Blog
VS: Congres Blokkeert Legalisatie Van Marihuana In DC
2 min

VS: Congres Blokkeert Legalisatie Van Marihuana In DC

2 min
Nieuws Wetgeving

Het zijn weer eens turbulente tijden in de VS. Het lijkt erop dat het Congres niet zo blij is met de stemming in DC om cannabis te legaliseren.

December is een maand geweest van zowel overwinningen als verliezen voor de Amerikaanse cannabisrokers, nu een nieuwe federaal wetsvoorstel over uitgaven door het Congres is goedgekeurd. Het voorstel bevat een aantal marihuana gerelateerde wijzigingen, die het legale gebruik van marihuana veilig stellen, maar tegelijkertijd hinderen.

Allereerst het slechte nieuws. Dat kan je maar beter gelijk achter de rug hebben. Personen in het door Republikeinen beheerde Congress, die tegen het initiatief zijn om recreatieve marihuana in Washington D.C. te legaliseren (waar 70% voor heeft gestemd), hebben een formulering in de nieuwe uitgavenwet gezet, waarmee voorkomen wordt dat de stad daadwerkelijk geld kan uitgeven om deze legalisatie door te voeren.

Het is een vuil spelletje en een waar iedereen, die gelooft in democratie en vrijheid, woest over zou moeten worden. Dat het Congres probeert iets te blokkeren waar 70% voor heeft gestemd is misselijkmakend en ze zouden zich diep moeten schamen. "Ik verwachtte eigenlijk al dat het Huis dit zou doen," zegt Adam Eidinger, voorzitter van de D.C. Cannabis Campaign, de groep die verantwoordelijk is voor het recent geslaagde initiatief. "Ik verwachtte alleen niet dat de Democraten op zouden geven. Dit is compleet onacceptabel."

Wat het erger maakt, is dat ze het initiatief konden afkeuren, maar wetend dat dat waarschijnlijk zou mislukken, is er gekozen voor een slinkse oplossing. De ware democratie bestaat niet als politici bereid zijn tegen de wens van het volk in te gaan en achterdeurtjes te gebruiken voor het persoonlijke gewin van hun eigen partij.

En voordelen kunnen ze zeker behalen. Wij zijn er zeker van dat deze actie bejubeld wordt als de juiste door de vele republikeinse en rechtse stemmers, waardoor hun loyaliteit verzekerd wordt als er wederom mag worden gestemd. Het is alleen een schande dat de hele fundering, en alles waar ze voor staan, in het gedrang is gebracht om dit te bereiken.

Niet alles is verloren

Gelukkig zijn er meer die dit spelletje kunnen spelen. Afgevaardigde Eleanor Holmes Norton, de democraat die het District vertegenwoordigt in het Congres, heeft opgemerkt dat de bewoordingen van het nieuwe wetsvoorstel vrij geïnterpreteerd kunnen worden. Het wetsvoorstel zegt dat de stad geen geld mag besteden om de legalisatie van cannabis "te bekrachtigen", maar dat betekent nog niet dat de legalisatie geen doorgang vindt. In theorie kan de legalisatie dus nog steeds plaatsvinden. De regulering en het heffen van belasting door de stad wordt nu alleen voorkomen. Dit is zeker een stap terug, maar slechts een stap in plaats van twee. En dat is nog steeds een vooruitgang vergeleken met eerst, toen het voorstel om cannabis te legaliseren nog niet was goedgekeurd.

Het goede nieuws

Deze nieuwe uitgavenwet is echter niet alleen maar kommer en kwel! Sommigen zouden zelfs zeggen dat het een overwinning is. Dit komt omdat deze nieuwe uitgavenwet ook een wijziging bevat die voorkomt dat het Department of Justice geld uitgeeft om de statelijke medische marihuanawetten te remmen en te ondermijnen, maar ook een wijziging die voorkomt dat de DEA een nieuwe, federale wet blokkeert, die vorig jaar is goedgekeurd, waarin de kweek van hennep voor academische en agrarische onderzoeksdoeleinden is toegestaan.

Dit betekent dat er over cannabis op federaal niveau wetgeving wordt doorgevoerd, dus daar waar het belangrijk is. Het betekent dat staten veel meer vrijheid hebben om medische gebruikers toegang tot marihuana te verschaffen en de rem kan worden gezet op pogingen om dispensaria te sluiten en gebruikers te arresteren.

Ok, dus de weg naar legalisatie heeft te maken met tegenslagen op het recreatieve vlak, maar de kernbeweging, die tot doel heeft cannabis te benutten voor de medische en wetenschappelijke verbetering van de mensheid, maakt nog steeds grote sprongen vooruit. Onthoud: Naarmate het meer geaccepteerd wordt als hulpmiddel om mensen in nood te helpen en mensen doorhebben dat cannabis niet zoveel kwaad kan, zal de tegenstand tegen recreatief gebruik ook afnemen. Het volk heeft dit al duidelijk laten blijken, het zijn slechts de ouderwetse Republikeinen op Capitol Hill die hun koppen eens uit het zand moeten halen.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken