Blog
Waarom Cannabis Je Een Goed Gevoel Geeft
2 min

Waarom Cannabis Je Een Goed Gevoel Geeft

2 min
Effecten Nieuws

Het is bekend dat cannabis zalige geluksgevoelens opwekt bij haar gebruikers, maar wat zorgt er nu precies voor die tevreden gevoelens?

Via onderzoek is aangetoond dat het allemaal draait om dopamine. Marihuana levert een constante stroom waardoor dopamine wordt aangemaakt, die diverse nuttige voordelen biedt. En gelukkig heeft het een krachtige verbinding met de actieve ingrediënten in cannabis.

Wat Dopamine doet

De hersenen maken bepaalde chemicaliën, die ontworpen zijn om de geest soepel te laten functioneren. Deze vitale categorie van moleculen speelt ontelbare, belangrijke rollen in de geestelijke gezondheid en ze worden formeel neurotransmitters genoemd. Deze chemicaliën zijn middelen voor communicatie en hun taak is het sturen van informatie naar andere delen van de hersenen.

Dopamine is misschien wel de meest essentiële neurotransmitter die het brein bezit. Het is de enige bron voor de meeste sensaties van genot. In feite dicteert dopamine diverse emotionele reacties, met name complexe gevoelens van prestatie. De vrolijke chemicaliën worden dicht bewaard in de diepe uitsparingen van de hersenen. Deze regio heeft de wetenschappelijke naam nucleus accumbens, maar staat beter bekend als het centrale beloningsstation van de hersenen.

Dopamine beïnvloedt de biologie op vele lagen via een psychologisch systeem van beloning-gerelateerde versterking. Gedrag dat door de leveringsroutes van deze veelvoorkomende chemische stof wordt beïnvloed zijn leren, honger, slaap, stemming, aandacht, mobiliteit en seks.

Marihuana stimuleert dopamine niveaus

Dopamine gehaltes worden zwaar gestimuleerd door recreatief gebruik van marihuana. Verrassend genoeg is cannabis niet de enige stof die kan bijdragen aan hogere neurotransmitter activiteit. In feite leveren de meeste drugs, gebruikt voor recreatieve doelen, een onmiddellijke dopamine rush. Een gelijkwaardige positieve gemoedstoestand wordt ook regelmatig verkregen via MDMA, alcohol, cocaïne en cafeïne. Cannabis regelt de zaken echter een beetje anders.

Hoe marihuana dopamine verandert

Hoewel dopamine gehaltes door alle drugs worden verhoogd, valt marihuana op vanwege de originele aanpak van de geest. Op de een of andere manier, doelen de cannabinoïden in cannabis automatisch op GABA, nog een neurotransmitter in mentale processen. Normaal gesproken, remt GABA de hoeveelheid dopamine die op elk moment wordt vrijgegeven. Wanneer deze blokkades gestopt worden van het verrichten van hun taak, worden hun signalen, om de dopamine stroom te staken, nooit verstuurd. De kalmerende chemische stof wordt dus voortdurend vrijgegeven totdat de marihuana niet meer aanwezig is.

Een speciale eigenschap van cannabis is dat het atomen imiteert die voorkomen in elk gezond brein. Mensen zijn in staat om endocannabinoïden te produceren en deze veelvoorkomende, chemische stof verschijnt vanzelf in het brein om dopamine aan te jagen. Cannabinoïden zijn slechts kopietjes van deze moleculen. Receptoren van deze stoffen stimuleren direct de gezondheid door het streven naar beloningen aan te moedigen. Onderzoek heeft laten zien dat zoogdieren zonder cannabinoïden sensors gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen.

In de natuur zijn cannabinoïden bedoeld om de motivatie te stimuleren door uitsluitend toe te staan dat er van dopamine genoten kan worden in tijden van prestaties of vervulling. Het toevoegen van deze nuttige stoffen via een bron van buitenaf, levert een toestand van permanent geluk zonder bijkomstige veranderingen te vereisen.

Blijvende uitkomsten

Cannabis onderscheidt zich van andere stoffen omdat het geen permanente verschuivingen in de dopamine productie bevordert. Er is echter bewijs dat lage dopamine niveaus laat zien tijdens vroege stadia na het stoppen met marihuana. Ontwenningsverschijnselen van cannabis kunnen dopamine niveaus omlaag brengen tot onder de grenzen van welbevinden.

Over het algemeen melden regelmatige gebruikers lagere dopamine niveaus dan de algemene populatie. Dit cijfer kan worden ontleend van rokers die slechts medicijnen gebruiken voor dopamine problemen. Bijvoorbeeld: Personen die lijden aan ADHD gebruiken vaak drugs om hun dopamine niveau te verhogen. Diverse onderzoeken tonen aan dat dit een veelbelovende aanpak is.


Read more about
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken