Blog
President Van Uruguay Genomineerd Voor Nobelprijs Voor De Vrede
2 min

President Van Uruguay Genomineerd Voor Nobelprijs Voor De Vrede

2 min

José Muijica, de president van Uruguay, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn besluit om cannabis te legaliseren. Men verwacht dat de nieuwe wet de vrede zal bevorderen en criminaliteit verminderen.

De president komt in aanmerking voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan de menselijkheid. Hij is verantwoordelijk voor de legalisatie en overheidsgecontroleerde cannabiskweek in Uruguay.

Een bescheiden man toegewijd aan een simpele levensstijl

Mujica sprak over de nominatie bij de bijeenkomst van Latijns-Amerikaanse leiders en zei: “Ik ben deze mensen er zeer erkentelijk voor dat ze mij geëerd hebben. We stellen alleen maar voor om een ander pad in te slaan omdat het pad van onderdrukking niet werkt. We weten niet of we zullen slagen. We vragen om steun, wetenschappelijke spirit en het begrip dat geen enkele verslaving iets goeds is. Maar onze inspanningen gaan verder dan marihuana – we richten ons op de drugshandel.”

Het is waarlijk een inspirerend sentiment, dat niet alleen maar verantwoord gebruik van cannabis mogelijk maakt, maar drugsgebruik als een geheel beschouwt. Het Drugs Peace Institute, een Nederlandse NGO, steunt de nominatie middels een brief aan het comité die ze afgelopen maand heeft gestuurd. Die bevat de boodschap dat Uruguay, en het werk van de president en zijn volgers, hen in de voorhoede van de progressieve drugshervorming hebben geplaatst.

Mujica valt als president op door zijn nederigheid; hij is zeer waarschijnlijk de armste president op aarde, en daar heeft hij zelf voor gekozen. Hij doneert 90% van zijn maandelijkse salaris aan goede doelen en heeft afstand gedaan van huisvesting in het presidentiële paleis. In plaats daarvan woont hij in een kleine boerderij in de buitenwijken van de hoofdstad, waar hij en zijn vrouw chrysanten kweken en verkopen. Zijn sobere levensstijl wordt verder gereflecteerd door zijn keus om in een oude Volkswagen Kever te rijden.

Mujica werd vorig jaar ook genomineerd voor zijn werk, en hij behoorde tot de top tien. Uiteindelijk werd de Nobelprijs toegekend aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Wat motiveerde hem om cannabis te legaliseren?

Deze keus om cannabis te legaliseren was er niet alleen op gericht om degenen die het nodig hebben op veilige en betrouwbare wijze te voorzien, maar ook om georganiseerde misdaad en drugshandel aan te pakken. Door cannabis te legaliseren neemt de overheid niet alleen macht en geld uit handen van gangs, maar genereert ze ook extra belastinginkomsten voor het land en bespaart ze geld door minder geld te besteden aan het uitvoeren van het verbod – geld dat ook aan publieke werken besteed kan worden of ten behoeve kan komen aan de verbetering van de levenskwaliteit van alle inwoners van Uruguay.

Het is een gewaagde stap, waarmee Uruguay op onbekend terrein komt. Er is geen land dat eerder ervoor gekozen heeft om op deze manier georganiseerde misdaad te bestrijden, en de daadwerkelijke effectiviteit van deze nieuwe aanpak zal niet gelijk duidelijk worden. Gezien de huidige hervorming die momenteel over de wereld gaat is één ding duidelijk: veel landen zullen hun volle aandacht richten op wat er in Uruguay gebeurt, en velen hopen op positieve resultaten.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken