Blog
Vice-Premier Wil Dat De UK Meedoet Aan Het Debat Over Drugshervorming
2 min

Vice-Premier Wil Dat De UK Meedoet Aan Het Debat Over Drugshervorming

2 min

De vice-premier Nick Clegg heeft Groot-Brittannië opgeroepen om haar houding tegenover drugs te herzien en mee te gaan doen aan het EU-debat over hoe de oorlog tegen drugs verder moet verlopen – maar de overheid luistert niet.

Volgens Nick Clegg, leider van de liberaal-democratische partij in de UK, hebben de huidige verbodswetten in Groot-Brittannië gefaald en hebben ze niets anders gedaan dan de hoeveelheid drugs verhogen, waarmee ze dus in feite het conflict en het geweld in Zuid-Amerika in stand houden.

De boodschap komt na zijn terugkeer vanuit Colombia, toen hij met eigen ogen de vernietiging aanschouwde die Europas liefde voor cocaïne heeft op de inwoners van dit land, die onderworpen worden aan het geweld van georganiseerde misdaad en drugshandel.

Het is een heldere boodschap aan de inwoners van de UK en Europa als geheel, namelijk dat overheden proactiever moeten worden als het om drugshervorming gaat – vooral in de UK, waar de door de conservatieven gedomineerde partij weigert om alternatieven voor het huidige strenge verbod te bespreken.

Het huidige klimaat – een lastige situatie

Het huidige politieke klimaat in de UK is ongebruikelijk. Voor degenen die het niet weten: de huidige regerende partij bestaat uit een coalitie van de conservatieve partij en de liberale partij, die het beide goed deden, maar er niet in slaagden om bij de laatste verkiezingen de meerderheid te behalen. De leider van de conservatieven, David Cameron, werd minister-president, en Nick Clegg, de leider van de Liberale Democraten, werd de vice-premier. Wat deze situatie zo opmerkelijk maakt, is het feit dat de liberale democraten traditioneel links zijn, terwijl de conservatieven traditioneel rechts zijn, zoals de naam al aangeeft – dit leidt tot vele meningsverschillen.

De conservatieve partij zou liever de drugshervorming negeren, en hun weigering om in debat te gaan heeft Nick Clegg en liberale democraten als geheel kwaad gemaakt. Zij zeiden dat het mislukken van de oorlog tegen drugs en het bestaande bewijs betekent dat ‘als je anti drugs bent, je vóór hervorming zou moeten zijn’.

Nick Clegg is de eerste prominente figuur die de kwestie van de hervorming aansnijdt. Hij zei dat ‘een op de vijf jonge mensen heeft toegegeven in het laatste jaar drugs te hebben gebruikt’ en dat ‘het cocaïnegebruik sinds 1996 meer dan verdriedubbeld is’. Ook zegt hij dat ‘iedere keer dat er iemand overlijdt aan een overdosis dit een schande zou moeten zijn voor onze politieke klasse’.

Zijn uitgesproken poging om een hervorming het centrum van de Britse politiek in te slepen kan gezien worden als een resultaat van de huidige hervorming, die over de gehele wereld plaatsvindt en die wordt aangevoerd door Amerikaanse staten, die naar de legalisatie van cannabis streven, en bepaalde EU-landen, die de effectiviteit van een verbod opnieuw willen vaststellen.

Om de situatie op te helderen heeft Nick Clegg gezegd dat de UK zijn wetten moet baseren op ‘dat wat werkt, en niet op giswerk’. Als gevolg daarvan zijn de liberale democraten onderzoek aan het financieren dat de aanpak van andere landen onderzoekt, en hoe effectief die zijn, om de toekomstige drugswetgeving van de UK vorm te geven – het zal de eerste in zijn soort zijn binnen de regering van de UK.

Men denkt dat doordat de drugshervorming in de Britse politiek een centrale plek krijgt, in de EU meer aandacht zal worden besteed aan drugs, en dat duidelijker wordt welke schade illegale drugshandel andere landen aanricht. De boodschap werd door heel Europa heen met open armen ontvangen door voorstanders van de hervorming en zal hopelijk een stimulans zijn voor de drugshervorming in de EU – want slechts een van de weinige permanente leden van de VN-raad is van plan om veranderingen aan te brengen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken