Blog
Spotlicht: Trichomen
3 min

Spotlicht: Trichomen

3 min
Blog Cannabis Cannabis Kweken
Als het gaat om het beoordelen van het cannabinoïdengehalte van wiet, draait het helemaal om trichomen. Ontdek hier wat trichomen zijn, wat ze doen en hoe je ze kan gebruiken om de optimale oogsttijd te beoordelen.

Je hebt misschien wel of niet van ze gehoord, maar trichomen spelen een belangrijke rol in de kracht van cannabis. Of je nu een diehard marihuana liefhebber bent, of iemand die er gewoon af en toe van geniet, het uitbreiden van je kennis over trichomen kan je helpen begrijpen wat het verschil is tussen topkwaliteit wiet en groen veevoer.

WAT ZIJN TRICHOMEN?

Trichomen zijn kleine uitgroeisels die over de hele cannabis plant kunnen worden gevonden, maar ze groeien dichter op elkaar bij de bloemen. Het klinkt misschien ranzig, maar je kan deze kleine uitgroeisels beschouwen als klierharen. In deze haren vinden we het merendeel van de cannabinoïden van de plant, zoals THC, CBD en THCV, hoewel er ook een klein gedeelte kan worden gevonden in de rest van de plant. Dit is waarom cannabis kwekers ze zo in de gaten houden en waarom hasj, wat wordt gemaakt door trichomen in een cake te persen, de mogelijkheid heeft enorm krachtig en puur te zijn.

Er zijn drie types trichomen, deze zijn:

Bolvormig: De kleinste van de drie types. Deze trichomen zijn vaak slechts een paar cellen hoog en scheiden een hars uit die zich verzamelt tussen het hoofd en de opperhuid van de trichoom. Deze bolvormige trichomen zijn van de drie types het minst talrijk en kunnen verspreid over het hele bovengrondse gedeelte van de plant worden gevonden.

Capitate-Sessile: Dit type is veel groter dan de bolvormige trichomen en produceert grote, ronde koppen. Ze zijn dan wel groter, maar de capitate-sessile trichomen hebben de neiging plat te liggen op het oppervlak van de plant, met stengels die slechts een of twee cellen hoog zijn. De kop van elke van deze trichomen bestaat uit 8-16 cellen en produceert cannabinoïden in het buitenste membraan, waardoor de ronde vorm ontstaat.

Capitate-Stalked: Dit zijn de trichomen waar de meerderheid van cannabis liefhebbers het meeste interesse in hebben. Deze bestaan uit een rij van secretoire schijf cellen, die tijdens de bloei verlengen, waardoor ze de grootste en meest opvallende zijn van de drie types trichomen. In deze trichomen wordt ook de hoogste concentratie cannabinoïden gevonden, waardoor ze het meest interessant zijn. Ze groeien in de hoogste concentraties rond en op de vrouwelijke cannabis bloem, waardoor dit gebied van de plant het meest krachtig is om te roken.

WAT DOEN TRICHOMEN?

Naast het feit dat ze een rijke hoeveelheid cannabinoïden bevatten, waarvan het water bij velen van ons al in de mond loopt, spelen trichomen ook een veel grotere en gevarieerde rol in de levenscyclus van de cannabis plant.

UV-B licht: De UV-B stralen, die gevonden worden in zonlicht, zijn schadelijk voor alle levende wezens. Gelukkig heeft het meeste leven zich geëvolueerd om hiermee om te gaan. Voor de cannabis plant gebeurt dit in de vorm van hun trichomen, die werken als een natuurlijk zonnescherm.

Schimmel bescherming: Sommige van de bestanddelen die door trichomen worden geproduceerd, hebben anti-schimmel eigenschappen, waarbij een vorm van bescherming wordt geboden om infecties in vochtige omgevingen te voorkomen.

Ongedierte bescherming: Hoewel het niet alle insecten zal stoppen, vinden veel insecten de trichomen en hun bestanddelen "onplezierig", waardoor ze vaak de cannabis plant met rust laten.

Uitdroging: Trichomen helpen de cannabis plant beschermen tegen overmatige hitte en wind, waardoor de plant niet te snel zal uitdrogen. Dit is met name belangrijk voor de vrouwelijke bloem in slechte omstandigheden.

Bescherming tegen dieren: Op dezelfde manier als ze beschermen tegen insecten, vinden ook sommige herbivoren de trichomen niet lekker en proberen deze dus te vermijden; maar net als bij de bescherming tegen insecten, is dit geen volledige oplossing en veel dieren zullen toch toehappen.

TRICHOMEN GEBRUIKEN OM HET MOMENT VAN OOGST TE BEPALEN

Als het gaat om trichomen en het oogsten van cannabis, moet je allereerst begrijpen dat een hoge trichomen productie niet direct betekent dat de plant krachtig zal zijn. Het kan zeker wel een indicatie zijn, omdat een dichte groei ook meer cannabinoïden betekent, maar het is geen garantie. Industriële hennep bijvoorbeeld, die gekweekt is om zeer weinig THC en andere cannabinoïden te bevatten, kan beladen zijn met trichomen, maar mist kracht. Daadwerkelijke kracht kan door diverse zaken worden beïnvloed, zoals genen en hoe goed het gekweekt is.

Hoewel trichomen dus niet perse overeenkomen met kracht, zijn ze de beste manier om je te vertellen wanneer de cannabis haar optimale cannabinoïden gehalte bevat en dus klaar is voor de oogst. Dit wordt gedaan door de capitate-stalked trichomen te observeren tijdens de groei, waarbij gelet wordt op kleurveranderingen.

Dit kan eenvoudig worden gedaan door een 25x zakmicroscoop te gebruiken. Hiermee kunnen capitate-stalked trichomen eenvoudig in detail worden bekeken. Tijdens de groei, zal het je opvallen dat deze helder beginnen, veranderen naar melkachtig en vervolgens naar amber tijdens het rijpen. Het is de overgang van helder naar melkachtig waar je op wil letten. Wanneer de meerderheid van de trichomen veranderd is, bevatten ze het optimale niveau cannabinoïden. Zodra de trichomen veranderen van melkachtig naar amber, zal het cannabinoïdengehalte afnemen.

Het is belangrijk te vermelden dat dit helder-melkachtig-amber verkleuringsproces niet voor alle planten gelijk is. Sommige varianten beginnen met amber, waardoor beginnende kwekers zich helemaal te pletter schrikken. Het belangrijkste waar je op moet letten is een initiële verandering in kleur; zodra dit gebeurt bij een bloeiende plant, is het tijd de schaar te pakken.

Hopelijk heb je nu een goed idee over wat trichomen zijn en hoe nuttig ze zijn voor je cannabis plant, de mensen die cannabis kweken en de eindgebruiker op zoek naar hoogwaardige toppen. Onthoud: Je wil een dichte hoeveelheid melkachtige trichomen; als je dit hebt, heb je een winnaar in handen!


Read more about
Blog Cannabis Cannabis Kweken
Search in categories
or