Blog
Studie: De oorlog tegen drugs is een complete mislukking
2 min

Studie: De oorlog tegen drugs is een complete mislukking

2 min
Legislation News
Je zult wellicht niet verrast zijn, want het is iets dat wij hier al een tijdje wisten, maar de wereldwijde oorlog tegen drugs is aan het mislukken. Het verschil is dat het nu officieel is.

Je zult wellicht niet verrast zijn, want het is iets dat wij hier al een tijdje wisten, maar de wereldwijde oorlog tegen drugs is aan het mislukken. Het verschil is dat het nu officieel is. Nieuw sociaal-wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Canadese en Amerikaanse academici, hebben de wereld verteld wat wij allemaal al weten: de oorlog tegen drugs heeft geen voordelen voor de gezondheid en veiligheid van de maatschappij; integendeel, het maakt het erger.

Het rapport, dat werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift BMJ Open, toonde aan dat, hoewel overheiden triljoenen spenderen aan het "vechten" tegen drugs, de verkrijgbaarheid en zuiverheid van drugs geleidelijk aan is toegenomen, terwijl de prijzen sinds 1990 zijn afgenomen.

Dit baanbrekende onderzoek is de eerste echte meting van hoe goed de oorlog na decennia lang eigenlijk verloopt; de resultaten tonen aan dat diegenen die de oorlog voeren, deze hebben verloren.

Het onderzoek keek naar de metagegevens, verkregen uit zeven internationale drug monitoringsprogramma's van de overheid. Al deze programma's moesten de prijs en zuiverheid van cocaïne, cannabis en opiaten ten minste tien jaar lang monitoren om in aanmerking te komen. Ze keken ook naar de frequentie en hoeveelheid in beslag genomen drugs. Zoals te verwachten ontdekten zij dat de hoeveelheden op de markt de in beslag genomen hoeveelheden ruim overtroffen.

Professor Evan Woods, de senior onderzoeker, zei het volgende: "Hoe je het ook bekijkt is de oorlog tegen drugs, waarvan wordt geschat dat die de Noord-Amerikanen de laatste 40 jaar meer dan een triljoen dollar heeft gekost, echt enorm ineffectief geweest. Drugs zijn vrijer en gemakkelijker verkrijgbaar in onze samenleving dan ooit."

Dit nieuws is, zoals je weet, geen verrassing. Veel vooruitstrevende politici en vooraanstaande publieke figuren hebben al verklaard dat de oorlog heeft gefaald en dat de overheden van de wereld zouden moeten kijken naar een beleid van acceptatie, behandeling en voorlichting. Een mooi voorbeeld is de beroemde ondernemer, Sir Richard Branson. Niet alleen is hij de eigenaar van Virgin Media, maar ook een vooraanstaand lid van de Wereldwijde Commissie van Drugsbeleid en een luid voorstander van verandering.

Het wordt tijd dat overheden gaan luisteren naar de mensen en het onderzoek dat wordt gedaan. Het wordt tijd drugs te decriminaliseren en serieuze gebruikers te behandelen als mensen die voorlichting en hulp nodig hebben, in plaats van doorgewinterde criminelen, op de manier waarop de briljante mensen in Portugal het doen, wat over het algemeen een succes is gebleken.

De oorlog tegen drugs biedt maar aan enkelen voordelen, waaronder de mensen die de drugs produceren en constant aan de wet ontsnappen. Het vervolgen van cannabisgebruikers, en andere drugsgebruikers, is verspilling van de tijd van de politie. Het legaliseren en reguleren van de veiligere drugs (zoals wiet) en het helpen van diegenen die meer schadelijke drugs gebruiken, haalt de kracht weg uit de georganiseerde misdaad, terwijl de politie meer tijd heeft op drugsbendes op te rollen.

Zoals Guillermo Paxton, beroemd auteur van The Plaza en Cartel Rising al schreef: "Volg het geldspoor. Iedereen is het erover eens dat de ruim veertigjarige oorlog tegen drugs een complete mislukking is, maar toch veranderen het falende beleid en de onlogische beredeneringen erachter niet. Gevangenissen zijn geprivatiseerd, organisaties worden gefinancierd met enorme bedragen en afkickklinieken zijn voor het grootste gedeelte niet effectief. En toch verdienen alle betrokkenen, de drugskartels inbegrepen, significant meer geld aan het huidige systeem. De oorlog tegen drugs maakt sommige mensen rijk, maar biedt geen voordelen voor de gemeenschap. En de karteloorlog die direct na de begunstiging van het Sinaloa Cartel, geleid door "Chapo" Guzman volgde, eindigde met meer dan zestigduizend doden in Mexico".

Jullie hebben gefaald, overheden van de wereld! Stop met het verspillen van triljoenen aan een zinloze oorlog, omdat jullie te bang zijn toe te geven dat jullie fout zitten. Volg het advies dat academici jullie hebben gegeven, stop nodeloos lijden en start met het decriminaliseren van drugs, beginnend met cannabis!


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken