Blog
Tabak Beroertes
3 min

Tabak Leidt Tot Beroertes en Niet Cannabis

3 min

Een Zweedse studie van militaire dienstplichtigen heeft - opnieuw - overtuigend bewijs gevonden, dat het roken van tabak leidt tot een verhoogd risico op beroertes. Er was geen overtuiging over de lange termijn risico's van het gebruik van marihuana. Het is de meest recente in een lange reeks van studies die in wezen hetzelfde concludeert.

Het is geen nieuws dat het roken van sigaretten op jonge leeftijd verhoogde gezondheidsrisico's veroorzaakt, waaronder beroertes. Volgens de auteur van een nieuwe studie van bijna 50.000 Zweedse dienstplichtigen, Dr. Anna-Karin Danielsson, “hadden zware tabaksrokers (door de studie gedefinieerd als iemand die meer dan 20 sigaretten per dag rookt) in de late adolescentie een vijfvoudig verhoogd risico op een beroerte vóór de leeftijd van 45 jaar, in vergelijking met niet-rokers en meer dan twee keer het risico op een beroerte op de leeftijd van 60 jaar (en ouder)."

Meer dan 90% van verhoogd risico op een beroerte is gerelateerd aan het roken van tabak, alcoholconsumptie en andere aanpasbare risicofactoren.

Wat interessant is, en het bewijs neemt nog steeds toe, waaronder ook in deze nieuwe Zweedse studie gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, is dat het roken van marihuana gedurende de jonge volwassenheid niet hetzelfde risico met zich mee lijkt te brengen.

Na andere risicofactoren te hebben waargenomen, vonden de onderzoekers dat het gebruik van marijuana meer dan 50 keer niet werd geassocieerd met een verhoogd risico op een beroerte voor de leeftijd van 45.

"Het bijna verdubbelde risico van ischemische beroerte door zwaar cannabisgebruik dat werd waargenomen in onze studie verdween toen we controleerden op het roken van tabak," zei Danielsson.

Dat gezegd hebbende, omdat alle wietrokers waarschijnlijk ook tabaksrokers waren, kon het onderzoek andere mogelijke associaties tussen cannabis en beroertes niet uitsluiten.

NOG GEEN OORZAKELIJK VERBAND GEVONDEN

De studie is de meest recente in een lange reeks van wetenschappelijke onderzoeken die er niet in zijn geslaagd om enig direct oorzakelijk verband tussen het roken van wiet en beroertes te vinden. Een rapport gepubliceerd in 2015 in het American Heart Association's Stroke tijdschrift stopte ook na geen bewijs te kunnen krijgen van hetzelfde - hoewel ze wel beweren dat ze in hun verslag vaststelden dat 52 van de 64 deelnemers aan de studie een beroerte of mini-beroerte kregen binnen 24 uur van gebruik.

Tot nu toe is er nog geen enkele willekeurige klinische trial met de helft van de deelnemers die marihuana gebruiken en zich van het andere onthouden. Dat gezegd hebbende, met legalisering die in steeds meer landen werkelijkheid wordt, met Canada, Australië en Duitsland dit jaar, is het waarschijnlijk dat dit soort onderzoek in het verschiet ligt, en gefinancierd zal worden door marihuana belastingen.

ANDERE GEZONDHEIDSEFFECTEN VAN CANNABIS

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat het zwaar en of langdurig roken van cannabis, symptomen van chronische bronchitis kan veroorzaken. Het kan ook de ontwikkeling van de hersenen bij tieners veranderen, wat leidt tot een significante afname in intelligentie metingen als volwassenen - althans volgens een artikel gepubliceerd in het New England Journal of Medicine in 2014.

Ander onderzoek heeft ook het verband aangetoond tussen cannabisgebruik en hart-gerelateerde complicaties zoals hartaanvallen en perifere slagaderziektes. De voorlopige resultaten van het onderzoek door de AHA eind vorig jaar, die gegevens verzamelde van 2003 - 2011 van mensen die opgenomen waren in het ziekenhuis met stress cardiomyopathie (ook bekend als "gebroken hartsyndroom”), vond ook dat van de 210 patiënten die rapporteerden dat ze marihuana gebruikten vóór het ervaren van de symptomen, vooral jonge mannen waren zonder andere bekende risicofactoren. Verder hadden deze patiënten ook iets meer kans op een hartstilstand en of vereisten een geïmplanteerde defibrillator om toekomstige cardiale toestanden te voorkomen.

Als gevolg hiervan heeft de studie gesuggereerd dat wiet alleen een verhoging van stress-gerelateerde hartaandoeningen zou kunnen veroorzaken - en gebruikers hadden bijna twee keer zoveel kans om aandoening te ontwikkelen dan niet-gebruikers.

"De effecten van marihuana, vooral op het cardiovasculaire systeem, zijn nog niet helemaal bekend. Met de toenemende beschikbaarheid en legalisatie in sommige staten, horen mensen te weten dat marihuana schadelijk kan zijn voor het hart en de bloedvaten in sommige mensen," zei studie auteur Dr. Amitoj Singh.

Dat gezegd hebbende, merkte Singh ook op dat deze studie slechts kan wijzen op het mogelijke verband tussen marihuana en een gebroken hart - en de bevindingen moeten nog gepubliceerd worden in een peer-review tijdschrift.

Gevolgen Tabak Cannabis

DE CANNABIS PARADOX

Ondanks deze grotendeels negatieve studies, hebben anderen aangetoond dat terwijl de rook van cannabis schadelijk kan zijn, de actieve componenten (zowel THC als CBD) de progressie van atherosclerose kunnen vertragen - of de verharding en vernauwing van de bloedvaten.

Cannabinoïde-receptoren worden in het hele cardiovasculaire systeem gevonden, waardoor deskundigen geloven dat het endocannabinoïde systeem ook een belangrijke rol kan spelen bij de regulering van de hartfunctie en de bloedsomloop. Cannabinoïden staan ook bekend als regulatoren van het immuunsysteem als een ontstekingsremmer. Aangezien ontstekingen een groot deel van atherosclerose zijn, hebben onderzoekers geconcludeerd dat marihuana gebruik - vooral als het op een andere manier wordt geconsumeerd - in feite de voortgang van deze aandoening kan tegengaan.

Ontstekingen zijn ook onderdeel van de beschadiging als bloed terugkeert naar gebieden waar weefsel ontnomen is van zuurstof als gevolg van een beroerte of hersentrauma, en het blijkt dat cannabinoïden, patiënten ook kunnen helpen bij het herstel van deze aandoeningen.

Als gevolg blijven de negatieve gezondheidseffecten van cannabisgebruik, met inbegrip op de gezondheid van het hart, onduidelijk.

STIJGEND AANTAL GEBRUIKERS

Hoewel de nadruk op de negatieve gezondheidseffecten van cannabisgebruik op de lange termijn niet nieuw is, met inbegrip van het hart en de longen, is het een feit dat steeds meer mensen wiet gebruiken naarmate de legalisatie in de Verenigde Staten en elders toeneemt. Dat gezegd hebbende, zonder uitzondering, is het aantal tieners die gebruik maken van de drug ofwel stabiel gebleven of licht gedaald. Legalisatie heeft de neiging om meer volwassen gebruikers te creëren in plaats van minderjarigen, en tot nu toe zijn deze cijfers ook stabiel gebleven, ondanks een toename van het aantal plaatsen waar cannabis legaal wordt verkocht.

Het is ook een feit dat naarmate legalisatie blijft toenemen, kunnen mensen die marihuana gebruiken - hetzij voor het plezier of voor medische doeleinden - kiezen uit een breed scala van producten die cannabis bevatten die niet gerookt hoeven te worden. Eetwaren vertegenwoordigen in feite op dit moment ongeveer de helft van alle marihuana verkopen in veel Amerikaanse staten waar cannabis legaal is voor sommige doeleinden.

Wat echter de vraag is, zoals velen in de gemeenschap in het bijzonder vermoeden, is dat de methoden van inname van marihuana meer verantwoordelijk zou zijn voor eventuele negatieve gevolgen voor de gezondheid dan de cannabinoïden zelf.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken