Blog
Ook Kroatië Heeft Nu Medicinale Marihuana Gelegaliseerd
1 min

Ook Kroatië Heeft Nu Medicinale Marihuana Gelegaliseerd

1 min
Nieuws Wetgeving

De wietlegalisatie boekt vooruitgang en Kroatië is het nieuwste land dat zich hierbij aansluit en medicinale cannabis gelegaliseerd heeft.

Deze beslissing is te danken aan Huanito Luksetic, een ms-patiënt die onlangs gearresteerd werd in Kroatië omdat hij in zijn eigen voorraadje medicinale wiet kweekte. Zijn verhaal en onterechte arrestatie zorgden voor veel opschudding in het land; gezondheidsexperts, actievoerders, patiënten en het publiek willen nu dat medicinaal gebruik van wiet niet meer strafbaar is.

"Voor ons patiënten is cannabis een van de belangrijkste planten voor onze leven en gezondheid", zei Luksetic tegen Agence France-Presse. "Iedereen zou het recht moeten hebben om zelf te kiezen en zichzelf te genezen."

En nu doen ze dat min of meer. Vanaf oktober kunnen ms-, aids-, kanker- en epilepsiepatiënten op recept medicinale marihuana krijgen; elke patiënt heeft recht op 7,5 gram marihuana per maand.

Dit lijkt misschien niet veel, maar voor velen is het beter dan niets. Elk recept is ook maar 30 dagen geldig, wat betekent dat gebruikers iedere maand naar de dokter moeten om hun gezondheidssituatie opnieuw te laten beoordelen. Het blijft illegaal om cannabis thuis te kweken of het recreatief te gebruiken.

Dus ja, het is inderdaad nog niet ideaal. Maar het is wel een eerste stap en het opent de weg naar een legaal op cannabis gebaseerd medicijn voor degenen die voorheen, vanwege de strafbare status ervan, wiet nog niet als een mogelijkheid zagen.

Volgens de Kroatische minister van gezondheid zou medicinale marihuana eind november beschikbaar moeten zijn in de apotheken.

Er is nog een lange weg te gaan, zowel voor Kroatië als voor Europa. Maar stap voor stap komen we er wel!


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken