Blog
Shatter: De nieuwe schrik van de cannabis wereld
2 min

Shatter: De nieuwe schrik van de cannabis wereld

2 min
Legislation News

De media jaagt graag angst aan als het om cannabis gaat en dit geldt nog sterker als aankomt op Shatter, een vorm van BHO die de laatste tijd constant het nieuws haalt.

Snel, grijp de kinderen en vertrek naar de bunker, de wereld vergaat! De nieuwe drug "shatter" heeft de stad in haar greep en het vergiftigt mensen, veroorzaakt explosies en ongecontroleerd geweld! Oh, het is slechts een marihuana concentraat? Er gebeurt helemaal niets? Nou, laat maar dan. Dit is op dit moment de situatie in delen van de VS en Europa, waar mediakanalen en anti-cannabis activisten proberen wat nieuwe angst te zaaien in de nasleep van de succesvolle legalisatie beweging. We overdrijven niet als we zeggen dat de hierboven genoemde kreten, uiteraard onjuistheden en halve waarheden, daadwerkelijk zijn gebruikt. Hoog tijd wat recht te zetten.

WAT IS SHATTER?

Shatter is een vorm van BHO. Jawel, BHO, een concentraat die al eeuwen wordt gebruikt en waar door velen verantwoordelijk van wordt genoten. Shatter refereert aan de consistentie van dit type BHO, die vaak dun en breekbaar wordt gemaakt. Het is niet sterker dan elke andere vorm van BHO; het is gewoon de manier waarop het gemaakt is. Natuurlijk kan BHO zelf in kracht variëren, afhankelijk van de kracht van de gebruikte cannabis en de vaardigheden van de producent.

WAAROM DIE ANGST?

Anti-cannabis activisten noemen BHO al langer de "crack" van de cannabis wereld en proberen overeenkomstige vergelijkingen te trekken door te beweren dat het zeer verslavend en giftig is en instant psychoses, hallucinaties en zelfs geweld veroorzaakt. Al deze beweringen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en niets hiervan gebeurt echt, maar dat stopt de hype niet. Wanneer iemand wordt opgepakt met een flinke hoeveelheid Shatter, zal de politie klaarstaan met een verklaring over de groeiende trend van Shatter gebruik en de gevaren. De media heeft natuurlijk de tijd van hun leven en halen feiten onjuist aan met hun sensatiebeluste verhalen.

Een mooi voorbeeld van angstzaaien en misleiding kwam uit een mediakanaal in Jersey, waar werd beweerd dat Shatter explodeerde in het gezicht van een tiener toen hij het probeerde aan te steken, vanwege de butaan! Het toont aan dat mensen hun onderzoek niet doen. Het enige gevaar dat aan Shatter, en BHO in het algemeen, kleeft, is de bereiding. Daar bestaat het risico op explosies, als de bereiding niet correct of onveilig wordt uitgevoerd. BHO, gemaakt in een gereguleerd laboratorium, wat legaal gebeurt in plaatsen als Colorado, is helemaal veilig.

Dan is er nog het argument dat Shatter 5-6 maal krachtiger is dan normale wiet en een THC gehalte kan hebben tot 90% en dat het om die reden vergiftiging, overdoseringen en psychoses kan veroorzaken. Natuurlijk kan BHO zeer krachtig zijn, maar de meeste cannabis gebruikers zijn prima in staat aan zelfmedicatie te doen en cannabis concentraten verantwoordelijk te gebruiken. Waar ze vijf trekjes nemen van standaard marihuana, zullen ze er slechts een van BHO nemen. Waarom? Omdat het lichaam aangeeft dat het genoeg heeft gehad! Het is een belediging van de intelligentie van mensen om te suggereren dat mensen te ver gaan omdat BHO sterker is.

Dit wordt duidelijker als je cannabis en BHO vergelijkt met bier en sterke drank. Shatter is het equivalent van whiskey, terwijl standaard cannabis in dit geval overeenkomt met bier. Verwacht je dat iemand een liter whiskey drinkt omdat ze een liter bier kunnen drinken? De gevaren komen trouwens ook overeen: Zelf proberen thuis sterke drank te distilleren, levert ook een risico op explosies.

Ook moet worden opgemerkt dat er, net zoals bij standaard marihuana, nog nooit een overdosis of sterfgeval geassocieerd is met het gebruik van Shatter. Als te teveel gebruikt, kan je last krijgen van een oncomfortabel gevoel, mogelijk angstige gevoelens en tijdelijke paranoia, misselijkheid en, in extreme gevallen, het gevoel dat je misschien flauw gaat vallen. Dit gebeurt ook als je teveel gewone marihuana hebt gebruikt. Je voelt je misschien even rot, maar je leven is niet in gevaar en ook heb je de volgende dag geen last van een kater of gewelddadige buien.

Dus de volgende keer dat je in het nieuws leest dat BHO of cannabis concentraten mensen veranderen in zombies, gewelddadige maniakken of gestoorde psycho's, weet dan dat dit bullshit is. Het heeft dezelfde effecten als cannabis, je bereikt ze alleen sneller.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken