Blog
Nummers Over Drugs
4 min

Top 10 Nummers Over Drugs

4 min
Blog Kunst & Cultuur Toplijsten

We delen 10 van onze favoriete nummers over drugs en bespreken hun betekenis. Van de jaren '60 tot nu, het lijkt erop dat sommige dingen nooit veranderen.

De komiek Bill Hicks zei ooit:

"Zie je, ik denk dat drugs een aantal goede dingen voor ons hebben gedaan. Dat denk ik echt. En als je niet gelooft dat drugs goed voor ons zijn geweest, doe me dan een lol. Ga vanavond naar huis. Pak al je albums, al je cassettes en al je cd's en verbrand ze. Want weet je wat? De musici die al die geweldige muziek hebben gemaakt en jullie levens door de jaren heen hebben verrijkt, waren echt f#@king high door drugs. The Beatles waren zo f#@king high dat ze zelfs Ringo hebben laten zingen."

Die Bill toch! Hij maakte van zijn hart duidelijk geen moordkuil. Neem nou dat gehele "sex, drugs and rock n' roll" ding; ze portretteren de drie dingen waar wij mensen onmiddellijk wild van worden. Gaat alles goed, dan kunnen er alleen maar goede ervaringen worden verwacht. Gaat het fout, dan eindigt het vaak in een complete ramp.

Hier is onze top 10 met nummers over drugs, in willekeurige volgorde, waarin de levens van de artiesten op de een of andere manier worden onthuld of waarin we een glimp opvangen van hun stoute geheimpjes.

LUCY IN THE SKY WITH DIAMONDS - THE BEATLES

De titel van het nummer kan worden afgekort tot LSD, de geanimeerde videoclip is een verbeelding van het woord "trippy" en de teksten gaan over meisjes met caleidoscoop ogen. Marshmallow mensen eten paarden en er is zelfs een luchtruim gemaakt van marmelade. Hiermee is het lastig John Lennon te geloven die altijd heeft beweerd dat het nummer gaat over een tekening die zijn zoon Julian had gemaakt op de kleuterschool.

Het ligt een beetje te erg voor de hand, John.

Het nummer werd uitgebracht in 1967, na een lange periode van tours door de "fab four". Blijkbaar waren ze het reizen zat, stopten ze met touren en sloten ze zichzelf op in de studio. Daar werd het album Stg. Pepper’s Lonely Hearts Club Band gemaakt. Allemaal hebben ze in meerdere interviews openhartig gesproken over hun liefde voor LSD, dus het is geen verrassing dat ze er samen een nummer over schreven.

WHITE LINES (DON’T, DON’T DO IT) – GRANDMASTER FLASH

Grandmaster Flash is een van de originele pioniers van de hip-hop en gebruikte nieuwe technologieën, zoals lusvormige baslijnen, symfonische samples, grooveboxen en een draaitafel. En dat allemaal in-sync om de illusie van een 50-delige band te wekken. Zijn single uit 1983 bereikte de 7e plaats in het Verenigd Koninkrijk en stond op nummer 47 in de VS, wat echt verrassend is als je weet hoe onorthodox hij toen klonk.

Het nummer gaat over de risico's en de effecten van het gebruik van cocaïne en het dealen van drugs. Het was voornamelijk bedoeld als een waarschuwing voor de jeugd. Maar het werd onverwacht een soort volkslied voor actieve cocaïne gebruikers en deze status is nooit verdwenen. Als je dit nummer ooit in een nachtclub hoort, kost het je slechts twee seconden om uit te vinden wie er aan de cocaïne zit.

PURPLE HAZE – JIMI HENDRIX

Jimi Hendrix was een fervent sci-fi liefhebber en ongetwijfeld een van de beste gitaristen die ooit op de aarde heeft rondgelopen. Hij liep trouwens ook op Mars en Pluto en uit zijn muziek kun je opmaken dat hij eveneens een aantal plaatsen aan de andere kant van de Melkweg heeft bezocht. Sommigen verdachten hem er zelfs van dat hijzelf buitenaards was.

Purple Haze werd uitgebracht in 1967, tijdens de piek van de "flower power" beweging en schreef rock geschiedenis na het epische optreden op Woodstock in 1969. Het verhaal gaat dat de titel van het nummer afkomstig is van een speciale partij LSD. Deze zou zijn gemaakt door de underground chemicus Oswley Stanley en "Monterey Purple" heten. Dit was blijkbaar ter ere van het 1967 Monterey Pop Festival, waar de Jimi Hendrix Experience optrad.

Als je echter iets dieper graaft, ontdek je dat dit verhaal niet helemaal klopt. Purple Haze werd in maart uitgebracht, terwijl het festival pas in juni gehouden werd. Al kan het ook zo zijn dat Jimi er zo dol op was dat hij terug in de tijd is gereisd om het nummer te vernoemen naar die specifieke partij LSD. Alles is mogelijk met Jimi Hendrix.

MUSHROOMS - EMINEM

Eminem vertelt het verhaal van een grappige "bad trip" in dit nummer. Bad trips zijn geen pretje, maar het nummer is dat wel. De beat en arrangementen zijn verre van slecht. Het refrein is ietwat infantiel en spottend. Er gaat niets vreselijk mis, behalve dat het meisje in het nummer uiteindelijk overlijdt. Ze at "per ongeluk" 22 paddo hoedjes. Dat was eigenlijk niet zijn bedoeling, hoewel hij haar wel onder druk zette ze te eten. Huh?

We weten het, de teksten zijn niet helemaal consequent, maar de beat is desalniettemin lekker.

PURPLE PILLS – D12

D12 is een hip-hop collectief uit Detroit. Het klinkt als Eminem, maar is eigenlijk de enige echte Slim Shady. In dit nummer slikt Slim alles. De rapper gaat maar door over bepaalde blauw-geel-paarse pillen en hoeveel beter ze zijn dan al het andere. Klinkt precies als wat iemand zou schrijven als hij high zou zijn door iets.

Het blijft echter een raadsel wat voor pillen het zijn. Hij vergelijkt ze met cocaïne, Valium, paddo's en wiet; zowel XTC als LSD kunnen er niet aan tippen en hetzelfde geldt voor crack, amfetamine of mescaline. Dat is een enorme lijst en een gewaagde uitspraak, Slim!

Jammer dat het geheim niet wordt onthuld.

CAN’T FEEL MY FACE – THE WEEKND

Er zijn hier maar twee mogelijkheden. Als je om de een of andere reden je gezicht niet voelt, kom je óf net van de tandarts na een verdoving, óf je hebt jezelf verdoofd met drugs, in dit geval XTC. Het nummer gaat niet in op de details, maar geeft ons een kijkje in het gebruik van deze party drug.

Hoe dan ook is dit nummer de belichaming van een heerlijk dansbare mix tussen R&B en pop. We geven toe dat het nummer een opvallende gelijkenis vertoont met de muziek van Michael Jackson. Maar dan wel op een lekkere manier.

WHITE RABBIT – JEFFERSON AIRPLANE

Jefferson Airplane haalt alle fantastische visuals uit Lewis Carroll's Alice in Wonderland en brengt ze tot sonisch leven. Het is er allemaal, in een beknopte versie van 2 minuten en 30 seconden. Het gehele boek, samengevat in 131 woorden. Wat een prestatie!

De rode pil, de blauwe pil, het konijn, Alice, de hookah rokende rups en paddo's, zelfs de Hartenkoningin; ze zijn allemaal aanwezig. Humpty Dumpty ontbreekt, wat eigenlijk logisch is omdat Alice hem pas ontmoet in het vervolg van het boek, Through the Looking-Glass uit 1871.

BEETLEBUM – BLUR

Een van de grootste alternatieve grunge hits uit de late jaren '90 wordt ook tegenwoordig nog gedraaid alsof het een van de heetste nummers op de radio is. Alles wordt gegeven in dit nummer. Damon Albarn heeft publiekelijk verklaard dat het nummer gaat over de ernstige drugsverslavingen van hemzelf en zijn vriendin. Deze vriendin, met wie hij volop heroïne rookte, was niemand minder dan Justine Frischmann, van de band Elastica.

De term "Beetlebum" wordt inmiddels gebruikt om een heroïneverslaafde te beschrijven. Parafraserend: je wordt niet alleen lui; je wordt verlamd.
"Get nothing done you beetlebum" - zegt Albarn.

BROWN SUGAR – D’ANGELO

In tegenstelling tot wat je zou denken na het lezen van de songtekst, gaat dit nummer niet over een meisje dat "Brown Sugar" wordt genoemd. Mocht je vervolgens aannemen dat Brown Sugar te maken heeft met heroïne, heb je ook geen gelijk. Interessant genoeg gaat dit nummer over D'Angelo's liefde voor wiet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het zijn Ode aan Cannabis is. De intrigerende titelkeuze zou misschien een obscure, persoonlijke referentie kunnen zijn?

THE A TEAM – ED SHEERAN

In dit melancholische, akoestische nummer, vertelt Ed het verdrietige verhaal van een prostituee die verslaafd is aan crack cocaïne. Hierbij volgen we haar lichamelijke aftakeling en haar zoektocht naar de eeuwige tevredenheid. Het gaat over een depressieve draaikolk van emoties, de worstelingen van het leven en hoe dit uiteindelijk snel kan leiden tot het sterven door een overdosis. Een eerlijke waarschuwing, prachtig afgeleverd in de vorm van een duistere, tekstueel aangrijpende, melodie.

Extra Video: 10 Nummers Over Cannabis

Zamnesia schrijver

Geschreven door: Zamnesia
Zo af en toe dragen schrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Blog Kunst & Cultuur Toplijsten
Search in categories
or