Blog
Hoe Herken En Behandel Je Een Nutriëntenblokkade Bij Wiet?
5 min

Hoe Herken En Behandel Je Een Nutriëntenblokkade Bij Wiet?

5 min

Wist je dat een tekort aan voedingsstoffen bij cannabis vaak door een nutriëntenblokkade veroorzaakt wordt? Lees verder voor meer informatie, zoals waarom het voorkomt en hoe je het het beste kunt behandelen.

Voedingstekorten zijn voor de meeste cannabistelers al lastig genoeg. Maar helaas kan achter een tekort aan voedingsstoffen soms een nog complexer probleem schuilgaan: een nutriëntenblokkade. Door planten te ontdoen van hun vermogen om voedingsstoffen op te nemen, berooft een nutriëntenblokkade ze langzaam van de benodigde energie om gezond te blijven. In dit artikel leer je hoe je een nutriëntenblokkade kunt herkennen en behandelen, zodat je wietplanten zo snel mogelijk weer kunnen herstellen.

Wat is een nutriëntenblokkade?

Wat is een nutriëntenblokkade?

Er is sprake van een nutriëntenblokkade wanneer een plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen via de wortels, wat kan leiden tot een nutriëntentekort, verstoorde groei en, in extreme gevallen, afsterving van de plant. De symptomen van een nutriëntenblokkade zijn dezelfde als die van een voedingstekort; voornamelijk verkleurde bladeren en groeistoornissen. Het verschil is echter dat bij een nutriëntenblokkade de benodigde voedingsstoffen wel aanwezig zijn — de plant kan ze alleen niet opnemen.

Wat veroorzaakt een nutriëntenblokkade?

Een nutriëntenblokkade kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Een pH-onbalans: een pH-onbalans is de meest voorkomende oorzaak van nutriëntenblokkades. Voedingsstoffen zijn alleen beschikbaar voor planten bij bepaalde pH-waarden. Als de pH van de bodem, het water of de voeding echter onder of boven het ideale bereik uitkomt (voor cannabis is dat 5,8-6,5, afhankelijk van of je in hydro of aarde teelt), kan een plant geen voedingsstoffen meer opnemen via de wortels, ook al zijn die wel aanwezig. Tekenen van een tekort aan voedingsstoffen treden snel daarna op.
  • Overvoeding: vermoedelijk de op één na meestvoorkomende oorzaak van nutriëntenblokkades bij cannabisplanten is overvoeding. Planten kunnen maar een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen opnemen - het teveel blijft achter in de grond. Voortdurend overvoeden of het langdurig gebruik van voorgemengde chemische meststoffen (die rijk zijn aan natrium) kan ertoe leiden dat zout of nutriënten zich gaan ophopen rond de wortelzone. Deze chemicaliën kunnen vervolgens een wisselwerking aangaan met elkaar en andere voedingsstoffen in het medium, en na verloop van tijd het vermogen van de plant om zich goed te voeden aantasten.
  • Een onbalans in voedingsstoffen: voedingsstoffen kunnen op elkaar inwerken, waardoor de beschikbaarheid voor planten kan toenemen of afnemen. Organisch materiaal, zoals humus, kan bijvoorbeeld de fosforbinding in de bodem verstoren, waardoor de beschikbaarheid van fosfor voor planten toeneemt. Evenzo kunnen slecht verwerkte meststoffen of grond met een onevenwichtige nutriëntenbalans de beschikbaarheid van nutriënten voor planten verlagen, waardoor een nutriëntenblokkade ontstaat.
  • Overbewatering: overbewatering is een veelvoorkomend probleem, vooral onder beginnende cannabistelers. Naast het potentieel doden van een plant door haar letterlijk te verdrinken, kan overbewatering ook leiden tot de opbouw van zout en andere mineralen in het medium, wat na verloop van tijd een nutriëntenblokkade kan veroorzaken.

Gerelateerd artikel

Veelvoorkomende Problemen In De Cannabis Tuin

Tekenen van een nutriëntenblokkade

Tekenen van een nutriëntenblokkade

Nutriëntenblokkades op zich vertonen geen specifieke tekenen. In plaats daarvan veroorzaken ze voedingstekorten, die gepaard gaan met symptomen als:

  • Verkleuring, zoals gele of roestkleurige, gevlekte bladeren. Sommige voedingstekorten kunnen ook paarse of rode stengels veroorzaken.
  • Gekrulde, gedraaide of anderszins vervormde bladeren.
  • Achterblijvende of abnormale groei.
  • Afstervende bladeren.

Hoe kun je een nutriëntenblokkade bij cannabis oplossen?

Hoe kun je een nutriëntenblokkade bij cannabis oplossen?

Als je cannabisplanten enkele of alle bovenstaande symptomen vertonen ondanks dat je ze voeding geeft, is de kans groot dat je met een nutriëntenblokkade te maken hebt. In dat geval wil je de onderliggende oorzaak zo snel mogelijk opsporen en aanpakken. Hieronder lees je hoe je dit in zowel grond- als bodemloze setups kunt doen.

De oorzaak van een nutriëntenblokkade vaststellen

  1. Begin met het uitsluiten van een pH-onbalans in de voedingsoplossing of het water. Idealiter meet je de pH van je water en meststof telkens als je je planten water geeft of voedt. Als je dit nog niet hebt gedaan, meet dan de pH van je water en voeding met een pH-meter of testkit. Als een van beide buiten het gewenste bereik valt, kan dit de oorzaak van het probleem zijn.
  2. Vervolgens zul je met een EC meter de EC (elektrische geleidbaarheid) van je water moeten meten. Het water moet een EC hebben van 0,400-0,600ms — dit is zacht water met weinig mineralen. Als je meer dan 0,800ms meet, moet je een andere waterbron kiezen, want het water is in dat geval te 'hard' (d.w.z. te rijk aan mineralen) en kan daardoor tot een opeenhoping van mineralen in je medium leiden, evenals chemische reacties tussen de voedingsstoffen in je meststof — en dit alles kan weer een nutriëntenblokkade veroorzaken.
  3. Nu moet je de aanwezigheid van een teveel aan mineralen rond de wortels van je plant uitsluiten. Hiervoor meet je de EC van het afvloeiende water. Als de EC hoger is dan die van het water dat je in stap 2 hebt getest, wijst dit op een ophoping van voedingsstoffen bij de wortels - een veelvoorkomende oorzaak van nutriëntenblokkades.
  4. Tot slot wil je de pH van je grond meten. Steek hiervoor een pH-meter (verkrijgbaar bij tuincentra en growshops) in de aarde of, als je geen pH-meter hebt, bewater je planten met pH-aangepast water en gebruik een pH-testkit om het afvloeiende water te testen. Als de pH hiervan ver onder of boven de 6-6,2 uitkomt, is de pH-waarde van je grond waarschijnlijk niet in orde.

Een nutriëntenblokkade oplossen in grond

Hoe je een nutriëntenblokkade aanpakt, hangt af van de oorzaak. Als dit een onevenwichtige pH is of een teveel aan voedingsstoffen/mineralen in de bodem, dan kun je het beste je planten spoelen. Je kunt dit doen met pH-aangepast water of met een spoelmengsel (wat verder kan helpen bij het afbreken en verwijderen van overtollige voedingsstoffen en zouten). Om je planten te spoelen, moet je het volgende doen:

  • Meet de EC van je water en zorg dat die tussen de 0,400 en 0,600ms ligt.
  • Bewater de grond van je plant totdat deze volledig doordrenkt is - er moet bovenop een plasje ontstaan.
  • Wacht 5 minuten om het water de kans te geven overtollige voedingsstoffen op te nemen.
  • Geef de plant opnieuw water om het stilstaande water uit de pot te spoelen. Het afvloeiende water moet er bruin en vuil uitzien.
  • Test de EC van het afvloeiende water — deze moet veel hoger zijn dan de EC van het spoelwater.
  • Spoel je plant herhaaldelijk door totdat de EC van het water uit de pot dicht bij die van het water dat je geeft ligt.
  • Laat de grond volledig opdrogen voordat je de plant weer water geeft.

Als de pH van je bodem in orde is en de EC-metingen van het afvloeiende water geen tekenen van een voedingsstoffenophoping vertonen, wordt de blokkade waarschijnlijk veroorzaakt door een onevenwichtige pH of een onbalans in nutriënten in je water of meststof. Als dat zo is, kun je de situatie soms verhelpen door gewoon de pH van je water/oplossing aan te passen of over te schakelen op betere voedingsstoffen. Om gezonde planten te telen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over nutriëntenblokkades, raden we je aan op biologische grond en voeding over te stappen.

Een nutriëntenblokkade oplossen bij hydro- en bodemloze teelt

De behandeling van een nutriëntenblokkade in een hydrocultuur systeem is iets eenvoudiger. Haal gewoon al het water uit je reservoir en vervang het door water met een aangepaste pH-waarde. Je kunt ook overwegen om je hele hydrosysteem schoon te maken om opgehoopt vuil, viezigheid of voedingsstoffen te verwijderen en je planten een nieuwe start te geven. Sommige telers kiezen er daarnaast voor om de wortels van hun planten voorzichtig te wassen of te weken in een spoeloplossing om opgehoopte nutriënten te verwijderen.

Hoe kun je nutriëntenblokkades voorkomen?

Hoe kun je nutriëntenblokkades voorkomen?

Een nutriëntenblokkade is belastend voor je planten en verstoort hun groei. Bovendien kost het tijd om het probleem te verhelpen, waardoor de oogstdatum opschuift of, in het geval van autoflowers, de opbrengst aanzienlijk minder wordt. Het beste is dus om nutriëntenblokkades vanaf het begin proactief te voorkomen. Probeer hiervoor het volgende te doen:

  • Meet regelmatig de pH en EC van je water, voedingsoplossing en grond. Dit zal je helpen overvoeding en een pH-onbalans te voorkomen.
  • Gebruik omgekeerde osmosewater. Een RO-filter vermindert de hoeveelheid verontreinigingen in het water, waardoor je planten altijd schoon water krijgen.
  • Behoud een levendig en gezond bodemecosysteem. Een bodem die rijk is aan nuttige bacteriën en schimmels is minder vatbaar voor een pH-onbalans of ophoping van voedingsstoffen/zout.
  • Overschakelen op biologische grond en voedingsstoffen. Nutriëntenblokkades komen veel minder vaak voor in biologische cannabistuinen.

Kan wiet van een nutriëntenblokkade herstellen?

Een nutriëntenblokkade kan de gezondheid van je planten sterk beïnvloeden doordat ze geen toegang meer hebben tot de benodigde voedingsstoffen. Maar gelukkig kunnen ze volledig herstellen als je het probleem snel opspoort en aanpakt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken