Blog
R.I.P. Howard Marks, ook bekend als Mr. Nice
3 min

R.I.P. Howard Marks, ook bekend als Mr. Nice

3 min
Celebrities Nieuws

Actievoerder, schrijver, artiest, bekend drugssmokkelaar en oprichter van Mr. Nice Seeds; Howard Marks heeft de wereld veranderd. Met een bezwaard hart nemen we afscheid.

Howard Marks, oftewel Mr. Nice is overleden. Alweer een Britse icoon die de "stairway to heaven" beklimt. Pas vorig jaar kondigde deze beruchte schurk aan dat hij streed tegen kanker en het is nu al tijd om afscheid te nemen. Hij was een man die door mysterie en mythes werd omhuld en zijn legende zal nooit vergeten worden.

Maar, onder dit alles, was hij een gewone man. Tuurlijk heeft hij tijd doorgebracht op een Filippijns drugseiland met verbannen aristocraten, waar hij geneugten proefde die je nooit op de markt in de bergen van Nepal ziet, of rolletjes honderd dollar briefjes door het toilet spoelde, maar hij hield zichzelf nooit afzijdig en maakte altijd tijd voor de mensen om hem heen.

EEN KORTE HISTORIE VAN MR. NICE

Howard Marks, de meest geraffineerde drugsbaron aller tijden, groeide op in Wales. Later ging hij naar de Universiteit van Oxford, een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, waar hij een graad behaalde in de kernfysica en een postdoctorale kwalificatie in de filosofie. Na zijn afstuderen, verdiende Mark, dankzij zijn enorme intelligentie en humor, een werkplek bij de Britse geheime dienst. Mettertijd richtte hij zich op het smokkelen van drugs. Deze combinatie leidde ertoe dat hij contacten legde met de Maffia, CIA, IRA en MI6.

Uiteindelijk haalde de wet hem in en in 1988 werd Marks gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar in de federale gevangenis. In 1995, dus na zeven jaar zitten, werd hij vrijgelaten. Er wordt beweerd dat Marks zijn bijnaam "Mr. Nice" in die periode kreeg, toen hij een paspoort kocht van de moordenaar Donald Nice.

Sindsdien streed hij voor verandering in de drugswetgeving en was actief in het Britse parlement met als enige doel cannabis te legaliseren en het toegankelijk te maken voor diegenen die het nodig hebben. Deze persoonlijke campagne duurde voort, ongeacht waar hij heen ging, en het doel was te informeren en rationele en wetenschappelijke discussies over drugs aan te moedigen.

"Ik wil dat het wordt gelegaliseerd voor recreatief gebruik en ik het doet me genoegen dat ze dit nu hebben gedaan in vier staten in de VS. Na mijn ervaringen met het juridische systeem in de VS, dacht ik dat Amerika de laatste plek ter wereld zou zijn die voorop zou lopen met deze verandering."

Tijdens zijn leven bracht hij een bestselling autobiografie uit, werkte als columnist voor Loaded Magazine, startte een muzikale carrière, werd een performer op het scherm en liet een film maken over zijn leven. Uiteraard was hij ook enorm betrokken bij Mr. Nice Seeds en de CBD Crew!

Mr. Nice

Vorig jaar deelde hij zijn diagnose van darmkanker met de wereld en we wanhoopten. Toch zij hij dat hij nergens spijt van had en van zijn leven had genoten. In het interview met de Observer vorig jaar, praatte hij ook over in het reine komen met zijn ziekte en hoe het hem geleerd heeft te huilen.

"Ik ben er op mijn eigen manier mee in het reine gekomen, wat voor mij draaide om leren te huilen."

"Ik heb nog nooit gehuild. In de gevangenis, huilde ik van binnen, maar ik moest stoer blijven; ik kon geen kwetsbaarheid tonen. Maar toen dacht ik, hoelang zal ik eigenlijk leven? Ik wil niet leven tot ik 350 ben."

"Het gekke is dat ik me geen moment depressief heb gevoeld. Ik ben van mening dat mensen zijn teruggekomen van veel ergere dingen dan dit en het draait om het zo snel mogelijk oppakken van een normaal ritme... en verder gaan met leven."

EEN PAAR FEITEN OVER MR. NICE

Zijn heengaan van deze wereld is een tragedie, maar hij zal worden herinnerd. Hier zijn een paar kleine feitjes over zijn leven, die je wellicht nog niet wist.

Hij was echt een aardige vent

Marks was een oprechte, gewone, aardige vent die echt interesse had in de mensen om hem heen.

"Hij was een van de slimste, aardigste en meest charmante oude schurken met wie ik ooit het genoegen heb gehad tijd door te brengen," zei acteur Keith Allen.

Dit gevoel wordt gedeeld door iedereen die hem kende en beroemdheden stonden in de rij hun eer te bewijzen.

Hij heeft nooit harddrugs aangeraakt

Als beschermheer van cannabis, had Howard Marks niet veel tijd voor andere stoffen. Een van zijn vrienden van de universiteit, Joshua Macmillan, overleed door een overdosis. Het bezorgde Marks een levenslange afkeer.

"Ik herinner me dat Joshua Macmillans lichaam van de trap werd afgedragen," zei Marks. "Het is een schokkende ervaring en ik was daarvoor al bang van heroïne en dit was voor mij de laatste druppel."

Hij zei dat marihuana een geweldig hulpmiddel was voor academisch succes

Hij was natuurlijk om te beginnen al een extreem intelligente man (dat moet je wel zijn om naar Oxford te kunnen), maar hij dacht dat marihuana hem activeerde. Zijn vrienden van de universiteit zijn de elite van nu, waaronder Rick Lambert, een editor bij de Financial Times, en Tory Grandee, de laatste Britse gouverneur van Hongkong. Maar zelfs onder hen blonk hij uit vanwege zijn academische moed.

"Het roken van marihuana dwong me om te stoppen en elke stap te onderzoeken, te bekijken en te bekritiseren voordat ik verder kon gaan. Het hielp me niet alleen in het lokaliseren van zwakke punten in bepaalde filosofische theorieën, maar ook in het articuleren van alternatieve filosofische standpunten."

AFSCHEID VAN EEN LEGENDE

Het leven van Howard Marks was allesbehalve gewoon, maar desondanks bleef hij zichzelf met waardigheid en een oprecht goed hart, iets dat veel anderen niet kunnen zeggen. Het is jammer dat hij is overleden, maar hij heeft een goed leven gehad en een positieve stempel op de wereld gezet. Jouw strijd is over Howard Marks, het is tijd om te rusten.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Celebrities Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken