Blog
Amsterdamse Marihuana Museum
2 min

Steek Wat Op In Het Amsterdamse Marihuana Museum

2 min
Nieuws Reizen

Het Marihuana Museum in Amsterdam is het oudste cannabismuseum van de wereld. Je vindt er vitrinekasten en tentoonstellingen, gecombineerd met een indrukwekkende verzameling popcultuur en informatie over de plant. Iedereen die naar Amsterdam gaat, zou het museum zeker met een bezoek moeten vereren.

Je rookt dus cannabis. Of je gebruikt edibles. Of misschien wil je je kennis vergroten. Waar kom je alles aan de weet over wiet met duidelijke informatie? Wat te denken van het Hash Marihuana & Hemp Museum in ons mooie Amsterdam? Het is het oudste en meest bekende museum met cannabis in de hoofdrol.

Er zijn twee gelijksoortige musea: Barcelona en Berlijn hebben hun eigen versie. Maar tot op de dag van vandaag kent Amsterdam weinig concurrentie. Daarom is het dubbel en dwars een bezoek waard.

Geschiedenis Schrijven

DE GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUM

Het museum werd in 1985 opgericht door Ben Dronkers en Ed Rosenthal. Dronkers kende een roerige geschiedenis. In zijn vroege volwassen jaren werkte hij op een koopvaardijschip. Vervolgens ontwikkelde hij een passie voor alles wat met hennep te maken heeft. Dat heeft het museum tot gevolg gehad.

Verder verliep de start nogal haperend. Het museum werd op de openingsdag alweer gesloten. Kwalijker? Het besluit kwam van de Minister van Justitie persoonlijk. Het museum heropende echter een week later. En sindsdien is het altijd open geweest.

Sinds 2009 bestaat het museum uit twee afdelingen. Tegenwoordig is het museum zelf aan hasj en marihuana gewijd. De Hemp Gallery ligt op een steenworp afstand langs de gracht en richt zich op industriële hennep. Het museum kreeg in 2012 een heel nieuw interieur. De openingsplechtigheid werd verricht door de voormalig Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Hedy d'Ancona.

Tot dusverre is het eerste doel bereikt; het voorlichten van een breed publiek over het belang van hasj en marihuana als mondiaal fenomeen. Het museum heeft overal ter wereld tentoonstellingen ingericht.

De Geschiedenis Van Het Museum

EDUCATIE IN ONTWIKKELING

Dertig en nog wat jaar later is er veel gebeurd in de cannabiswereld. Het museum heeft allerlei uitbreidingen op interessante gebieden gedaan. De vaste collectie is beslist de moeite waard om eens te aanschouwen.

Zo heeft het museum een doorlopende tentoonstelling over de geschiedenis van wiet in Japan. De Samoerai spoorden bijvoorbeeld hun vazallen aan om cannabis te gaan kweken. Ze konden de plant in de steden voor veel geld verkopen. Hennep werd gebruikt om kleding en zelfs wapens van te maken.

Dan heb je nog de stripverzameling. Wist je dat Popeye zijn loopbaan begon als pro-cannabis stripfiguur? Veel mensen spelen met de gedachte dat de "super human" spinazie wel eens cannabis geweest zou kunnen zijn. Zelfs zijn hond heette "Birdseed". In die tijd werd hennepzaad als vogelvoer gebruikt.

Vervolgens is er nog de zeer amusante verzameling anti-cannabis propaganda. Dat begint met een collectie films, zoals “Assassin of Youth" en natuurlijk het grote succes “Reefer Madness". Verder is er nog een indrukwekkende collectie pulpromans. Ook is er een afdeling "War on Drugs", de "oorlog" tegen drugs die in 1970 uitbrak.

Het museum heeft daarnaast een enorme verzameling memorabilia uit de popscene over wiet. Deze bestaat onder andere uit slimme reclameacties, inclusief muziek, die betrekking hebben op de plant.

Ook heeft het museum veel verwennerijen voor de cannabis liefhebber. Canna-cuisine maakt een groot deel uit van de presentatie. Een nieuwe tijdelijke tentoonstelling gaat zelfs over de geschiedenis van edibles. Hier vind je ook heerlijke recepten.

Educatie In Ontwikkeling

CANNABIS CULTURE AWARDS EN HET CANNABIS COLLEGE

Alsof al die vermakelijkheid nog niet genoeg is, je vindt er nog meer. Het museum organiseert ook jaarlijks de "Culture Awards". Winnaars uit het verleden waren onder andere mondiale activisten die erin slaagden de kwestie van hervormingen naar voren te schuiven. Dat waren onder meer entertainers, politici en veel artiesten.

Buiten dit alles heb je ook nog, langs dezelfde gracht, het Cannabis College waar ze voorvechters voor cannabis opleiden. Ze organiseren eveneens educatieve campagnes. Het College, dat in 1988 opgericht werd, beschikt over een enorme hoeveelheid documentatie over de verschillende toepassingen van de plant. Het centrum heeft tevens de beschikking over een schat aan direct bruikbare informatie. Mocht je overwegen om medicinale cannabis te gebruiken, of je wilt iets over de bijwerkingen ervan weten, kun je hier prima terecht. In de kelder vind je er zelfs een kleine tentoonstelling met echte bloeiende planten.

Cannabis Culture Awards En Het Cannabis College

GESCHIEDENIS SCHRIJVEN

De non-profit gedachte van dit museum, en andere gelijksoortige musea, maken er een soort tijdcapsule van. Maar dan wel bijzonder nuttige tijdcapsules. Ze kweken begrip voor de plant bij de grote massa. Om het nog maar niet over alle hedendaagse gebruikstoepassingen te hebben.

De geschiedenis van de mensheid kent weinig oorlogen die zó lang hebben voortgewoekerd. Nu lijkt er eindelijk een eind aan deze nutteloze, mensonterende strijd te komen. Aan de andere kant is er zat ruimte om nieuwe geschiedenis te schrijven. En die komt hier in dit museum dan weer strak uitgelicht in een smetteloze vitrinekast te liggen.

Locatie en Adres - Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Nieuws Reizen
Zoeken in categorieën
of
Zoeken