Blog
Waarom Kratom niet verboden moet worden
2 min

Waarom Kratom niet verboden moet worden

2 min
Products Smartshop

Kratom is een kruid die al eeuwen wordt gebruikt en veel nuttige toepassingen bezit. We kunnen niet toestaan dat het wordt verboden.

Terwijl het verbod in sommige gebieden verzwakt, wordt het in anderen alleen maar sterker. Kratom is zo'n gebied die momenteel in zwaar weer verkeert en dit komt grotendeels door de media hype. Kratom is een kruidensupplement die wordt geproduceerd van de bladeren van de Mitragyna speciosa boom. Het is nauw verwant aan koffie en wordt in heel Azië al honderden jaren veilig gebruikt als natuurlijke remedie.

Tot voor kort is het gebruik van Kratom grotendeels onopgemerkt gebleven. Pas de laatste tien jaar is er echt een gevolg en waardering ontstaan voor de effecten. Met dit toegenomen gebruik komt echter ook aandacht van de media, die Kratom heeft vergeleken met het gebruik van heroïne en het in dezelfde klasse indeelt als harddrugs en synthetische drugs. Hierdoor heeft deze nuttige stof een slechte reputatie gekregen en dit zorgt ervoor dat op sommige plaatsen een verbod wordt overwogen. Een verbod zou echter een enorme vergissing zijn.

KRATOM: LEVENSREDDEND

Zoals voor alles geldt, kan ook Kratom worden misbruikt. Kratom is echter nooit direct de oorzaak geweest van een sterfgeval en bij de stergevallen die ermee in verband zijn gebracht, waren andere drugscocktails betrokken. Kratom is een krachtige kruidenremedie, die werkt als een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmende, ontspannende en anti-oxidante effecten bezit. In een lage dosering kan het stimulerend werken, terwijl het kalmerend werkt in een hoge dosering. Nog belangrijker: Kratom werkt op dezelfde receptoren als opiaten, zonder zich eraan te hechten zoals opiaten dat wel doen. Het resultaat is een stof die heroïneverslaafden kan helpen hun verslaving te doorbreken en het wordt dan ook wereldwijd voor dit doel gebruikt.

Het grootse potentieel van Kratom veroorzaakt grotendeels ook de ondergang. Kratom is geen opiaat, zoals heroïne of voorgeschreven pijnstillers; dit onderscheid maken is extreem belangrijk. Helaas heeft de media zich nog niet gerealiseerd wat het verschil is en ze beschouwt Kratom als een mindere vorm van heroïne, maar met al die verslavings- en gezondheidsrisico's die daarmee gepaard gaan. Het punt is dat Kratom niet zulke risico's heeft, en zeker niet de verslaving; het is wel mogelijk een milde psychologische afhankelijkheid te ontwikkelen als het te vaak wordt gebruikt (zoals voor alle producten geldt waar je op vertrouwt om je de dag door te helpen), maar absoluut geen verslaving waarbij het lichaam de stoffen nodig heeft om normaal te functioneren.

Mocht Kratom verboden worden, zullen veel gebruikers geen toegang meer hebben tot een ongelooflijk nuttig hulpmiddel. Het wordt wereldwijd door miljoenen gebruikt als een alternatief voor pijnstillers, in plaats van de meer schadelijke farmaceutica, maar ook als een manier om te ontspannen of angst te verminderen en als alternatief voor een verslaving aan levensgevaarlijke drugs.

Opgemerkt moet worden, dat zaken als voorgeschreven opiaten leiden tot meer sterfgevallen dan alle illegale drugs gecombineerd en het toevoegen van Kratom op het lijstje met verboden stoffen zal dat aantal alleen maar laten stijgen.

We beweren niet dat Kratom een wonderdrug is; ook aan Kratom kleven risico's. In hogere, frequente doseringen kan het misselijkheid en overgeven veroorzaken en ook de reeds eerder genoemde, milde afhankelijkheid. Vergeleken met de alternatieven is het echter ongelooflijk gunstig en de verschillen tussen Kratom en de hardere, meer gevaarlijke stoffen zijn overduidelijk. In plaats van bijdragen aan de media hype, zouden overheden hun tijd beter kunnen gebruiken om de aandacht te vestigen op het bestrijden van echte gevaren, zoals de synthetische, legale highs, die de ronde doen door de samenleving, of de hardere drugs die ze al jarenlang onder controle proberen te krijgen. Het verbieden van Kratom zal niets oplossen en haalt een legaal alternatief van de legale markt, zodat gebruikers alleen de zwarte markt nog rest, waar ze niets anders vinden dan zwaardere drugs.

We hebben een collectie informatieve artikelen verzameld, mocht je meer willen lezen over Kratom.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken