Blog
Spanje: Nieuwe cannabis rokers zijn talrijker dan nieuwe tab
2 min

Spanje: Nieuwe cannabis rokers zijn talrijker dan nieuwe tab

2 min
Er wordt al eeuwen legaal tabak gebruikt, dus wordt het als standaard. Maar nu zijn de nieuwe cannabis rokers voor het eerst talrijker dan nieuwe tabaksrokers.

De tolerantie van de Spaanse wet en de vooruitstrevende aard van de mensen, zet het land momenteel op de kaart als een van de toonaangevende krachten in het gevecht om het verbod in Europa te beëindigen. Dit werd recentelijk nog benadrukt in een overheidsonderzoek, waarin ontdekt werd dat het aantal nieuwe cannabis rokers talrijker is dan het aantal nieuwe tabaksrokers.

Het is een verbazingwekkende gang van zaken! De gegevens, uit 2013, tonen aan dat 169.000 Spanjaarden zijn begonnen met het gebruik van cannabis, vergeleken met slechts 142.000 die met tabak zijn begonnen. Dit is, voor zover we weten, de eerste keer dat het aantal nieuwe cannabisgebruikers talrijker is dan het aantal tabaksgebruikers, een stof die legaal is en in heel Europa wordt geaccepteerd.

ZIJN CANNABIS CLUBS HET ANTWOORD?

Hoewel er meerdere factoren meespelen, is de verschijning van cannabis clubs in het hele land waarschijnlijk een van de hoofdoorzaken van de toename. Onder de Spaanse wetgeving, is het toegestaan om privé te kweken voor persoonlijk gebruik. Het is een van de grootste eigenaardigheden van Spanje, omdat de overheid een van de meest conservatieve van Europa is. We klagen echter niet, omdat wordt toegestaan dat deze privé clubs worden opgericht.

Een cannabis club is in feite een exclusieve club, waar cannabis wordt gekweekt en wordt verdeeld onder haar leden. Elk lid betaalt lidmaatschap, wat gebruikt wordt om de club draaiende te houden en de kosten van het kweken te dekken. Er wordt geen cannabis verkocht.

Het is een extreem verantwoordelijke manier die de wereld laat zien dat cannabis een acceptabele stof kan zijn. Niet alleen wordt de afhankelijkheid van de zwarte markt doorbroken, waardoor geld uit de handen van criminelen wordt gehouden, maar het verzekert ook dat de ontvangen wiet van hoge kwaliteit is, omdat de leden vaak betrokken zijn in de besluitvorming over wat en hoe er wordt gekweekt. Leden zijn tenminste 21 jaar oud en de toegang tot de club wordt streng gecontroleerd. Vaak wordt er een interview gehouden voor men lid mag worden of het lid wordt aangebracht door een bestaand lid. Het is de club ook niet toegestaan te adverteren om leden te werven. Dit klinkt allemaal streng, maar in een wereld waar cannabis nog niet echt wordt geaccepteerd, zal aantonen dat lidmaatschap serieus genomen wordt veel doen om sceptici gerust te stellen.

Zoals je je kan voorstellen, vinden velen het een aantrekkelijk idee om lid te worden van een exclusieve en legale cannabis club, waardoor zowel recreatief als medisch gebruikers massaal zijn toegestroomd. Deze vredige, besloten en nuttige ondernemingen zijn echter niet onopgemerkt gebleven en vele politici gebruiken ze als doelwit om hun populariteit bij de meer conservatieve bevolking te stimuleren. Een voorbeeld is de burgemeester van Barcelona, die dreigt de cannabis clubs in de stad hard aan te pakken onder het voorwendsel van verstoring van de openbare orde. Als antwoord hierop, hebben de cannabis clubs de handen ineen geslagen en een campagne van transparantie gelanceerd, om de bevolking te informeren over wat ze doen en hoe ze zichzelf reguleren. Dit helpt alle geruchten en misvattingen uit de weg te ruimen die wellicht de ronde doen. Gehoopt wordt dat de publieke opinie in het voordeel van de clubs uit zal vallen of tenminste het volk zal overtuigen dat het veilig is ze met rust te laten.

Je kan de campagne video, ontworpen en bewerkt door de Catalan Federation of Cannabis Smokers, hieronder bekijken.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken