Blog
Sterke Wortels Geven Sterke Planten!
2 min

Sterke Wortels Geven Sterke Planten!

2 min
Growing Seedshop

Als het gaat om het kweken van gezonde cannabis, is er niets belangrijker dan een geweldig sterke wortelbasis.

Als iets sterk moet zijn, is er een solide fundering nodig. Dit geldt voor zo'n beetje alles in het leven. Je kan het letterlijk nemen, zoals bijvoorbeeld bij gebouwen en andere structuren, maar ook meer figuurlijk, zoals in relaties, onderwijs en gezond leven. Dit geldt ook voor cannabis. Wortels zijn de fundering van een cannabis plant, dus sterke wortels zullen een sterke plant opleveren.

Als je erover nadenkt, klinkt dit eigenlijk wel logisch. De wortels worden door de cannabis plant gebruikt om voedingsstoffen en water op te nemen, die essentieel zijn voor een gezonde en uitbundige groei. Als de wortels groot zijn, en dus efficiënt kunnen werken, zal de rest van de plant daar voordeel uit halen.

Dus hier zijn wat tips om te verzekeren dat jouw wortels zo gezond mogelijk zijn.

TOEGANG TOT ZUURSTOF IS ESSENTIEEL

Hoewel het bekend is dat de wortels water en voedingsstoffen opnemen, hebben ze ook zuurstof nodig om efficiënt te kunnen werken. Dit kan worden bereikt door te verzekeren dat de aarde niet is aangestampt en dat het perliet bevat, wat helpt luchtgaten te maken en aarde op te breken.

Als je een hydro setup gebruikt, dan moet je ervoor zorgen dat er genoeg zuurstof wordt opgelost in het water (hoe meer bubbels, hoe beter). Hoe lager de temperatuur van het water is, hoe meer zuurstof het kan vasthouden. Je wil natuurlijk geen ijskoud water, maar het toont wel aan hoe belangrijk temperatuurcontrole is.

ZORG VOOR ADEQUATE DRAINAGE

Aansluitend op het punt hierboven, is een adequate drainage ook van belang als je een gezonde wortelgroei wil in een op aarde gebaseerd medium. Zonder drainage kunnen je wortels het water niet kwijt, waardoor ze zuurstof tekort komen, wat mogelijk rot en ziektes veroorzaakt. Zorg ervoor dat je bodem perliet bevat en dat er gaten in de bodem van je potten zitten, zodat overtollig water weg kan stromen.

BEHOUD EEN GEZOND PH NIVEAU

De meeste cannabis strains gedijen fantastisch bij een neutraal pH niveau. Als het niveau niet overeenkomt met hun comfort zone, kan de opname van voedingsstoffen worden beperkt, ongeacht hoeveel voedingsstoffen er aanwezig zijn. Het is een van de grootste beginnersfouten als het gaat om het beoordelen van voedingstekorten, maar het is eenvoudig te beheren. Een goede manier om je pH in de gaten te houden is door een goedkope, elektronische pH meter te gebruiken. Hiermee kan je precies aflezen wat de status is.

Voor meer informatie over het pH niveau, kan je onze recente blog post lezen over het belang van pH.

VERMIJD INGEBONDEN WORTELS

Een plant krijgt te maken met ingebonden wortels als de pot te klein wordt voor de ruimte die de plant nodig heeft. De wortels missen ruimte om te groeien en binden zichzelf tot een kluit. Niet alleen zal dit de groei remmen, maar het verpotten zal ook lastig gaan omdat de wortels niet veilig kunnen worden losgemaakt zonder de cannabis plant te beschadigen. Als je de plant verpot zonder de wortels los te maken, zullen ze in een bal blijven groeien, in plaats van zich uit te spreiden in de nieuwe aarde om hen heen.

Om ingebonden wortels te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de wortels nooit ruimte tekort komen. Dit doe je door preventief te verpotten of je zaaling direct in haar grote pot te plaatsen, waar ze genoeg ruimte heeft om zich haar hele levenscyclus uit te breiden.

INTRODUCEER MYCORRHIZAE

Mycorrhizae zijn een extreem nuttige groep schimmels, die gezonde wortelgroei gigantisch versnellen. Ze zijn helemaal natuurlijk en biologisch en helpen niet alleen de wortels gezond te houden, maar ook de bacteriën en micro-levensvormen in de bodem die het ondersteneun. Hiermee doe je echt je uiterste best om te verzekeren dat je cannabis een solide fundering heeft, maar het zal de moeite waard zijn.

Dat is alles! Veel van deze tips zijn vrij simpel, maar door ze op te volgen, geef je je cannabis de beste kans om een gezond wortelnetwerk te ontwikkelen, waarmee een solide fundering wordt opgebouwd voor een geweldige teelt!


Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken