Blog
Print Je Eigen Drugs - De Toekomst Van Drugsproductie
2 min

Print Je Eigen Drugs - De Toekomst Van Drugsproductie

2 min

Misschien heb je al een 3D printer thuis. Maar nu gaat het echt los: een "chemputer" wordt ontwikkeld en dit is in feite een 3D printer die drugs print. Indrukwekkend of niet?

Misschien heb je al een 3D printer thuis. Maar nu gaat het echt los: een "chemputer" wordt ontwikkeld en dit is in feite een 3D printer die drugs print. Indrukwekkend of niet?

Helaas kan je deze drugs printer nog niet kopen. Maar misschien binnenkort: Professor Lee Cronin staat aan het hoofd van 45 onderzoekers die er aan werken. Na het jarenlang maken van grote complexe moleculen, wilden ze de technologie naar het volgende niveau tillen. Nu ze veel subsidies voor hun "chemputer" hebben ontvangen, kunnen we binnen een paar jaar de eerste resultaten verwachten.

Een theorie in de praktijk brengen

Een paar jaar geleden, tijdens een TED conferentie, beschreef Cronin dat een van zijn doelen het creëren van "anorganisch leven" was, door de creatie van evolutionaire algoritmes in trage materie. Een zijspoor van deze gedachte heeft zich ontwikkeld in een heel nieuw project voor hem en zijn team en dat is het optuigen van nieuwe 3D print technologie om drugs te printen en te downloaden.

Cronin beschrijft de beredenering achter dit project als een verlangen om al het theoretisch en op laboratoria gebaseerd werk in een praktische toepassing om te zetten, een die een dagelijks nut heeft en die de manier waarop we nu met drugs omgaan op alle niveaus kan veranderen. In een verklaring waarin zijn ambities uiteen werden gezet, zei hij: "In feite wil ik voor de ontdekking en verdeling van voorgeschreven drugs doen wat Apple voor muziek deed." Het is een gedurfde verklaring, maar Cronin heeft een team van wereldklasse achter hem staan en creëert al 10 jaar moleculen door zelfmontage, dus alles is mogelijk.

Dit project staat nog steeds in de steigers, maar het heeft zeker mogelijkheden. Tot nu toe moest er voornamelijk buiten de hokjes worden gedacht. Cronin vertelt hoe zij op dit moment een 3D printer hebben aangepast om een "mini lab" te printen uit siliconen. Dit lab is in feite een gebied waar chemische reacties plaats kunnen vinden, waardoor de printer chemische inkten in diverse delen kan injecteren, om de volgorde van reacties te creëren die nodig zijn om de drugs in kwestie te kunnen produceren.

Deze inkten hoeven alleen maar simpele regenten te zijn, waarvan meer complexe moleculen kunnen worden gemaakt. Cronin wijst uit dat de meeste drugs gemaakt zijn van waterstof, koolstof en zuurstof en ook beschikbare ingrediënten zoals parafine en plantaardige olie. "Met een printer zou het mogelijk zijn een organische molecule te maken met een relatief klein aantal inkten," vertelt hij nog.

Een revolutie in de maak

Wat zijn de consequenties van machine als dit? In feite zou het iedereen met toegang tot deze printer in staat stellen elke drug te maken. Natuurlijk schieten wilde fantasietjes over het printen van LSD tot 2C-T-7 door je hoofd en inderdaad, het zou zomaar kunnen. Het is stof voor een science fiction film, maar het kan in de nabije toekomst zomaar realiteit worden.

Naast het vervullen van de wilde dromen van elke serieuze psychonaut, zou deze printer een revolutie betekenen voor de beschikbaarheid van medicijnen in derde wereld landen. Nog mooier: Het geeft toegang tot drugs die farmaceutische bedrijven weigeren te produceren omdat ze niet kunnen worden gepatenteerd, of omdat er niet genoeg vraag is om het winstgevend te maken.

Cronin zegt: "Er zijn zat drugs die niet verkrijgbaar zijn omdat de populatie die er baat bij heeft, niet groot genoeg is, of niet rijk genoeg. Dit model verandert deze schaal omdat het elke drug kosteneffectief kan produceren." Het zou effectief toegang verschaffen tot elke drug.

Zoals je je kunt voorstellen, heeft dit project veel interesse gewekt van veel partijen. Van farmaceutische bedrijven die interesse hebben in hoe dit kan worden gebruikt en opgenomen in hun bedrijfsmodel, tot generaals bij NATO die het idee van een draagbare, eindeloze, medicijnkast op het strijdveld wel kunnen waarderen. De toepassingen zijn eindeloos. Het zou zelfs het ontdekken en synthetiseren van nieuwe drugs veel gemakkelijker kunnen maken, waardoor de weg open ligt!

Cronin hoopt binnen de komende paar jaren werkende prototypes te hebben. Prototypes die kunnen worden gedemonstreerd aan humanitaire organisaties zoals de Bill en Melinda Gates Foundations, die op hun beurt weer kunnen helpen dit plan uit te rollen in ontwikkelingslanden.

Betekent dit dat we in de toekomst in staat zullen zijn onze eigen drugs thuis te kunnen printen? Wie weet, misschien wel. Maar er zitten vast vele legale consequenties aan deze apparaten. In elk geval heeft het revolutionaire mogelijkheden.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken