Blog
Sjamanen van de Amazone compileren encyclopedie
2 min

Sjamanen van de Amazone compileren encyclopedie

2 min
Er is geen risico meer dat de waardevolle kennis van de sjamanen uit de Amazone verloren gaat; ze zijn samengekomen om hun werk op schrift te stellen.

Het Amazone regenwoud is een van de meest biodiverse locaties op aarde. Voor de mensen die er wonen, is er een rijkdom aan kennis en begrip die nergens anders bekend is. Dit is waarom het een vreselijk is als gebruiken, traditionele remedies, en lokale plantenkunde verloren gaan door globalisering. Het is iets dat helaas al vaker is gebeurd. De sjamanen van de Matsés stam in de Amazone hebben dit gevaar ook ingezien en zijn samengekomen om een encyclopedie samen te stellen met maar liefst 500 pagina's, waarin hun traditionele medicijnen staan gedocumenteerd. Hiermee wordt verzekerd dat hun kennis bewaard blijft. 

Het is een geweldig idee en het is de allereerste keer dat een stam uit de Amazone hun kennis onder woorden heeft gebracht. De encyclopedie, samengesteld door vijf sjamanen, bevat details van elke plant die wordt gebruikt in de Matsés geneeskunde. En het is geen simpele volksgeneeskunde. De planten uit de Amazone hebben allerlei ongebruikelijke eigenschappen en de westerse wetenschap is in staat geweest er maar een aantal te analyseren. Hoewel ze wellicht de wetenschap erachter niet kennen, zal de kennis van de sjamanen zwaarder wegen dan de onze en het heeft dus de mogelijkheid ons begrip exponentieel uit te breiden.

Je kunt je wellicht voorstellen dat deze kennis zeer aantrekkelijk is voor de farmaceutische industrie, die de kennis van de sjamanen wil benutten om winst te maken. Helaas heeft dit ertoe geleid dat de encyclopedie geschreven is in de taal van de sjamanen en er zijn geen plannen voor een vertaling, om te voorkomen dat de kennis wordt gestolen. In plaats daarvan is men van plan de gids te gebruiken voor toekomstige generaties sjamanen, om hen te begeleiden in het aanleren van de technieken van hun ouderen.

POGINGEN TOT BESCHERMING

De encyclopedie werd geschreven met de steun van Acaté, een groep natuurbeschermers, die hoopt dat dit deze actie zal fungeren als een voorbeeld voor andere stammen om hun voorouderlijke en medische kennis te bewaren.

Chris Henderson, mede-oprichter van Acaté, was persoonlijk betrokken bij het project. "De medische plantenkennis verdwijnt snel bij de meeste inheemse groepen en als niemand het opschrijft, zullen de ware verliezers uiteindelijk helaas de inheemse partijen zelf zijn."

In een poging de sjamanen nog verder te helpen, is Acaté ook gestart met een programma waarin zij de overgebleven sjamanen helpen aan een mogelijke beschermeling, zodat de kennis kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties Matsés.

De sjamanen in de Amazone kennen de planten in het regenwoud als geen ander en het is geweldig te horen dat deze waardevolle kennis ergens wordt bewaard. Het is echter wel jammer dat het zo geheim blijft. Ja, de kennis kan mogelijk worden misbruikt, maar het heeft ook de mogelijkheid de levens van miljoenen te verbeteren. De grotere medische gemeenschap zou veel kunnen leren van de sjamanen en het kan bijdragen in het verminderen van de hoeveelheid verkennend onderzoek. Hoe dan ook is het nog steeds een goede zaak en het verzekert dat toekomstige generaties de kennis van hun voorvaderen kunnen blijven gebruiken en doorgeven.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken