Blog
RIP Sasha Shulgin
1 min

RIP Sasha Shulgin

1 min
Celebrities News
Vandaag is een treurige dag, want de Amerikaanse chemicus, farmacoloog en pionier van MDMA, Alexander 'Sasha' Shulgin is maandag op de leeftijd van 88 jaar overleden.

Hij werd de godfather van XTC genoemd en was vooral bekend doordat hij MDMA, het pure, gewilde ingrediënt in XTC, in het psychologische onderzoeksveld introduceerde. Het resultaat was dat hij wereldwijd een icoon werd voor de psychedelische beweging.

We zijn Sasha niet alleen dankbaar voor MDMA. Tijdens zijn carrière heeft hij honderden psychedelische bestanddelen (waaronder 2C-B en 2C-T-7) ontdekt, gesynthetiseerd en persoonlijk getest. Ook heeft hij informatie erover verzameld en opgetekend. Vele mensen denken daarom dat hij meer dan 4000 keer getript heeft in zijn leven. De gedetailleerde verslagen van zijn ontdekkingen gaven aanleiding tot het schrijven van een aantal boeken, onder andere PiHKAL (Phenethylamines I Have Known And Loved) en TiHKAL (Tryptamines I Have Known And Loved).

Sasha begon zijn carrière in de chemie aan de Harvard Universiteit, waar hij organische chemie studeerde. Later, tegen het einde van WOII, ging bij het de marine, waar hij een speciale interesse ontwikkelde voor psychofarmacologie - deze interesse heeft hij tijdens zijn postdoctorale studie verder ontwikkeld. Daarna ging Sasha bij Bio-Rad Laboratories werken en later bij Dow Chemicals. Deze carrière wist echter zijn nieuwsgierigheid niet te bevredigen, en in 1965 stapte Sasha uit de rat race om zijn eigen doelen op het gebied van chemie na te streven en in zijn eigen huis een laboratorium in te richten.

Pas in 1967 nam zijn onderzoek een belangrijke wending, toen hij bekend raakte met de substantie MDMA. MDMA werd voor het eerst in 1912 gesynthetiseerd door Merck, een Duits farmacologisch bedrijf. Het begon zich echter pas te verspreiden toen het in handen kwam van Sasha. In samenwerking met de psycholoog Leo Zeff introduceerde Sasha MDMA bij honderden psychologen als een manier om praattherapie aan te vullen - een potentieel dat opnieuw herkend en aangesproken wordt, na vele jaren van een volledig verbod. Deze praktische toepassing van de drug leidde ertoe dat het de recreatieve markt bestormde en naam maakte als all-time feestdrug - een naam die het vandaag nog steeds heeft.

In de afgelopen jaren werd Sasha getroffen door een infarct en kreeg hij de diagnose kanker. Op maandag 2 juni overleed Sasha in alle rust in zijn eigen huis, omgeven door zijn familie. Zijn vrouw omschreef zijn overlijden als gracieus, haast zonder worsteling.

Wij zijn deze titaan van de chemie veel verschuldigd. RIP Sasha Shulgin, je lichaam is dan misschien gestorven, maar je geest leeft voort, je zult altijd herinnerd worden.


Read more about
Celebrities News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken