Blog
Ontdekt: Psychedelica verbeteren het psychologisch welzijn
2 min

Ontdekt: Psychedelica verbeteren het psychologisch welzijn

2 min

LSD wordt vaak geportretteerd als de drug van de swinging '60s, waarbij de geesten van de gebruikers werden gevuld met waandenkbeelden. Nieuw onderzoek toont het tegenovergestelde aan: Het kan daadwerkelijk helpen het geestelijk welzijn te verbeteren.

Wat komt er als eerste in je op als je denkt aan LSD? Waarschijnlijk dat de muren om je heen langzaam smelten terwijl je het normale bewustzijn overstijgt en een van de karakters wordt in "Fantasia". Hoewel dit allemaal klopt, blijkt dat het gebruik van LSD ook het psychologische welzijn op de lange termijn verbetert, wat helpt het "cognitieve denken los te maken."

LSD heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als een tegencultuur drug. De drug werd populair gemaakt in de jaren '60 en werd een hulpmiddel voor personen om los te breken uit de onbuigzame kooien van de maatschappij en inspireerde daarom een hele generatie om nieuwe manieren te ontdekken. Veel populaire musici en artiesten brachten in die tijd werk uit, beïnvloed door het gebruik van de drug, omdat gebruikers probeerden dieper te duiken in de geestestoestand die door LSD werd verruimd. Hoewel een ware culturele revolutie broeide tijdens de zomer van de liefde, kreeg een heel andere groep ook interesse in LSD, namelijk psychotherapeuten. LSD werd al snel populair als therapie, vanwege het unieke vermogen het innerlijk te onthullen, wat een verbazingwekkend genezingsproces mogelijk maakte voor veel mensen. Uit dit gelijktijdige academisch onderzoek bleek toen al dat LSD meer bezit dan wat door recreatief gebruikers werd ontgrendeld; het was mogelijk een revolutie in onze geestelijke gezondheid.

Een onderzoek, uitgevoerd door de Imperial College of Londen, zocht 20 gezonde deelnemers en doseerde hen met 75 microgram LSD. Deze dosis is genoeg om de kandidaten de effecten te laten voelen zonder te diep te gaan. Onder invloed van de drug werden ze blootgesteld aan een aantal persoonlijkheids- en optimisme testen om hun reacties te peilen. Uit restresultaten, gepubliceerd in de Cambridge University Journals, bleek dat optimisme en openheid waren vergroot zonder veranderingen in waandenkbeelden.

De media heeft waandenkbeelden synoniem gemaakt met LSD, die toestand waarin je denkt dat je achternagezeten wordt door een buitenaards wezen en uit het raam springt. Het feit dat dit onderzoek niet alleen suggereert dat er geen waanideeën zijn, maar ook nog aangeeft dat het psychologisch welzijn wordt verbetert, neemt eindelijk wat van de aanhoudende misvattingen over de drug weg.

Interessant genoeg werd in de test ook ontdekt dat niet alleen positiviteit en openheid werden ervaren tijdens de high, maar dat deze eigenschappen ook erna bleven hangen, waardoor de deelnemers zelfs ruim na de eerste ervaring nog profiteerden. Ze bezaten een "losgekomen cognitie", wat bevordelijk is voor een verbeterd psychologisch welzijn. Soortgelijke bevindingen werden ook al in eerdere onderzoeken gepubliceerd, waarin werd ontdekt dat psychedelica leidden tot een langdurige verbetering in de geestelijke gezondheid.

Hoewel LSD in de media nog steeds wordt geportretteerd als een drug die de geest laat smelten, is het verfrissend om meer bewijs te zien waarin het tegendeel wordt beweerd. Nu psychedelisch onderzoek vooruitgang boekt, kunnen we verwachten dat veel meer mythes worden ontkracht. Een ding is zeker: LSD is niet langer een hulpmiddel die wacht te worden benut.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken