Blog
Kruiden En Zaden
4 min

Wat Kun Je Verwachten Van Een Ayahuasca Retreat?

4 min
Onderzoek Smartshop

Ayahuasca is van groot spiritueel belang voor de volkeren die het ontdekten. De effecten zijn sterk psychoactief en sturen je op een introspectieve ontdekkingsreis, met gevoelens van connectiviteit met het universum. Als de laatst overgebleven stammen van het Amazonegebied je een ayahuasca retreat aanbieden, lees je hier wat je kunt verwachten.

Een van de meest controversiële substanties ter wereld wordt steeds bekender. Ayahuasca is een sterk brouwsel en nauw verweven met eeuwenoude tradities van stammen in het Amazoneregenwoud. Het is dan ook een serieus drankje. Door bepaalde stammen van de Andes wordt het vereerd en gebruikt als sacrament bij speciale plechtigheden. Het komt steeds vaker voor dat ook buitenstaanders, zelfs toeristen, uitgenodigd worden voor deze bijzondere ceremonies. Dit betekent dat men daarbij het brouwsel dat ayahuasca heet, gebruikt. De consumptie hiervan kan leiden tot een trip die enkele uren aanhoudt. Dit heeft, naar verluidt, een grote impact op het leven van deelnemers. Er bestaat daarbij nog veel geheimzinnigheid rond de substantie. We doen dan ook ons uiterste best voor je in deze gids te beschrijven wat ayahuasca is. Daarnaast bespreken we wat je te wachten staat bij een dergelijke trip.

WAT IS AYAHUASCA?

WAT IS AYAHUASCA?

Van DMT is bekend dat het een krachtig entheogeen is dat intense hallucinaties opwekt. Doorgaans wordt het snel door het spijsverteringsstelsel afgebroken, waardoor de high niet lang aanhoudt. Als DMT echter in combinatie gebruikt wordt met een MAO-remmer, houdt de ervaring enkele uren aan. Dat komt omdat de MAO-remmer het spijsverteringsstelsel tijdelijk reguleert, met als gevolg dat de psychoactieve verbindingen een volledige impact kunnen hebben. In de regenwouden van de Andes leven stammen die een natuurlijke MAO-remmer verzamelen, in de liaan Banisteriopsis caapi. Ook hebben ze Psychotria viridis ontdekt, waarin DMT zit. Wanneer caapi en P. viridis gecombineerd worden, vormen ze de basis voor de legendarische "ayawaska".

Gerelateerd artikel

Kan DMT Een Buitenlichamelijke Ervaring Veroorzaken?

MYSTERIEUZE OORSPRONG VAN EEN EEUWENOUDE PLECHTIGHEID

MYSTERIEUZE OORSPRONG VAN EEN EEUWENOUDE PLECHTIGHEID

Natuurlijk voerden deze stammen geen wetenschappelijk onderzoek uit naar de planten bij het ontdekken van het ayahuasca brouwsel. Ze ontdekten de impact van de combinatie al lang voordat een westerling de historie ervan op schrift vastlegde. Je kunt je de manier van denken van mensen die de psychedelische eigenschappen van een plant ondervonden maar moeilijk voorstellen. Wat Peruviaanse stammen, zoals de Urarina, ontdekten, is dat de combinatie werkt als een toegangspoort. Zo opent het de geest voor sensaties die mensen niet kunnen bevatten of verklaren. Momenteel probeert de wetenschap de chemische processen die daarbij in de hersenen plaatsvinden te verklaren. En tot op de dag van vandaag vieren de stammen nog steeds plechtige ceremonieën waarbij ayahuasca gebruikt wordt.

In het leven van deze volksstammen is de ayahuasca ceremonie een belangrijke vorm van behandeling. Ook is het een overgangsritueel bij zelfontwikkeling. De ayahuascatrip versterkt de gevoeligheid voor alles in de buitenwereld en het onderbewustzijn. Urenlang ervaart het lichaam heftige temperatuurschommelingen, lichte bevingen en het integrale aspect van de reiniging, namelijk overgeven en buikloop. Dat wijst erop dat ayahuasca het lijf reinigt. Op die manier ontdoen de stammen zich praktisch van de parasieten die ze in het regenwoud hebben opgelopen. Spiritueel gezien, is het een transformerende ervaring die met een soort wedergeboorte vergeleken kan worden. De geestelijke impact die ayahuasca kan hebben, moet dan ook niet worden onderschat.

DE AYAHUASCA BELEVENIS

DE AYAHUASCA BELEVENIS

De ceremonie heeft zich tot een overgangsrite ontwikkeld, vergelijkbaar met de zogenaamde "vision quest" van andere inheemse culturen. Mensen die ayahuasca gebruiken, ervaren audiovisuele hallucinaties, verliezen het gevoel van tijd en zelfs "ego-death". Dat gebeurt wanneer een psychoactieve ervaring zo sterk is dat men het gevoel heeft alsof er een volkomen verlies van identiteit optreedt en er uitsluitend op gevoelens en/of neurologische input gereageerd wordt. In wezen worden kleuren en geluiden om je heen versterkt. Ook kun je je inbeelden op een denkbeeldige locatie te zijn en ervan overtuigd zijn dat je daar ook werkelijk bent.

Als je ayahuasca gebruikt, is het cruciaal dat je in de voordelen van de trip gelooft, omdat het geacht wordt een krachtgevende ervaring in zelfreflectie te zijn. Het wordt wel vergeleken met het demonteren van je geest, om te kijken wat daar allemaal gebeurt, waarna je die vervolgens weer opbouwt.

WAAROM ZOU JE EEN AYAHUASCA RETREAT MOETEN DOEN?

WAAROM ZOU JE EEN AYAHUASCA RETREAT MOETEN DOEN?

Na een gedegen voorbereiding en in een prettige omgeving kan ayahuasca de geest, maar ook het lichaam ontgiften. Zo kan een snelle emotionele verwerking van verborgen onzekerheden plaatsvinden. Ook kun je heling ondervinden van pijnlijke trauma's. Daarnaast kun je een openbaring krijgen van je slechte gewoontes en gedragingen. Ook kan een gevoel van verwevenheid met het universum ervaren worden. Verder kun je een vervreemding van de realiteit voelen, waarbij het erop lijkt dat de omgeving in kunstmatige componenten uiteenvalt. Door de ervaring kunnen emotionele veranderingen optreden die tot gevolg hebben dat je hele leven positief verandert. Deze veranderingen kunnen drastisch zijn. Als je dus het gevoel hebt dat je het roer wilt omgooien of dat er onopgeloste problemen aangepakt moeten worden, zou je deze ceremonie vol vertrouwen kunnen ondergaan.

WAAR BELEEF JE DEZE TRIP?

WAAR BELEEF JE DEZE TRIP?

Als je spiritueel bent ingesteld, zegt men dat het een diepzinnige, spirituele ontwaking is. Ga je echter meer uit van de wetenschap? Dan staat het gelijk aan decennialange therapie. Het is hoe dan ook belangrijk serieus te overwegen waar je de ceremonie wilt ondergaan. De ayahuasca retreats voor toeristen schieten daarbij als paddenstoelen uit de grond.

De betere retreats staan onder leiding van een ervaren sjamaan, waarbij alle toeschouwers in het wit zijn gekleed. Iedereen respecteert daarbij de stilte. Deze kan doorbroken worden door traditionele melodieën, waarvan men gelooft dat het positieve gedachten versterkt in de geest van de deelnemers. Ze dienen daarbij ter voorkoming van een slechte ervaring door een negatief denkpatroon of angst veroorzaakt door een depressie of soortgelijke aandoening.

Video: Fabels Over Ayahuasca Ontkracht!

Tijdens het ritueel zelf is het belangrijk dat mensen zich niet met je bemoeien en je op geen enkele manier aanraken. Alleen een ervaren sjamaan mag dit in geval van nood doen. Ook mag je de ceremonie niet verlaten, totdat de trip begint uit te werken. Pas verder op voor mensen die zich voordoen als sjamaan en de ceremonie nabootsen met kwalijke bedoelingen. Behalve in de Andes bestaat namelijk ook in Europa de mogelijkheid aan het ritueel deel te nemen - sommige daarvan zijn verdacht. Je kunt het best eerst alle opties doorspitten en niet direct voor de meest gemakkelijke of goedkoopste mogelijkheid gaan.

HET BELANG VAN DE TRADITIE

HET BELANG VAN DE TRADITIE

Je kunt ook een authentieke ayahuasca retreat doen bij een echte stam uit de Andes. Behalve dat je op die manier de lokale gemeenschap steunt, is het natuurlijk fantastisch die cultuur eens in werkelijkheid op te snuiven. Voor hen is het een gewichtige culturele traditie waarvoor ze keihard hebben moeten knokken. In de meeste rechtsgebieden is DMT namelijk zwaar strafbaar. In sommige erkent men echter dat ayahuasca van groot cultureel en spiritueel belang is en in stand gehouden moet worden.

De mogelijke secularisering en exploitatie van ayahuasca is daarbij reden tot enige zorg. Er zouden inderdaad enorme psychologische toepassingen kunnen zijn in de vorm van ayahuasca. Bovenal maakt het echter deel uit van een eeuwenoude cultuur die al lang in de verdrukking zit en die er speciale rituelen bij heeft ontwikkeld. We moeten dan ook respect tonen voor de traditie. Beschouw het niet als iets om lekker los te gaan. Ayahuasca kan een ervaring zijn die niet alleen je geest, maar ook je leven volledig kan veranderen. Gebruik het daarbij met respect voor de volkeren die het pionierswerk hebben gedaan.

Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met Michael Stevens, de presentator van Vsauce, een enorm populair wetenschappelijk kanaal op YouTube. In zijn YouTube Red serie Mind Field is een aflevering te zien waarin hij een ayahuasca retreat ondergaat. Hier zie je wat hij ervan vond.

Video: Vsauce herinnert zich aan het nemen van ayahuasca

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken