Blog
Vervangt Legale Cannabis Alcohol?
2 min

Vervangt Legale Cannabis Alcohol?

2 min
Headshop Producten
De vraag of cannabis alcohol vervangt, is niet makkelijk te beantwoorden. De studies over dit onderwerp spreken elkaar nogal tegen maar is er iets uit af te leiden?

De alcoholindustrie vreest de naderende legalisering van cannabis al jaren. Ze hebben de opkomst van cannabis geboycot omdat ze dachten dat het hun verkoop negatief zou beïnvloeden – ze hebben zelfs veel geld gestoken in het financieren van anti-cannabiscampagnes. Je zou denken dat ze wel beter weten na het alcoholverbod in de jaren ’20 in Amerika. Maar aan de andere kant gebruikt elke campagne die voor het legaliseren van cannabis is, alcohol als een tegenstander om hun argumenten uit te roepen. En ze hebben gelijk: cannabis is de minder schadelijke drug. Dit toont dat beide kanten zich positioneren in relatie tot de andere partij. De helft van de staten van de V.S. hebben medicinale marihuana momenteel gelegaliseerd en vijf staten (maar het zullen er veel meer worden) bieden hun burgers ook recreatieve cannabis. Het is tijd om uit te vinden of de angsten legitiem zijn en welke daadwerkelijke effecten op de samenleving deze grote verandering heeft gehad.

TEGENSTRIJDIGE DATA

Het punt is dat hier geen bevredigend antwoord op is omdat er niet veel onderzoek is gedaan naar dit onderwerp en de bestaande studies tegenstrijdige data bieden. In staten waar medicinale marihuana nu bijvoorbeeld al langere tijd legaal is (zoals Californië), blijkt volgens studies dat vooral jongere mensen alcohol lijken te vervangen door cannabis. De inwoners van deze staten vervangen alcohol met marihuana, wat inderdaad meetbaar is in een verminderde alcoholverkoop. Terwijl in Colorado, de eerste staat waar recreatieve cannabis werd toegestaan, de alcoholverkoop profijt lijkt te hebben van de legalisering van cannabis. De verkoop doet het hier goed en mensen combineren het gebruik van beide middelen. De alcoholindustrie geeft zelfs toe dat legalisering op een bepaalde manier heeft geholpen. Het toerisme in Colorado bloeit flink en daar heeft iedereen profijt van, alhoewel recreatieve wiet hier de echte oorzaak van is. Beide industrieën, voormalige tegenstanders, werken zelfs samen en helpen elkaar in een collaboratieve manier, wat geweldig is. De zorgen lijken in Colorado in ieder geval geen werkelijkheid te zijn geworden, terwijl niemand dat had verwacht.

EFFECTEN OP DE SAMENLEVING

Het vergt langere tijd en meer studies om het conflict in de data op te lossen en er zijn zo veel verschillende factoren die een rol spelen dat het heel moeilijk is om antwoorden te vinden: geslacht, leeftijd, inkomen, sociale situatie, ander middelengebruik etc. komen hier allemaal samen. Toch zijn er een paar scenario’s met daadwerkelijke effecten op de samenleving die legalisering van cannabis in sommige onderzoeken kan hebben gepresenteerd. Als het middelengebruik zich meer verplaatst richting marihuana, dan heeft dit belangrijke implicaties voor de gezondheid, veiligheid en gerelateerde kosten van een samenleving. Van mensen die cannabis gebruiken is het minder waarschijnlijk dat ze de samenleving schaden met problemen die gerelateerd zijn aan excessief drinken zoals gezondheidszorgkosten, ongelukken op straat en verslechterde productiviteit op de werkplek, om maar wat te noemen. Aan de andere kant is de kans groter dat mensen die alcohol en cannabis tegelijk gebruiken te maken krijgen met sociale problemen en familieproblemen.

WAT LEREN WE HIERUIT?

We zullen meer dataverzameling moeten afwachten om deze vraag sluitend te kunnen beantwoorden. Maar in het geval dat legale cannabis alcohol langzaam maar zeker zou vervangen - zou het dan een slechte ontwikkeling zijn om te weten dat mensen de voorkeur geven aan een natuurlijk product dat minder schadelijk is, minder verslavend, zo’n verbluffende medische potentie heeft en niet dodelijk is, beter is voor de economie, de samenleving, de gezondheid en de natuur in het algemeen? Het allerbelangrijkste is hoe dan ook om een middel verantwoordelijk te gebruiken, of het nou cannabis of alcohol betreft. Uiteindelijk kunnen we stellen dat cannabis de betere keuze is. Of het alcohol aan het vervangen is, staat echter nog ter discussie.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken