Blog
Een Gateway-drug? Cannabis Kan Wel Eens Een Exit-drug Zijn!
1 min

Een Gateway-drug? Cannabis Kan Wel Eens Een Exit-drug Zijn!

1 min
Nieuws Onderzoek

Sinds het begin van het verbod is de mythe blijven bestaan dat cannabis een toegangspoort is naar zwaardere drugs. Nieuw onderzoek suggereert echter dat het een exit drug is!

Van alle gevaarlijke en verslavende stoffen die er zijn, richten alcohol en receptgeneesmiddelen de meeste schade aan in de maatschappij. Geschat wordt dat alcohol wereldwijd verantwoordelijk is voor 3,3 miljoen doden per jaar, terwijl verslavingen aan voorgeschreven medicijnen meer levens eisen dan alle illegale drugs samen. Dit is waarom het verfrissend is te horen dat medicinale marihuana deze impact verkleint.

CANNABIS: DE GREEP DOORBREKEN

Volgens nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction Research and Theory, zei driekwart van de ondervraagde medisch cannabis gebruikers dat ze het gebruikten als vervanger voor voorgeschreven medicatie, alcohol en andere illegale stoffen. Dit is geweldig nieuws omdat het vaak dodelijke risico's vervangt en andere ongewenste bijwerkingen, door de veiligere, mildere aard van cannabis.

Volgens de onderzoekers, gebruikte 41%, van de 404 medisch cannabis gebruikers, cannabis als vervanging voor alcohol, 36,1% als vervanging voor andere, illegale drugs en maar liefst 67,8% als een vervanging voor recept geneesmiddelen (deelnemers konden meer dan een optie noemen).

De genoemde redenen waren: Minder ontwenningsverschijnselen (67,7%), minder bijwerkingen (60,4%) en betere beheersing van symptomen. De auteurs suggereren dat dit aantoont dat patiënten cannabis al beschouwen als een veiliger, en mogelijk meer effectief, alternatief op wat ze gebruikten.

De onderzoekers concludeerden: "Hoewel in sommige onderzoeken is ontdekt dat een klein percentage van de algemene populatie die cannabis gebruikt een afhankelijkheid van de stof ontwikkelt, laat een groeiende hoeveelheid onderzoek zien dat cannabis-gerelateerde vervanging de indruk wekt dat cannabis voor veel patiënten niet alleen een effectief medicijn is, maar ook een mogelijke exit drug is voor problematisch gebruik van stoffen. Gezien de aannemelijke biologische, sociale en psychologische mechanismen achter deze resultaten, en het geassocieerde potentieel om persoonlijk lijden en persoonlijke en sociale kosten van verslaving te verminderen, lijkt verder onderzoek gerechtvaardigd op zowel economische als ethische gronden. Klinische onderzoeken met personen die slechte resultaten hebben behaald met conventionele, psychologische of medicamenteuze verslavingstherapieën zouden een goed startpunt kunnen zijn om het effect van cannabis gebaseerde vervanging beter te begrijpen."

Het is geweldig om onderzoek te zien waarin niet alleen het idee, dat cannabis leidt tot zwaardere drugs, van tafel wordt geveegd, maar waarin ook wordt aangetoond dat eigenlijk het tegenovergestelde wordt bereikt, waarbij gebruikers van hardere drugs een veiligere en nuttigere optie wordt geboden. Hopelijk zullen we veel meer onderzoeken zien waarin deze bevindingen worden bevestigd, zodat de mythe, dat cannabis leidt tot zwaarder drugsgebruik, voor eens en voor altijd wordt ontkracht!


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken