het draait om oorzaak en effect
2 min

Onderzoek Weerlegging: Het draait om oorzaak en effect

2 min

Als het gaat om cannabis, is matiging belangrijk. Daarom is het geen verrassing te horen dat het overmatig gebruik van cannabis later in het leven tot problemen kan leiden, zoals voor de meeste dingen geldt. Maar wat is de oorzaak?

Recentelijk werd in onderzoek ontdekt dat het waarschijnlijker was dat personen, die vaak en veel cannabis gebruiken, later in het leven eindigden in een slechtere sociaal-economische positie. In feite betekent dit dat personen die dagelijks cannabis gebruiken, een slechtere baan, minder geld en minder aanzien hebben, tegen de tijd dat ze de middelbare leeftijd bereiken.

Het is een interessant onderzoek en een van de eersten die kijkt naar de meer sociale aspecten van cannabis gebruik in plaats van gezondheid. Natuurlijk staan deze bevindingen niet buiten kijf, want er zijn veel doktoren, advocaten, architecten, journalisten, ondernemers en andere "prestigieuze" doorzetters die regelmatig wiet gebruiken en in hun jongere jaren zwaar rookten. Het idee hier is echter enorm fascinerend.

HET ONDERZOEK

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Psychological Science[1], volgde deelnemers vanaf de kinderjaren tot de leeftijd van 38. Ontdekt werd dat diegenen, die gedurende een aantal jaren vier of meer dagen per week rookten, waarschijnlijker in een lagere sociale klasse eindigden dan hun ouders. Ze eindigden met slechter betaalde banen en minder geschoold werk dan degenen die niet, of niet zoveel, rookten. Het was ook waarschijnlijker dat ze te maken kregen met werkgerelateerde, financiële- en relatieproblemen.

Opgemerkt moet worden dat het onderzoek behoorlijk subjectief is en vertrouwt op de zelfgerapporteerde verslagen van deelnemers.

GESTELDE VRAGEN

Hoewel de resultaten hoogstwaarschijnlijk niet enthousiast ontvangen worden door de meeste rokers, wekt het wel vragen op. Het onderzoek is dan niet direct fout, maar ze beoordelen niet echt wat de onderliggende oorzaak is. Het is mogelijk cannabis te gebruiken en prima te functioneren, met een "gezonde" levensstijl. Dus hoe kunnen deze resultaten worden verklaard? Waarschijnlijk spelen er andere kwesties mee.

Een is de illegale aard van cannabis. Hoewel in het onderzoek wordt beweerd dat zelfs personen zonder strafblad lijden, wordt er geen rekening gehouden met andere factoren die door de wet worden beïnvloed, zoals de sociale gevolgen. Zelfs op plaatsen waar cannabis legaal is, zijn er maar weinig wetten die cannabis gebruikers beschermen. Het is eenvoudig op staande voet ontslagen te worden als je werkgever ontdekt dat je wiet gebruikt. Het is ook gemakkelijk om geweigerd te worden voor bepaalde financiële programma's, je huis uitgezet te worden door je huisbaas of te worden gemeden door anderen, allemaal vanwege het stigma dat hand in hand gaat met cannabis. Hoewel niet iedereen die slechter af is, dit heeft meegemaakt, lijdt het geen twijfel dat het gebruik van cannabis, en ermee geassocieerd worden, hindernissen opwerpt.

Diegenen die wel in de bak eindigen, of met een strafblad, zijn nog slechter af, omdat het hebben van een strafblad het bijna onmogelijk maakt een fatsoenlijke baan te vinden. De vervolging van niet-gewelddadige drugsgebruikers heeft de vooruitzichten van miljoenen mensen verwoest.

Dan is er ook nog de mogelijkheid dat het gedrag van afhankelijkheid de schuld is, meer dan marihuana zelf. Misschien is het niet het gebruik van cannabis, maar de onderliggende behoefte aan een omgangs-mechanisme waardoor mensen onderpresteren. Cannabis is geen lichamelijk verslavende stof; elke verslaving veroorzaakt door het gebruik van cannabis is psychologische afhankelijkheid en sommigen zijn er vatbaarder voor dan anderen. Vertrouwen op een stof, elke stof, tot het punt waarop het je begint te definiëren, is ongezond.

Gelukkig is dit voor het merendeel van de cannabis gebruikers niet aan de orde. Voor een gezond leven is balans nodig. Iemand die dagelijks dronken wordt, zal het ook moeilijk vinden een baan te behouden, evenals het onderhouden van gezonde relaties met de mensen om hem heen. Als cannabis een omgangsmechanisme wordt, dan zal het gebruik inderdaad op de lange termijn niet goed zijn. Gedefinieerd worden door een stof, in plaats van ervan te genieten, is nooit een goede zaak. Het onderzoek zelf is niet incorrect, het negeert alleen de mogelijke oorzaak en effect en heeft slechts een correlatie gevonden tussen zwaar cannabis gebruik en een onevenwichtig leven. Goh!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Persistent cannabis dependence and alcohol dependence represent risks for midlife economic and social problems: A longitudinal cohort study. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken