Blog
Verslaving Opnieuw Definiëren: Is Alles Wat We Weten Fout?
2 min

Verslaving Opnieuw Definiëren: Is Alles Wat We Weten Fout?

2 min

Het lijkt erop dat verslaving niet alleen draait om vervelende chemicaliën, nu de wetenschap suggereert dat er veel meer bij komt kijken.

Als het gaat om verslavingsmodellen en hoe ermee omgegaan moet worden, is het standaard antwoord straffen. Verslaafden worden behandeld met minachting, door het overkoepelende politieke beleid van de Oorlog tegen Drugs, maar ook door de manier waarop we elkaar face to face behandelen, met de bedoeling dat deze vervreemding hen zal dwingen hun acties te veranderen, maar het moet ook als voorbeeld dienen zodat anderen niet dezelfde fouten maken. Het is een houding die de mainstream gemeenschap zich al honderd jaar aanneemt, maar wat nou als dit helemaal verkeerd is?

Dit is wat Johann Hari, en andere pioniers binnen het veld, willen aanpakken en ze beweren dat we verslaving helemaal verkeerd zien.

EEN TED TALK DIE DE OGEN OPENT: WE ZIEN VERSLAVING VERKEERD

Hari heeft rond de wereld gereisd, waarbij hij diverse mensen ontmoette uit de wereld van verslaving. Hij praatte met verslaafden, dealers, beleidsmakers, families en wetenschappers, in een poging te ontdekken hoe we het beste met verslaving kunnen omgaan. Hij ontdekte iets, terwijl dit niet echt het doel was, en dat is dat de huidige manier waarop we met verslaving omgaan de zaken alleen maar erger maakt.

Om dit aan te pakken, bracht Hari zijn bevindingen naar Londen, waar hij een bevlogen en informatieve TED talk hield, een die hem lofbetuigingen en een staande ovatie opleverde.

In de video hieronder, noemt Hari punten die stof tot nadenken geven. Hij praat bijvoorbeeld over experimenten met ratten die aantonen dat verslaving niet aan de orde is als het leven voldoening geeft. Daarentegen raakt een rat zeer verslaafd, tot hij sterft, als de rat in een kooi geplaatst wordt met niets anders dan de drug. Dit experiment werd uitgevoerd door observaties uit de Vietnam Oorlog. 20% Van de Amerikaanse soldaten gebruikten actief heroïne tijdens hun dienstperiode, maar 95% kwamen clean terug, zonder behandeling of therapie. Hoe komt dit? Omdat ze zinvolle verhoudingen hadden in hun leven, waardoor hun verslaving in bedwang gehouden werd.

Het betwist het begrip dat chemische stoffen de oorzaak zijn van verslaving en suggereert dat het in feite meer te maken heeft met onze gemoedstoestand. De indruk wordt gewekt dat, wanneer we worden vervreemd van de gemeenschap en geliefden, we veranderen in die rat in die kooi en eenvoudiger verslaafd raken om hiermee om te gaan. Onze geesten en lichamen zoeken troost en raken verslaafd. Hari beweert dat we onszelf binden aan stoffen, als we sociale verbindingen missen met andere mensen. En hoe behandelt de gemeenschap deze verslaafden? De gemeenschap vervreemdt ze nog meer, straft ze, verbreekt banden en plaatst drempels waardoor het voor verslaafden nog moeilijker wordt te reïntegreren.

Al deze punten, en vele andere, worden door Hari gedetailleerder uitgelegd in onderstaande video. Hij praat ook over het succes van decriminalisering in Portugal en hoe wij als maatschappij fundamenteel moeten veranderen om het nieuwe, groeiende bewijs te accepteren dat verslaving niet is wat we denken dat het is. We raden sterk aan dat je de video bekijkt, omdat het je denkwijze over verslaving zal uitdagen en veranderen.

NOG EEN VISIONAIR? DR. GABOR MATE HEEFT DEZE FILOSOFIE TOEGEPAST

Dr. Gabor Mate is ook een pionier als het gaat om de wetenschap achter verslaving en legt uit hoe verslaving in feite een pijnstiller is. Het is een manier om de pijn van het leven te verlaten, of het nu lichamelijke of emotionele pijn is. En verslaving is niet alleen het misbruik van stoffen, het kan alles zijn, zoals verslaving aan technologie, werk, winkelen en zelfs porno. Het zijn allemaal manieren waarop de geest kan ontsnappen. Je zal maar weinig mensen met een verslaving vinden die niet op de een of andere manier bedroefd of getraumatiseerd zijn.

Wederom komt het allemaal neer op de connecties om ons heen en de manier waarop we ons verbinden met mensen.

Je kan een kort praatje van Dr. Mate, maar ook veel meer van zijn andere werk, bekijken in onderstaande video.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken