Blog
De effecten van cannabis op de mannelijke vruchtbaarheid
4 min

De effecten van cannabis op de mannelijke vruchtbaarheid

4 min

Niet iedereen heeft de kans om nieuw leven te maken. Een aantal onderzoeken willen je laten geloven dat cannabis de vruchtbaarheid kan verminderen. Een meer specifieke analyse laat mogelijk het tegenovergestelde zien.

Tegenwoordig hoor je overal bangmakerij over cannabis. Volgens deze bronnen staan een gebrek aan motivatie, een slechtere gezondheid en onvruchtbaarheid allemaal op het lijstje met symptomen van regelmatige gebruikers van cannabis. Ondanks dit negatieve stereotype, worden er ontelbare onderzoeksverslagen uitgebracht waarin de nuttige toepassingen en positieve effecten op de gezondheid van cannabinoïden worden aangetoond. Laten we eens kijken naar een van de meer alarmerende aspecten van de gezondheid waar cannabis zogenaamd invloed op zou hebben: De vruchtbaarheid, of liever het gebrek eraan. Onvruchtbaarheid kan de kinderwens van veel mannen of vrouwen verwoesten, dus is het zorgwekkend om te zien dat onderzoek een verband meldt tussen het regelmatig roken van cannabis en een afname in het aantal zaadcellen van jonge mannen. Is alles zoals het lijkt? We weten het zo net nog niet

CANNABIS: DROOGT HET JE KANSEN OP?

Omdat we nooit de wetenschap in het gezicht willen uitlachen: Een onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology heeft wat interessante bevindingen gepresenteerd; bevindingen die suggereren dat cannabis inderdaad de hoeveelheid zaadcellen vermindert.

Het onderzoek nam een monster van 1.215 Deense mannen tussen de 18-28 jaar gedurende de periode van 2008 tot 2012. De gegevens werden verzameld uit een verplicht medisch onderzoek waarmee de fitheid voor militaire dienst werd bepaald. De procedure bestond uit het inleveren van een sperma- en bloedmonster en een lichamelijk onderzoek. Als onderdeel van het onderzoek beantwoordden de mannen een aantal levensstijl vragen over het gebruik van recreatieve drugs in de laatste drie maanden. 45% van de deelnemers meldde het gebruik van marihuana. Ontdekt werd dat diegenen die regelmatig rookten (eenmaal per week) een afname van 29% hadden in de hoeveelheid zaadcellen. Gebruikers die naast cannabis, nog ander recreatief drugsgebruik meldden zagen een afname van 55% in de hoeveelheid zaadcellen en een afname in de concentratie van sperma van 52%. Het verslag gaat later in op de link tussen tabak en een verminderde vruchtbaarheid. Maar rekening houdend met dat feit, beweren de Deense onderzoekers dat er nog steeds een verband is tussen cannabis en het lagere niveau spermacellen.

DE GEBRUIKELIJKE OEFENING: WAAROM DIT ONDERZOEK GEBREKKIG IS

Allereerst hebben onderzoeken als deze te maken met het feit dat er oncontroleerbare factoren zijn waar geen rekening mee kan worden gehouden. In dit geval wordt er gevraagd naar de consumptie van cannabis in het algemeen. We weten dat cannabis een complexe organische stof is, bestaande uit een serie cannabinoïden die lichaam en geest op verschillende manieren beïnvloeden, afhankelijk van de concentratie en verhoudingen van elke cannabinoïde. Door het algemene label van cannabis aan te nemen, komt het onderzoek niet dichterbij in het bepalen van wat "in" de cannabis dit lagere aantal zaadcellen kan veroorzaken. De genetische opmaak van soorten kan enorm variëren, gebaseerd op de effecten die de gebruiker wil ervaren. Dit is echter een factor waar de grote meerderheid van cannabis onderzoek, zowel negatief als positief, geen rekening mee houdt. Er zijn er maar weinig die daadwerkelijk hebben gekeken naar de verschillen tussen de types cannabis.

Het formaat van de groep is ook een factor als gekeken wordt naar de geldigheid van de geproduceerde resultaten. Gezien de variatie in de productie van hormonen van persoon tot persoon en de directe invloed die dit op sperma kan hebben, kunnen dieet, lichaamsbeweging en het genetisch erfgoed allemaal een rol spelen in de respectieve gebieden. En dat niet alleen, maar deze niveaus kunnen ook variëren tijdens diverse stadia in onze levens. Een aanzienlijk grotere groep is nodig, met mannen met diverse nationaliteiten en/of gebieden van hetzelfde land. Dit laat een uitgebreider en meer diverse monstergroep toe om te proberen vast te stellen of cannabis daadwerkelijk invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid. Daarnaast beweren de onderzoekers ook:

"We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat mannen die cannabis hebben gebruikt over het algemeen een ongezondere levensstijl en gezondheidsgedrag hebben, wat ook invloed kan hebben op de kwaliteit van het sperma en de niveaus hormonen."

Deze bewering wijst op een van de grootste gebreken in het onderzoek en vele andere onderzoeken. Alles wat het doet, is een correlatie vaststellen en geen oorzaak. Het is onmogelijk uit een enquête op te maken of cannabis de oorzaak is. Het zou zomaar kunnen dat Deense mannen, die regelmatig cannabis gebruiken, ook weinig bewegen of een slecht dieet volgen. Het is lastig te generaliseren met dit soort bewijs; er is concrete causaliteit nodig. Hiermee wordt niet beweerd dat het onderzoek ongeldig is, want het geeft zeker een goed inzicht in een mogelijke link, maar dit moet veel grondiger worden onderzocht

TEGENONDERZOEK: DIEPGAANDE ANALYSE BEWEERT HET TEGENOVERGESTELDE

We begrijpen nu wat van de beperkingen, waar dit soort onderzoeken mee te maken hebben, maar wat tonen de resultaten aan als er meer specifiek wordt onderzocht? Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het FASEB Journal, keek naar hoe CB2 receptoren konden worden gestimuleerd om te helpen bij de spermaproductie zonder deze productie te beperken of te verminderen, zoals eerder werd gedacht.

Deze ontwikkeling centreert zich rond de cannabinoïden receptoren in ons hele lichaam. Omdat ze onderdeel zijn van het endocannabinoïdensysteem, kunnen ze in bijna elke cel van het lichaam worden gevonden. Het lijkt erop dat ze worden gestimuleerd door CBD en CBN in plaats van het psychoactieve component THC.

Terwijl het onderzoek niet beweert dat cannabis goed is voor de vruchtbaarheid, toont het wel aan dat de cannabinoïdenreceptoren een rol kunnen spelen in de mannelijke vruchtbaarheid en dat de juiste toepassing en concentratie van cannabinoïden cruciaal is. Het onderzoek gebruikte drie verschillende groepen muizen. De eerste groep kreeg een specifieke activator toegediend voor de CB2 receptor, (JWH-133), terwijl de tweede groep een remmer kreeg van diezelfde receptor en de derde ontving een zoutoplossing. De eerste groep, met de CB2 receptor, liet een versnelling zien in het proces "spermatogenese". Met dit proces wordt de ontwikkeling van kiemcellen tot spermacellen bedoeld, iets waar mensen meer dan twee maanden over kunnen doen.

Opgemerkt moet worden dat dit onderzoek nog steeds in de kinderschoenen staat, maar het kan de weg vrijmaken voor een andere mindset als het gaat om de consumptie van cannabis. Nu meer en meer onderzoeken worden gepubliceerd, waarin gekeken wordt naar de impact van cannabinoïden op onze lichamen, hopen we cannabis beter te begrijpen en hoe het kan worden gebruikt de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is makkelijk aan te nemen dat cannabis een gevaarlijke drug is, omdat dit standpunt vaak wordt ingenomen door overheden en de media; negativiteit veroorzaakt negativiteit, maar door de aandacht te verschuiven naar onderzoek kunnen we beginnen de levens van mensen te verbeteren. Is er een betere manier om dit te doen dan mensen de kans te bieden om nieuw leven te maken?

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken