Blog
Politici willen eerste cannabis verkooppunt openen in Berlijn
2 min

Politici willen eerste cannabis verkooppunt openen in Berlijn

2 min
Buurtbewoners en politici zijn het over een ding eens: Er moet iets veranderen. De vraag is hoe om te gaan met het probleem. Leden van Bündnis 90/Die Grünen willen een marihuana verkooppunt openen, zo

Als je het Görlitzer Park in Berlin Kreuzberg in Duitsland in wandelt, zal het niet lang duren voordat je wordt aangesproken door een van de soms wel 100 dealers die in het park rondhangen. "Wiet kopen?' En een paar stappen later word je alweer aangesproken, maar wellicht wordt er dan ook gevraagd of je iets zwaarders zoekt. Hoe vaak de politie ook invallen heeft gedaan, de dealers (terugkerend en nieuw) zijn er altijd en ze zijn niet altijd onopvallend. Er spelen kleine kinderen in het gras en moeders wandelen met hun baby's in de kinderwagen terwijl een paar meter verderop drugdealers hun verboden stoffen verhandelen. Soms breekt de hel los: in augustus 2013 werd tijdens een massale vechtpartij het oor van een man afgesneden. Politiewoordvoerder Guido Busch zei dat zij zonder hulp niet in staat zijn het park onder controle te krijgen omdat het park te groot is, er teveel dealers zijn en teveel plekken om te verstoppen.

Buurtbewoners en politici zijn het over een ding eens: Er moet iets veranderen. De vraag is hoe om te gaan met het probleem. Leden van Bündnis 90/Die Grünen willen een marihuana verkooppunt openen, zodat gebruikers wiet van hoge kwaliteit kunnen kopen zonder noodzaak om te gaan met listige en soms misleidende dealers, terwijl de oppositiepartij CDU het park wil omheinen en 'snachts wil afsluiten en op de politie wil vertrouwen om de drugshandel te stoppen. Monika Herman, district burgemeester van Bündnis 90/Die Grünen zei dat ze de verkoop wil controleren, omdat duidelijk is dat de huidige aanpak het probleem niet oplost.

Maar nu komt het volgende obstakel: Marihuana en hasj zijn zonder uitzondering volledig illegaal in Duitsland (hoewel sinds 2005 een aantal op recept verkrijgbare medicinale producten zijn uitgezonderd). Maar de realiteit ziet er iets anders uit: in veel districten is een kleine hoeveelheid "gedoogd" en een verdachte die opgepakt wordt met een hoeveelheid beneden deze drempel wordt (meestal) niet vervolgd of, bij herhaling, gestraft door middel van een boete. Als je van plan bent Duitsland te bezoeken en je hebt echt wat wiet nodig, moet je jezelf goed informeren. De meeste staten beschouwen 6 gram toelaatbaar, maar het hangt volledig af van de betreffende rechter en zijn mening en houding ten opzichte van marihuana. De maximale gevangenisstraf voor bezit van marihuana bedraagt 5 jaar (zonder voorwaardelijk!), dus wees zo discreet mogelijk.

Het is duidelijk dat een nieuw drugsbeleid nodig is om dit probleem aan te pakken en het plan van Bündnis 90/Die Grünen is voor Duitse begrippen revolutionair. Om de illegale drugsgolf uit te roeien die ontstaan is in Görli Park (hoe de lokale bevolking het noemt) willen ze de dealers hun handel ontnemen door het openen van Duitslands eerste equivalent van een "coffeeshop". Burgemeester Herrmann zegt dat ze deze misleidende term niet goed vindt, omdat het geen gelegenheid is zoals een cafe waar mensen hun koffie drinken en een joint roken. Ze geeft de voorkeur aan een "verkooppunt" en benadrukt dat ze medisch getraind personeel wil die de winkel runt om te kunnen verzekeren dat klanten goed geadviseerd worden. Ook wil ze een minimale leeftijd voor klanten en zonodig beveiliging.

Timur Husein, CDU district raadslid, is het hiermee volledig oneens en eist overdag permanente politie aanwezigheid in het park en afsluiting van het park in de nacht. Hij vreest dat, als het verzoek van Bündnis 90/Die Grünen wordt goedgekeurd, de situatie zal verslechteren en drugtoeristen over de hele wereld zich uitgenodigd zouden kunnen voelen.

Politiewoordvoerder Guido Busch heeft ook zo zijn twijfels over het idee omdat dealers simpel van marihuana naar harddrugs kunnen switchen of verhuizen naar een ander park.

Maar burgemeester Herrmann wil al deze twijfel wegnemen. Ze wil graag marihuana verkooppunten in elk district van Berlijn en noemde een moeilijk te weerleggen feit: Marihuana gekweekt en verspreid door de staat heeft een kwaliteit waar illegale dealers niet aan kunnen tippen. Verder wil ze sociaal werkers integreren in het programma. Maar er is een ding waar ze niet zeker over is. Hoe zullen diegenen die geld verdienen aan de illegale handel in marihuana reageren? Maar ze is hoopvol en niet bereid op te geven voordat ze het geprobeerd heeft.

In 2014 zou een ontheffing van het Federal Institute for Drugs kunnen worden aangevraagd.

Hoewel dit niet in de buurt komt van de maatregelen met betrekking tot de legalisatie van soft drugs die we hebben gezien in de VS, lijkt het erop dat zelfs Duitse politici eindelijk beseffen dat het tijd is voor verandering...

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken