Blog
Sigaretten, niet cannabis, gelinkt aan een lager IQ
2 min

Sigaretten, niet cannabis, gelinkt aan een lager IQ

2 min
Nieuws Onderzoek
Een lager IQ en slechtere leerprestaties werden vaak als symptomen van cannabis gebruik beschouwd. Een nieuw onderzoek toont echter aan dat het in feite de tabak is die vooruitgang bij tieners vertraagt.

We zijn allemaal slachtoffer geweest van stereotiepe stoner beeldvorming; vergeetachtige, vaak slome tieners die verlangend in de verte staren. Koppel dit aan overijverige media-aandacht en dan nemen we het je niet kwalijk als je denkt dat cannabis de hersenen laat wegrotten terwijl je wezenloos videospelletjes speelt op een dieet van pizza en snacks. Nou, het tij lijkt eindelijk gekeerd te zijn, nu een nieuw onderzoek aantoont dat tabak de grotere boosdoener kan zijn in het lagere IQ van tieners.

In een recent onderzoek, uitgevoerd door de Avon Longitudinal Study of Parents and Children Cohort (ALSPAC), werd ontdekt dat het gebruik van cannabis door tieners geen aanzienlijk schadelijk effect heeft op het IQ, in vergelijking met tieners die de drug nog nooit hebben geprobeerd. Dit nieuwste onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, liet wat zeer interessante bevindingen zien, die in tegenspraak zijn met een aantal eerder uitgevoerde onderzoeken naar dit onderwerp.

In 2012 werd al een onderzoek uitgebracht door PNAS, waarin werd beweerd dat regelmatig cannabis gebruik tijdens de tienerjaren een degeneratief effect had op het IQ, vergeleken met deelnemers die de drug niet gebruikten, waardoor het gebruik met name als schadelijk werd beschouwd bij gebruikers die op een vroege leeftijd waren begonnen.

Het door ALSPAC uitgevoerde onderzoek, toonde echter aan dat, wanneer er rekening werd gehouden met sociaal-economische factoren, personen die meer dan 50 keer cannabis hadden gebruikt niet verschilden in IQ of leerprestaties dan tieners die de drug nog nooit hadden gebruikt. Meer dan 2200 tieners namen deel aan het onderzoek, waarbij IQ-tests werden uitgevoerd op 8-jarige leeftijd en opnieuw op een 15-jarige leeftijd. Van deze 15-jarigen gaf 24% aan tenminste eenmaal cannabis te hebben geprobeerd. Het gebruik van sigaretten en alcohol, geestelijke gezondheidsproblemen uit de kindertijd en gedragsproblemen werden allemaal aangepast als mogelijke variabelen.

Verdere analyses lieten sterkere verbanden zien tussen het gebruik van sigaretten en slechtere leerprestaties, zelfs als de cannabis gebruikers werden uitgesloten. Het simpele feit was dat het gebruik van sigaretten of, nog belangrijker, nicotine, een sterker dalend effect had op het IQ en de leerprestaties wanneer de andere stoffen werden buitengesloten.

Dit nieuwe onderzoek laat wat bemoedigende resultaten zien, zeker nu het gebruik van cannabis zo onder de loep ligt. Het eeuwenoude stereotype en het door de media geportretteerde slechte imago kan binnenkort tot het verleden behoren, terwijl in plaats daarvan een meer onbevooroordeeld beeld van de effecten van cannabis ontstaat. Dit onderzoek is echter niet zonder gebreken. Als we overwegen dat meer dan 90% van de cannabis gebruikers in dit onderzoek tabak mixen met hun wiet, zal de beoordeling van de verschillende effecten van beide stoffen op het IQ wat lastiger zijn. Om de impact van het gebruik van cannabis op het IQ verder te onderzoeken, moeten we de gegevens bekijken van sigarettenrokers versus cannabis rokers die de stof gebruiken zonder de hulp van nicotine.

Een kleine stap voorwaarts voor de cannabis gebruiker, een (iets) grotere stap voor de cannabis cultuur.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken