Blog
Vossenstaarten
4 min

Cannabis Vossenstaarten: Goed Of Slecht?

4 min
Growing Seedshop

Vossenstaarten zijn de verschijning van grote pilaren met bloemkelken op de toppen van cannabis. Is de oorzaak genetisch, dan is er geen reden tot paniek. Als de oorzaak echter in de omgeving kan worden gevonden, hebben je planten wellicht te maken met buitensporige hoeveelheden stress.

WAT ZIJN VOSSENSTAARTEN?

Vossenstaarten (ofwel "foxtailing") zijn een fenomeen dat het fysieke uiterlijk van cannabis toppen drastisch verandert. Meestal hebben gezonde en "normale" cannabis toppen de vorm van een compact klompje. Dit ziet er aantrekkelijk uit. Deze vorm is dan ook belangrijk voor kwekers die hun kansen willen vergroten om hun opbrengst te verkopen. Toppen die eruitzien als een vossenstaart, zien er heel anders uit dan dit typische plaatje. Deze lijken namelijk op een grote pilaar of toren, opgemaakt uit op elkaar gestapelde toppen en bladeren.

Normale cannabis toppen bestaan uit groepen bloemkelken. Deze structuren zijn verantwoordelijk voor het dragen van de zaden van de plant als er bestuiving plaatsvindt. Bij een vossenstaart beginnen de bloemkelken zich bovenop elkaar te stapelen in plaats van dat ze een gezamenlijk cluster vormen. Hierdoor ontstaat er een grote, borstelachtige structuur die redelijk overeenkomt met die van een vossenstaart. Dit verschilt enorm met het meer symmetrische uiterlijk van de meeste toppen.

Hoewel vossenstaarten er vreemd en zeker niet standaard uitzien, zijn ze niet per se negatief. Er zijn twee primaire factoren die leiden tot vossenstaarten. Een daarvan betreft de genetica. Als een plant genetisch aangelegd is om toppen te ontwikkelen in de vorm van een vossenstaart, is er geen reden tot paniek. De tweede reden heeft te maken met omgevingsstress. Dit scenario is minder ideaal en overkomt meestal soorten die geen genetische aanleg hebben voor vossenstaarten.

VOORBEELD VAN GOEDE FOXTAILS

Voorbeeld Van Goede Vossenstaarten

Vossenstaarten zijn alleen negatief onder bepaalde omstandigheden. Als de oorzaak genetisch is, moeten ze niet als slecht worden beschouwd. In dit geval is het een geheel natuurlijk proces en geen indicatie van het feit dat de kweker een paar fouten heeft gemaakt. Genetische vossenstaarten zorgen ervoor dat planten een vrij unieke structuur ontwikkelen, maar ze doen niets af aan de kwaliteit en kracht van een gewas. Dr. Grinspoon is een goed voorbeeld van een variant met genetische vossenstaarten. In dit geval is de verschijning zo vervormd dat het lijkt alsof de plant tot een compleet andere plantensoort behoort.

VOORBEELD VAN SLECHTE FOXTAILS

Voorbeeld Van Slechte Vossenstaarten

Vossenstaarten zijn negatief als het proces niet natuurlijk is voor de soort. Ze kunnen worden veroorzaakt door meerdere externe factoren, zoals licht- en hittestress. Als een kweker sterke lampen te dicht op het bladerdak heeft hangen, kunnen planten worden blootgesteld aan overtollige hoeveelheden stress. Hierdoor verandert de fysieke structuur van de planten. De extreme hitte en licht die ze ontvangen, zijn de oorzaken van onnatuurlijke vossenstaarten waarbij hoge en compacte aanwas wordt aangemoedigd. Deze torens kunnen er best aardig uitzien en het lijkt er bijna op alsof de vossenstaarten leiden tot een grotere opbrengst. Maar de planten hebben echter aan kracht verloren en blijven dit doen. Tenzij er iets wordt gedaan om het probleem op te lossen.

Licht- en hittestress kan planten nog verder beschadigen, door de bladeren te verbleken en te verbranden. Om deze symptomen te voorkomen, moet je de toppen bovenin het bladerdak goed in de gaten houden. Pas desnoods de afstand van je lampen tot het bladerdak aan.

DE TOP 5 FOXTAILING CANNABIS SOORTEN

Nu we hebben uitgelegd wat foxtailing is, heb je alle reden om vol vertrouwen verder te gaan. Het is inderdaad waar dat bepaalde strains een genetische aanleg hebben voor vossenstaarten. Hierdoor krijgen ze een unieke toppen structuur, zonder dat de kwaliteit minder wordt. In samenwerking met de beste zaadbanken die er zijn, biedt Zamnesia hoogwaardige foxtailing genetica aan. We houden je dan ook niet verder op en stellen je voor aan vijf van onze meest overweldigende bedwelmende strains die gezegend zijn met levendige foxtails.

SUPER SILVER BILBO

Super Silver Bilbo (Genehtik Seeds)

Bilbo Baggins is de heldhaftige hobbit die is bedacht door J.R.R. Tolkien. Vage verwijzingen in zijn geschriften naar “wiet” en “Oude Toby” worden helaas vaak gelinkt aan tabak. Toch voelen veel stoners zich verbonden met Midden-Aarde. De prijswinnende indica-dominante hybride Critical Bilbo is vernoemd naar Bilbo Baggins.

Een combinatie van de soort met Super Silver Haze heeft ertoe geleid dat Genehtik Seeds de Super Silver Bilbo heeft geïntroduceerd. De sativa-dominante hybride produceert een rijkdom aan toppen van het beste van zowel indica als sativa. De harsrijke toppen branden met de Haze-achtige geur van wierook en zorgen voor een zeer sterke cerebrale high. Probeer de Bio Champion van Barcelona's Highlife Cup 2005 zelf maar eens.

MAXI HAZE

Maxi Haze (Grass-O-Matic)

Grass-O-Matic en experimenteren gaan gewoon hand in hand. Maxi Haze is een soort die ze hebben ontwikkeld door Super Silver Haze te combineren met Auto AK. Beide zorgen voor een zweverige, lichamelijke high. Het is dan ook geen verrassing dat de high van Maxi Haze een behoorlijk krachtige boost geeft. De smaak van Haze genetica doet je altijd het water in de mond lopen.

De planten leveren stevige foxtails en dikke toppen op, die vol zitten met kristallen trichomen. Dat is een graadmeter voor de aanzienlijke THC-waarden van de soort. De kwaliteiten van indica en sativa die in deze plant zijn gecombineerd, zorgen voor een ontspannende high van zowel het lichaam als de geest. Natuurlijk heeft de soort ook hoog medisch potentieel voor het verlichten van fysieke pijn en spanning. En van angstgevoelens.

SNOW WHITE

Snow White (Spliff Seeds)

Met Snow White biedt Spliff Seeds een verbluffende indica-dominante hybride. De naam staat voor een tint die witter is dan het wit van haar genetische ouder White Widow en dat wil zeker wat zeggen. White Widow is al een zeer sterke soort. Maar de effecten ervan worden nog verder gestimuleerd door haar te kruisen met Northern Lights en Cinderella 99.

De euforische high die ze verzorgt, maakt een einde aan pijn en depressie. We hebben het hier over een krachtig medicijn. Maar ook over een stabiele plant voor het produceren van een sterk gewas binnen acht tot negen weken. Limoengroene foxtails met dikke, oranje haren ademen de krachtige, houtachtige tonen van de citrusgeur van Snow White. De high, die zelfs ervaren rokers vloert, wordt vergezeld door een zoete, snoepachtige smaak.

FLOWERBOMB KUSH

Flowerbomb Kush (Strain Hunters)

Het is een hele prestatie om eerste te worden bij de High Times Cannabis Cup. In 2012 overtrof de betoverende Flowerbomb Kush de concurrentie. Cannabis wedstrijden zijn tegenwoordig alleen maar meer competitief geworden. Er zijn veel kwekers over de hele wereld die verbluffende strains hebben geproduceerd door te investeren in hoogwaardige genetica.

In 2012 was geen van de ambachtelijke kwekers partij voor de iconische Amsterdamse zaadbank Strain Hunters. Hun indica-dominante hybride Flowerbomb Kush is een nazaat van zowel OG Kush als Green Crack. Deze strains zijn op zichzelf al krachtig. Flowerbomb Kush is een schitterende combinatie, die indoor binnen twee maanden al kan worden geoogst. De harige, plakkerige toppen branden met een zoet aroma van citrus en aardachtige ondertonen.

COTTON CANDY

Cotton Candy (Delicious Seeds)

De sativa’s uit Zuid-Afrika kunnen erg groot worden en overvloedig bloeien. Delicious Seeds heeft ontdekt dat de Zuid-Afrikaanse Power Plant met name goed is voor indrukwekkende THC-waarden. Door haar te kruisen met Lavender, hebben ze een zoet geurende, sativa-dominante hybride ontwikkeld, met prachtige paarstinten.

Deze prachtige plant blijft de verwachtingen overtreffen. De smaak doet denken aan de populaire kermis snack waarna ze is vernoemd. Maar je ervaart ook vleugjes munt, dennen en citrus. De lichamelijke high die door deze strain wordt veroorzaakt, is mild en stimulerend. Ze is een traktatie om te roken op elk moment van de dag.

Luke Sumpter

Geschreven door: Luke S.
Luke S. is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken