Blog
Paddo's & Mystiek: Het Marsh Chapel Experiment
3 min

Paddo's & Mystiek: Het Marsh Chapel Experiment

3 min

Een van de laatste experimenten met hallucinogenen, voor de oorlog tegen drugs begon, was het Marsh Chapel experiment, die de ogen van velen openden voor de kracht van magische paddestoelen.

Voor de oorlog tegen drugs, waren wetenschappers redelijk vrij om te zowel de genezende als mystieke eigenschappen van de, nu illegale, drugs te onderzoeken. Een van de meest beroemde voorbeelden van zo een onderzoek is het Marsh Chapel Experiment, ook bekend als het Goede Vrijdag Experiment, waarin aankomend theologie studenten een dosis magische paddestoelen kregen toegediend.

Het idee was de entheogene eigenschappen van psilocybine, de psychedelische stof uit magische paddestoelen, te onderzoeken bij religieus gezinde mensen. Het experiment werd uitgevoerd door Walther Pahnke, een theologie student aan de Harvard Divinity School, onder supervisie van Timothy Leary and het Harvard Psilocybin Project. Het vond plaats in Marsh Chapel aan de Universiteit van Boston.

Het ontdekken van de entheogene mogelijkheden van paddestoelen

Op Goede Vrijdag, 1962, werden 20 vrijwilligers, allen theologie studenten, ingedeeld in twee groepen. De ene groep zou psilocybine ontvangen, de andere een placebo. Zodra het duidelijk werd dat de drugs aan het inwerken waren, werden de vrijwilligers meegenomen naar de kapel, waar ze de mis van Goede Vrijdag meemaakten. Zoals je je wellicht kunt voorstellen, had het geven van een dosering psilocybine aan religieus gezinde mensen op een belangrijke, religieuze dag, waarna ze de mis mochten bijwonen, wat uitgesproken effecten, die de onderzoekers diepgaand onderzochten nadat de drug was uitgewerkt.

De onderzoekers waren in staat te concluderen dat magische paddestoelen, en andere drugs met psilocybine, zeker wel gebruikt konden worden voor entheogene doelen. Hoewel dit voor de paddestoelen gebruiker van nu niet als een verrassing komt, was de psychedelische scène toentertijd net in opkomst. Velen waren zich nog onbewust van de recreatieve en entheogene toepassingen van de drug en wie kon je anders uit eigen ervaring vertellen over de uitgesproken spirituele ervaringen die paddestoelen kunnen veroorzaken?

Helaas was dit experiment ook meteen het laatste. Magische paddestoelen werden verboden zodra de oorlog tegen drugs begon en alle verdere duiken in de aard van magische paddestoelen werd anekdotisch gedaan door personen die ze gebruikten.

Door de ogen van de deelnemers: Het einde van het ego

Van alle herinneringen, die door de deelnemers van het Marsh Chapel Experiment werden beschreven, sprong er een boven alle andere uit. Het was de herinnering van de huidige Dominee Mike Young, een van de vrijwilligers die deelnam aan de psilocybine groep. Hier volgt een samenvatting van zijn beschrijving van de ervaring, die een aantal jaren nadat het experiment plaatsvond, werd vastgelegd:

"Ik werd overspoed door een zee van kleur. Rijen met draaiende vloeistoffen. Het was alsof ik onder water was in een oceaan van verschillende kleuren. Soms loste dit op in een patroon met betekenis, maar op andere momenten was het gewoon een prachtige draaikolk van kleuren. Het was om de beurt bedreigend en ontzagwekkend. Het was een radiaal ontwerp, zoals een mandala, met de kleuren in het centrum uitwaaierend naar de zijkanten, elk een andere kleur en patroon." Young voelde dat hij zich in het centrum van de cirkel bevond, bevroren tot hij een beslissing had genomen. "Ik kon zien dat elke rij van kleur een andere levenservaring was. Een ander pad om te bewandelen. En ik was in het centrum, waar het allemaal begon. Ik kon elk pad kiezen. Het was een ongelooflijke vrijheid, maar ik moest er een kiezen. In het centrum blijven was sterven. Ik kon niet kiezen, ik kon niet slechts eentje selecteren. En toen stierf ik."

Tijdens de beproeving, schreef Young een brief aan zichzelf. Zodra de trip voorbij was, vond hij het en er was te lezen: "NIEMAND ZOU DIT MEE MOETEN MAKEN. OOIT!" "Ik had het niet over de drugs tip," zei hij later. "Ik had het over het maken van de keuze over wat te zijn. Ik had het over het hebben van een ego en die te laten sterven om in vrijheid te kunnen leven. Ik moest sterven om te worden wie ik wou zijn. Ik heb een keuze gemaakt, in die bereidheid om te sterven." Young tripte nog een paar uur na deze ervaring, in wat hij beschreef als een prettige afdaling. Het stelde hem in staat na te denken over de dood van zijn ego en hoe het hem had bevrijd als persoon op een uitgesproken, religieuze manier.

Tripping

Lange termijn effecten: Opnieuw in contact met de deelnemers

25 Jaar later besloot Rick Doblin, de oprichter van MAPS, het werk van Phanke, die toen helaas al overleden was, op te volgen. Alle deelnemers die hij sprak, beschreven de ervaring nog steeds als een van de meest spiritueel betekenisvolle ervaringen van hun leven.

Het effect op Dominee Young was zo enorm dat hij nu mensen informeert over de manier waarop drugs effect hebben op hun levens. Hij vond de ervaring extreem belangrijk; maar heeft ook gezien dat drugs de levens van mensen kan verwoesten en gelooft dat ze moeten worden gebruikt op een geschoolde en gecontroleerde manier. Tot op heden, probeert hij mensen te helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing over drugsgebruik, zonder het gebruik te promoten of af te keuren.

Het Marsh Chapel Experiment in de herhaling

De Oorlog tegen Drugs heeft effectief al het onderzoek naar de zaak gestopt, maar de laatste paar jaren is er het een en ander veranderd. In 2006 publiceerde Roland Griffiths de resultaten van zijn onderzoek, waarin werd geprobeerd het Marsh Chapel Experiment te herhalen in een meer gecontroleerde en wetenschappelijke setting. Ontdekt werd dat 79% van de deelnemers een gevoel van welzijn en tevredenheid rapporteerde na het gebruik van psilocybine. In een vervolgonderzoek, na 14 maanden, werd duidelijk dat de meerderheid van de deelnemers het experiment waardeerde als een van de meest uitgesproken, spirituele ervaringen van hun leven.

Psychedelische stoffen vandaag

Tegenwoordig spelen psychedelische stoffen een veel grotere rol in wetenschappelijk onderzoek. Net zoals het werk van Griffiths, wordt er in de wetenschap een start gemaakt met het ontdekken van de praktische en spirituele toepassingen van hallucinogenen en er worden diverse toepassingen gevonden. Psychedelica zijn een hulpmiddel die ten onrechte is tegengehouden. Ze kunnen worden gebruikt voor spirituele doeleinden, met maar weinig risico's (zeker minder risico's dan een aantal van de legale stoffen die we overal kunnen kopen). Hopelijk zullen meer wetenschappers de ware aard van psychedelica ontdekken en helpen een verantwoordelijk en nuttig gebruik te bevorderen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken