Blog
Albert Hofmann: Bicycle Day
2 min

Albert Hofmann: Bicycle Day

2 min

Vandaag is het een magische dag voor psychonauten: Precies 75 jaar geleden, op 19 april 1943, nam Albert Hofmann LSD en fietste naar huis, klaar voor het avontuur dat op hem wachtte.

Lyserginezuurdiethylamide-25, ook bekend als LSD of Acid, is een psychedelische stof die zeer gewild is vanwege de trippy effecten. Hoewel het voor het eerst gesynthetiseerd werd in 1938, was het pas in 1943, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat de eerste menselijke trip werd geregistreerd. Het was Albert Hofmann, een chemicus bij Sandoz Laboratories en de man die beschouwd wordt als de vader van LSD, die als eerste de wonderen mocht ervaren.

Hofmann synthetiseerde afgeleiden van ergot, een schimmel die bekend staat om de psychedelische eigenschappen, toen hij per ongeluk een kleine hoeveelheid absorbeerde, LSD. Om begrijpelijke redenen, zorgde de daaropvolgende trip ertoe dat hij zich te pletter schrok! Zeker als je weet dat ergot erom bekend staat vergiftiging te veroorzaken. Gelukkig bezit LSD niet de giftige eigenschappen van ergot en nadat Hofmann door artsen werd gerustgesteld, raakte hij behoorlijk geïntrigeerd. Op 19 april 1943 nam hij doelbewust 0,25 milligram LSD om de effecten op de geest meer gedetailleerd te kunnen onderzoeken. Het idee was dat 0,25 milligram de minimaal benodigde hoeveelheid zou zijn om een trip op te wekken. Hij kon echter niet vermoeden dat hij de kracht van LSD had onderschat! Hij kreeg te maken met een opmerkelijk uitgesproken trip. Proberend er het beste van te maken, sprong hij op zijn fiets voor een kleurrijke rit naar huis om op de bank te storten en de ervaring volledig te omarmen:

"...beetje bij beetje kon ik beginnen met het genieten van de ongekende kleuren en het spel van vormen die aanhielden achter mijn gesloten ogen. Caleidoscopische, fantastische beelden schommelden heen en weer; ze wisselden af, schakelden, openden en sloten zichzelf in cirkels en spiralen, exploderend in gekleurde fonteinen, herschikten en hybridiseerden zich voortdurend in beweging..."

Het is op deze dag, nu bekend als "bicycle day," dat psychonauten over de hele wereld LSD gebruiken om het wonder te gedenken en te genieten van de wereld door de ogen van LSD. Velen komen samen om te vieren, met parades, muzikale evenementen en lezingen en seminars om de steeds evoluerende kennis rondom LSD te verspreiden.

Na Hofmanns ervaringen op de fiets, begon hij te begrijpen hoe uitgesproken zijn ontdekking was. Hij had de therapeutische effecten van LSD uit eerste hand ervaren en voorzag een enorm potentieel, wachtend om te worden benut, mocht de wetenschap ooit in staat zijn in het reine te komen met de intense aard van de trip. Hofmann kon toen nog niet vermoeden dat deze levendige en openbarende ervaringen de kern zouden worden van de tegencultuur uit de jaren '60, waarna het zich over de hele wereld zou verspreiden als populaire, recreatieve drug. Hoewel dit leidde tot een culturele revolutie, leidde het ook tot de onmiddellijke stilstand van de wetenschappelijke toepassingen. De tegencultuur gekte leidde tot een keihard optreden tegen psychedelica door overheden over de hele wereld, waardoor het voor wetenschappers illegaal werd ermee te experimenteren. Pas de laatste tien jaar is het onderzoek weer opgestart waar Hofmann gebleven was en gelukkig worden er positieve resultaten gevonden.

Nu LSD geniet van een wetenschappelijke renaissance, geniet het ook van een soortgelijke opleving in de mainstream maatschappij. De grote hoeveelheid onderzoek, waarin positieve en veilige toepassingen voor psychedelica worden gevonden, breekt de barrières en het stigma af die werden gecreëerd tijdens de piek van het verbod, waardoor het nu een veel meer geaccepteerde drug is. Naarmate meer tijd verstrijkt en de voordelen gedetailleerder worden onderzocht, zal de angst voor LSD afnemen. Dus trek erop uit op deze heilige dag en geniet van de aangeboden wonderen!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Festivals Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken