Blog
Vice Series: Peru, De Nieuwe Koning Van De Coca
1 min

Vice Series: Peru, De Nieuwe Koning Van De Coca

1 min

Schuif op Colombia, er is een nieuwe koning in aantocht

Wanneer iemand praat over de moderne oorsprong van cocaïne, komen de iconische film Scar Face en het land Colombia waarschijnlijk gelijk in je op. Hoewel Colombia ooit de hoofdstad was van de cocaïne productie, heeft de Oorlog tegen Drugs, onder leiding van de VS, gezorgd voor een geografische verschuiving naar een nieuw productiecentrum, namelijk Peru.

In hun nieuwe serie, reist VICE News af naar Peru om het laatste nieuws te vergaren over de nieuwe koning van deze illegale drug. Geschat is dat Peru nu ongeveer 60.000 hectare coca plantages heeft (de plant waar cocaïne van wordt gemaakt), die gezamenlijk 320 ton cocaïne kunnen produceren met een straatwaarde van bijna 28 biljoen dollar. Dit alles wordt gekweekt en geraffineerd in gezagsloze jungles, waardoor er een industrie is ontstaan die onmogelijk te vinden en te stoppen is. Uit deze jungles wordt Peruaanse cocaïne vervoerd naar de rest van de wereld, om te worden verkocht in nachtclubs en bars.

Het toont aan hoe de handel in verdovende middelen een monumentale, wereldwijde verschuiving heeft doorgemaakt en dat de Oorlog tegen Drugs wederom heeft gefaald. Je vraagt je wellicht af hoe het dan gefaald heeft? Nou, politici vieren het "succes" van een sterk verminderde cocaïne productie in Colombia, maar de productie is niet afgenomen. Dit kennen we ook als het waterbed effect. Wanneer druk uitgeoefend wordt op het ene deel van het bed, zal het water zich simpelweg verplaatsen naar een andere locatie, waardoor daar een heuvel ontstaat. Dit gebeurt ook met drugs, als het ene land zijn probleem aanpakt, zullen de drugs in het volgende land verschijnen.

De VICE Series

De VICE Series zelf gaan over de inspanningen van de Peruaanse overheid om de snel opgroeiende cocaïnehandel te stoppen, die is opgezet in de jungles van Peru; hoe buitenlandse hulp effect heeft op het landschap en hoe de coca productie invloed heeft op de levens van gewone burgers, zeker diegenen die vertrouwen op het verbouwen van de plant om rond te komen.

Bekijk hieronder hoe de recreatieve partydrug, waar in het Westen zoveel vraag naar is, een land, die waarschijnlijk slecht is uitgerust hiermee om te gaan, op de knieën brengt.

Video: Vice - Narcos, Sicarios and Peru

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken