Blog
Ontdekt is dat medicinale marihuana het gebruik van opiaten vermindert
2 min

Ontdekt is dat medicinale marihuana het gebruik van opiaten vermindert

2 min

Er zijn nog nooit zoveel mensen geweest die vertrouwen op receptgeneesmiddelen met opiaten, met de bijbehorende hoeveelheid overdoseringen. De wetenschap denkt dat de oplossing te vinden is in cannabis.

Je weet dat er inmiddels bewijs is dat suggereert dat cannabis in feite een exit-drug is en geen toegangsdrug? Nou, een ander onderzoek ondersteunt deze bewering, waarbij een van die eeuwenoude mythes over het gebruik van cannabis nog verder uit elkaar valt.

OPIATEN VERVANGEN MET CANNABINOÏDEN

Volgens recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Pain, verminderen patiënten met chronische pijn hun afhankelijkheid van op opiaten gebaseerde medicijnen aanzienlijk, wanneer ze toegang hebben tot medicinale cannabis.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van de Universiteit van Michigan in de VS. 244 patiënten met chronische pijn en legale toegang tot medicinale marihuana, werden ondervraagd over hun medicatie gewoonten en hoe de toegang tot cannabis hen beïnvloedde.

Ontdekt werd dat een aanzienlijke meerderheid van de patiënten hun opiaten en andere pijnmedicatie verving voor cannabis en ze vonden ook dat de cannabis meer effectief en prettiger werkte; het verminderde niet alleen de pijn maar verbeterde ook de kwaliteit van leven.

De auteurs concludeerden: "Onder de deelnemers van het onderzoek werd het gebruik van medicinale cannabis geassocieerd met een afname van 64% in het gebruik van opiaten, een afname in de hoeveelheid andere medicijnen en de bijwerkingen en een verbeterde kwaliteit van leven. Dit onderzoek suggereert dat veel patiënten met chronische pijn dus feitelijk opiaten, en andere medicijnen voor de behandeling van chronische pijn, vervangen voor medicinale cannabis en de voordelen en bijwerkingen van cannabis als positiever ervaren dan de andere klassen medicijnen."

EEN GROEIENDE TREND

Dit is niet het enige onderzoek waarin wordt ontdekt dat cannabis een extreem effectief alternatief is voor gevaarlijke, op opiaten gebaseerde, medicijnen, die vaak veel bijwerkingen leveren. In februari werd bijvoorbeeld in klinisch onderzoek geconcludeerd dat langdurig gebruik van cannabis de pijnverlichting, levenskwaliteit en de slaap verbeterde bij patiënten met pijn die resistent zijn tegen conventionele behandelingen. In een ander onderzoek is ontdekt dat patiënten met chronische pijn, die een jaar lang dagelijks cannabis gebruikten, een verbeterde kwaliteit van leven, minder pijn en niets van de serieuze bijwerkingen hadden die worden geassocieerd met op opiaten gebaseerde medicijnen, vergeleken met een controlegroep.

Een overdosis aan pijnstillers is wereldwijd de hoofdoorzaak van overlijden geworden, waarbij een aantal lijkschouwers hier in de EU schatten dat 82% van de overdoses veroorzaakt worden door recept geneesmiddelen, waarbij ongeveer 48% van opiaten afkomstig is. Dit varieert per land in de EU, maar een ding is zeker: Het aantal mensen dat onnodig overlijdt door het gebruik van opiaten is griezelig hoog. Dit soort bewijs toont aan dat er geen noodzaak is om afhankelijk te zijn van zo'n verwoestende drug. De groeiende hoeveelheid bewijs dat cannabis de oplossing kan zijn, kan niet langer worden ontkend. Het wordt tijd dat politici aandacht vestigen op de wetenschap in plaats van de ideologie achter dit nuttige kruid.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken