Blog
Verenigd Koninkrijk: Arrestaties om Cannabis met 46% Gedaald Sinds 2010
2 min

Verenigd Koninkrijk: Arrestaties om Cannabis met 46% Gedaald Sinds 2010

2 min
Niemand in de maatschappij profiteert van de vervolging en strafbaarstelling van niet-gewelddadige, regelmatige cannabis gebruikers. Dus het is altijd leuk om de hoeveelheid arrestaties te zien dalen als het gaat om cannabis gebruik.

Traditioneel zijn cannabis en het Verenigd Koninkrijk geen vriendjes, tenminste niet waar het de regering betreft. Hier kan echter langzaam maar zeker verandering in komen. Volgens nieuwe statistieken zijn de arrestaties voor het bezit van cannabis in Engeland en Wales met 46% gedaald sinds 2010, ondanks dat het niveau van cannabis gebruik gelijk gebleven is.

Om precies te zijn, is het aantal waarschuwingen met 48% gedaald, terwijl het aantal mensen dat werd beschuldigd van een strafbaar feit daalde met 33%. De gegevens zijn openbaar gemaakt door de politie onder de Freedom of Information Act.

EEN MEER PROGRESSIEVE AANPAK

Wat is de reden? Het is zeker niet zo dat cannabis gebruikers slinkser zijn geworden in het vermijden van de waakzame blik van de wet. In feite zijn de arrestaties voor bezit, bedoeld voor bevoorrading, hetzelfde gebleven, wat ons allemaal herinnert aan de alertheid van de wet. Nee, het lijkt erop dat de commissarissen en de leiders van de regionale politiekorpsen het heft in eigen handen nemen en hebben besloten dat het oppakken van niet-gewelddadige cannabisgebruikers pure tijdverspilling is. In plaats van het opjagen van mensen vanwege een joint of twee, worden hun bronnen omgeleid om die misdaad te bestrijden die er echt toe doet.

Ondanks het officiële standpunt van de Home Office, die beweert dat alle gevallen van cannabisgebruik grondig moeten worden onderzocht, verspreidt de trend van het met rust laten van gebruikers enorm snel. Meer en meer korpsen stellen andere prioriteiten, omdat ze zich realiseren dat mensen die privé van een joint genieten, niet hun grootste zorg zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan zien we bij de Durham Police, een van de eersten om deze meer progressieve aanpak te adopteren. Vorig jaar werd besloten dat ze geen mensen zouden vervolgen met een persoonlijke voorraad, of die voor eigen gebruik kweekten. Ze hebben nog steeds een zero-tolerance beleid voor dealers.

Toen ze werden ondervraagd over deze actie, zei Chief Constable Mike Barton: "Ik keur drugsgebruik niet goed. Dat heb ik nooit gedaan. Het heeft personeel vrijgemaakt om die zaken aan te pakken die belangrijker zijn."

Het debat over legalisering is in volle gang in het Verenigd Koninkrijk en steeds meer mensen ondersteunen wetgeving op zowel medisch als recreatief gebied. Desondanks houdt de overheid sterk vast aan hun mening dat cannabis een gevaarlijke drug is zonder voordelen, ondanks het feit dat ze farmaceutische bedrijven vergunningen hebben verleend om medicijnen te maken van cannabis.

Het is verfrissend om actie te zien op een lager niveau, waarbij de politie zelf het initiatief neemt om te toppen met het actief vervolgen van gebruikers en zich te focussen op grotere problemen. Natuurlijk geven ze mensen geen vrij spel; iemand die schaamteloos en openlijk cannabis rookt of kweekt zal nog steeds worden gearresteerd, maar het is zeker een stap in de juiste richting.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken