Blog
Uitgebreide Analyse: Waarom synthetische cannabis zo slecht is
4 min

Uitgebreide Analyse: Waarom synthetische cannabis zo slecht is

4 min
Facts News
Het is bewezen dat synthetische cannabis een schadelijke en giftige drug is die de cannabinoïdenreceptoren in de hersenen overweldigt en dit kan leiden tot misselijkheid, overgeven, toevallen en zelfs overlijden.

Een van de meer betreurenswaardige bijwerkingen van de oorlog tegen drugs is dat mensen zoeken naar mogelijk onveilige alternatieven om de gewenste high op te wekken. Dit is zeker het geval bij synthetische cannabis. Synthetische cannabis is al jaren in het nieuws, maar we zien echter voortdurend de gevolgen van deze giftige chemicaliën die in sommige gebieden nog steeds verkrijgbaar zijn. Synthetische cannabis is geen cannabis en het is er ook niet van afgeleid. Synthetische cannabis probeert de cannabis ervaring na te bootsen met synthetische cannabinoïden, die worden gesprayd op inert plantenmateriaal, wat vervolgens wordt gerookt. Veel mensen die hebben geëxperimenteerd met deze synthetische cannabinoïden zijn in het ziekenhuis beland met paranoia, hallucinaties, angstaanvallen of nog erger...

GESCHIEDENIS

Synthetische cannabinoïden werden oorspronkelijk in de jaren '80 ontwikkeld om te ontdekken of cannabinoïden als medische behandeling konden worden gebruikt. De betrokken chemicaliën verbinden zich aan de cannabinoïdenreceptoren waar THC zich ook aan bindt, maar wetenschappers zijn nooit in staat geweest de bedwelmende effecten te scheiden van de pijnstillende functies. Een aantal van de eerste synthetische cannabinoïden werden CP 47, CP 497 en HU-210 genoemd. Ontdekt werd dat de kracht 100 tot 800 keer sterker was dan de kracht die je met natuurlijke cannabis kan ervaren. In de vroege jaren 2000, vond synthetische cannabis haar weg naar de consumentenmarkt in Europa en in 2008 kon het in de winkels in de VS worden gevonden.

De DEA verspilde echter geen tijd en verbood deze chemicaliën, maar vanwege de vindingrijkheid van de thuischemicus, werden al snel nieuwe, synthetische cannabinoïden ontwikkeld om de oude, verboden stoffen te vervangen. Het verbieden van deze synthetische chemicaliën, die dankzij slimme chemici razendsnel worden opgevolgd door andere, is het kat-en-muisspel dat de DEA sindsdien speelt. Nieuwe drugs als UR-144 en XLR11 vervingen al snel de initiële partij verboden cannabinoïden, waarna de DEA en de politie wederom aan een inhaalslag mogen beginnen. Naarmate meer cannabinoïden werden toegevoegd aan de verbodslijst, werden de nieuwe, vervangende chemicaliën krachtiger en gevaarlijker dan alle andere, synthetische cannabinoïden.

VERBINDINGEN

Er zijn drie types synthetische cannabinoïden, gebaseerd op chemische structuur: Klassiek, Aminoalkylindole en niet-klassiek. Sommigen zijn vergelijkbaar met THC, maar velen zijn dat niet. De chemische structuur van de meeste synthetische stoffen lijkt in niets op hun natuurlijke nichtje. Synthetische cannabinoïden zijn niet ontworpen voor hun overeenkomsten in structuur, maar voor hun vermogen in te werken op de cannabinoïdenreceptoren. Hun interactie met de cannabinoïdenreceptoren is wat de lichamelijke effecten na consumptie dicteert. Deze chemicaliën werden ontworpen voor onderzoek naar de mogelijkheden van medicinale cannabis en waren nooit bedoeld voor menselijke consumptie.

CHEMIE

Chemici zullen je vertellen dat het vergelijken van synthetische cannabis met natuurlijke cannabis neerkomt op het vergelijken van appels en sinaasappels. Hoewel het erop lijkt dat het uiterlijk en de effecten overeenkomen, is synthetische cannabis een heel gevaarlijk alternatief voor het echte, natuurlijke product. Omdat synthetische cannabinoïden soms wel honderden keren sterker zijn dan echte cannabinoïden, vormen ze een groot risico voor de consument. Cannabinoïden zijn de groep actieve verbindingen in cannabis. In cannabis kunnen een groot aantal cannabinoïden worden gevonden. Er zijn ook cannabinoïde specifieke receptoren, gelokaliseerd in de hersenen.

De CB1 receptoren, die kunnen worden gevonden in de hersenen en het zenuwstelsel, en de CB2 receptoren, aanwezig in het immuunsysteem, verbinden zich aan THC als dit het lichaam betreedt. De CB1 receptoren zijn gelokaliseerd in alle gebieden van de hersenen. Dit is deels de reden dat synthetische cannabinoïden zo gevaarlijk zijn en het lichaam drastisch anders beïnvloeden dan natuurlijke cannabis. Natuurlijke cannabis bezit een delicate balans van cannabinoïden die allemaal bijdragen aan de werkzaamheid en veiligheid ervan. Cannabidiol is een voorbeeld van een cannabinoïde die wat van de mogelijke bijwerkingen, die sommige gebruikers van cannabis ervaren, kan verzachten.

Wanneer synthetische cannabinoïden zich binden aan CB1 receptoren, kan het gebrek aan aanvullende cannabinoïden ervoor zorgen dat de drug activeert zonder de ingebouwde "uitknop", waar secundaire cannabinoïden voor zorgen. THC wordt gemetaboliseerd door het lichaam en tijdens dit proces zal ook je buzz vervagen. Dit is met synthetische drugs niet altijd het geval. Synthetische cannabinoïden zijn veel sterker en de effecten houden veel langer aan, vanwege de manier waarop ze zich aan de receptor binden. Synthetische cannabinoïden zullen zich volledig binden, wat betekent dat ze zich combineren met de receptor op een manier waarop het effect op de gebruiker wordt versterkt. Natuurlijke THC werkt als een partiële agonist en dit betekent dat de wisselwerking met de receptor maar gedeeltelijk plaatsvindt. Synthetische cannabinoïden werken als een volledige agonist, dus ze zullen zich volledig inzetten op de receptor, wat resulteert in een maximaal effect.

GEVAREN

De intensiteit van synthetische cannabinoïden, wanneer ze op een volledig bindende manier worden verspreid over een heel netwerk van CB-receptoren, kan overweldigende effecten opwekken, zoals overgeven, misselijkheid, desoriëntatie en zelfs epileptische aanvallen. Omdat CB1 receptoren in elk gedeelte van de hersenen aanwezig zijn, is elk gedeelte van de hersenen vatbaar. Dit verklaart de grote variatie in symptomen die personen met een overdosis synthetische cannabis ervaren. Andere gerapporteerde symptomen zijn pijn op de borst, verhoogde lichaamstemperatuur, agressie en zelfmoordneigingen. Het gehele brein wordt kwetsbaar door de introductie van synthetische cannabinoïden in het zenuwstelsel.

Je zou kunnen beweren dat de originele, synthetische cannabinoïden, die op de markt verschenen, chemisch meer verwant waren aan THC en bijwerkingen produceerden die meer overeenkwamen met natuurlijke cannabis. Dit is echter niet meer het geval. In een race de DEA voor te blijven, ontwikkelen fabrikanten nieuwe cannabinoïden, die onbekend zijn bij de wetenschap en dus ook nog niet onderzocht. Het is bekend dat de kracht honderden keren sterker is dan de synthetische cannabinoïden die in eerste instantie in de winkels verschenen. Het duidelijk gebrek aan toezicht in een industrie die de wet moet voorblijven, is een groot deel van het probleem. Als je synthetische cannabis rookt, consumeer je een product waarvan de fabrikant heeft geprobeerd om alle toezicht en regelgeving, waaronder veiligheidsmaatregelen, te omzeilen. Het komt er dus op neer dat je een gevaarlijk spelletje Russisch Roulette speelt als je synthetische cannabinoïden consumeert.

CONCLUSIE

Feit is dat synthetische cannabis geen cannabis is. Het is gemaakt van stoffen waarvan bewezen is dat het gevaarlijke alternatieven zijn voor het echte spul. Synthetische cannabinoïden proberen de bedwelmende aard van cannabis na te bootsen door zich te binden aan dezelfde receptoren in de hersenen als THC. Het probleem hiermee is dat dit mogelijk ernstige reacties kan opwekken, van misselijkheid tot nierfalen en zelfs overlijden. Hoewel sommigen wellicht geloven dat het een rendabel alternatief is voor cannabis, is keer op keer aangetoond dat het een schadelijke en giftige stof is waarvoor geen ruimte is binnen de cannabis cultuur.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken