Blog
Ontwikkelaar van synthetische cannabis zegt: Gebruik het niet!
1 min

Ontwikkelaar van synthetische cannabis zegt: Gebruik het niet!

1 min
Facts News

Stoffen die werden aangetroffen in synthetische cannabis zijn “niet geschikt voor consumptie door mensen”, zegt professor emeritus John W. Huffman – de wetenschapper die meer dan vijftien jaar geleden

Stoffen die werden aangetroffen in synthetische cannabis zijn “niet geschikt voor consumptie door mensen”, zegt professor emeritus John W. Huffman – de wetenschapper die meer dan vijftien jaar geleden meerdere kunstmatige cannabinoïden synthetiseerde. De gevolgen van zijn werk, gekenmerkt met zijn initialen (JWH-011, JWH-066) zijn niet uitvoerig genoeg bestudeerd om als veilig voor gebruik te worden beoordeeld. Maar als legaal substituut voor cannabis hebben die stoffen overduidelijk een marktwaarde en een aanlokkelijkheid. “De effecten van deze stoffen op mensen zijn niet onderzocht en zouden best wel eens vergiftend kunnen zijn. Ze zouden absoluut niet gebruikt moeten worden als recreatieve drug.” Wat begon als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek werd onderwerp van publicaties en door collega’s beoordeeld debat. Maar helaas moet professor Huffman concluderen “dat sommige mensen ontdekt hebben hoe je ze kunt maken en zij stoppen ze nu in producten”.

Er is een grote kans dat wat je aantreft tussen de ‘legale highs’ die marihuana proberen na te bootsen, in feite een product is van professor Huffmans academisch werk. Als organische chemicus op de Clemson Universiteit voerde hij tussen 1984 en 2010 een door het Nationale Instituut voor Drugsmisbruik ondersteund onderzoek uit naar deze stoffen. Het onderzoek richtte zich op de chemische structuur van cannabinoïden en hun invloed op de biologische activiteit.

Een ander belangrijk verschil tussen natuurlijke en kunstmatige marihuana is dat afgezien van THC – het belangrijkste psychoactieve ingrediënt – de plant is opgebouwd uit een aantal verschillende stoffen die ieder op hun eigen manier op de cannabinoïdenreceptoren van het brein inwerken. Die receptoren hebben een zeer nauwkeurige en belangrijke functie – ze zijn er niet alleen om ons high te maken (hoewel dat zeer zeker een aangename bijwerking is). Cannabinoïdenreceptoren in onze hersenen reguleren dingen zoals stemming, pijn, en spelen een rol bij ontstekingen, eetstoornissen, misselijkheid, maar ook bij ernstigere aandoeningen zoals kanker, leverziekte of osteoporosis.

Daarmee rotzooien is zeker geen goed idee – en het ís rotzooien wanneer je niet-geteste, synthetische cannabinoïden tot je neemt. Ganja wordt al duizenden jaren gebruikt – de kunstmatig, in het laboratorium gecreëerde substituten zijn er nog maar sinds kort. Professor Huffman adviseert ten zeerste om goed uit te kijken met dit spul. “Ik benadruk het risico dat mensen lopen als ze dit product roken. We weten gewoon niet wat de effecten op de gezondheid zijn.” En hij zou moeten weten waar hij het over heeft, hij heeft het immers ontwikkeld.


Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken